Un spital utilizează în continuare dezinfectanţi de la o firmă vizată de percheziţii: Nu au fost încă retrase. MS nu ne-a informat asupra lor

Directorul spitalului orăşenesc “Dr. Karl Diel” din Jimbolia, judeţul Timiş, Daniela Cîrlig, spune că a cumpărat dezinfectanţi de la o firmă vizată de percheziţii, însă nu a avut probleme. „Nu au fost încă retrase, Ministerul Sănătăţii nu ne-a informat asupra lor”, a spus Cîrlig.

430 afișări
Imaginea articolului Un spital utilizează în continuare dezinfectanţi de la o firmă vizată de percheziţii: Nu au fost încă retrase. MS nu ne-a informat asupra lor

Un spital utilizează în continuare dezinfectanţi de la o firmă vizată de percheziţii: Nu au fost încă retrase. Ministerul Sănătăţii nu ne-a informat asupra lor

Spitalul orăşenesc “Dr. Karl Diel” din Jimbolia, judeţul Timiş, a cumpărat de două ori dezinfectanţi de la o firmă vizată de percheziţiile făcute la domiciliile unor persoane fizice şi la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale ce produc, importă şi comercializează produse biocide.

Directorul unităţii medicale, Daniela Cîrlig, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că spitalul a achiziţionat două tipuri de dezinfectanţi, în ultimele luni, însă nu a fost înregistrate probleme.

„Am cumpărat două tipuri de dezinfectanţi de la firma respectivă, Trioton şi Oxidice. Noi mergem pe cumpărături în funcţie de necesităţi. Am achiziţionat dezinfectant în noiembrie anul trecut şi în februarie anul acesta. Nu au fost încă retrase, Ministerul Sănătăţii nu ne-a informat asupra lor. Nu am avut probleme până acum, noi facem testele săptămânale şi nu am avut probleme. Rata infecţiilor intraspitaliceşti este foarte mică, anul trecut am avut înregistrate doar trei cazuri”, a afirmat Daniela Cîrlig.

Poliţia Română a anunţat, marţi, că poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, fac cinci percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova, la domiciliile unor persoane fizice şi la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale ce produc, importă şi comercializează produse biocide, într-un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate.

Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate şi vândute către diverse spitale produse biocide utilizate la dezinfecţia suprafeţelor, care însă nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că percheziţiile poliţiştilor vizează firma SC Al Carina SRL, care este a doua cea mai mare firmă în acest domeniu şi care ar fi livrat spitalelor dezinfectanţi mult diluaţi.

O altă percheziţie este la omul de afaceri Dan Cruceanu, acţionarul firmei.

Dezinfectanţii pentru spitale care nu îndeplineau standardele corespunzătoare privind distrugerea microbilor au fost utilizaţi în peste 30 de spitale din ţară, a anunţat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

„Menţionez că aceste biocide se folosesc pentru dezinfecţia suprafeţelor şi pentru dezinfecţia instrumentarului, instrumentarul care merge ulterior la sterilizare. Pot să vă spun că sunt în peste 30 de spitale din toată ţara, dar repet, în momentul în care s-a constatat această neconformitate, s-a reverificat şi apoi s-a dispus retragerea acestor produse. Analizele au fost făcute din proprie iniţiativă, noi efectuăm controale tematice, noi am spus că ne interesează siguranţa pacienţilor, se pare că nu am fost luaţi în serios de către anumiţi producători şi distribuitori", a declarat Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe de presă la Ministerul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici