Un URS face victime: Un bărbat mort, alte două persoane rănite. O victimă este rudă cu ministrul Mediului. Locuitorii, sfătuiţi să rămână în case

Un bătrân în vârstă de 71 de ani a murit, sâmbătă dimineaţă, după ce a fost atacat de un urs, în satul Dealul Frumos din comuna Pietroşiţa din judeţul Dâmboviţa. Sâmbătă după-amiază, o femeie a fost rănită de urs în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, aflată în vecinătatea Pietroşiţei. Femeia este rudă cu Ministrul Mediului, Rovana Plumb. O a treia persoană este rănită uşor

2340 afișări
Imaginea articolului Un URS face victime: Un bărbat mort, alte două persoane rănite. O victimă este rudă cu ministrul Mediului. Locuitorii, sfătuiţi să rămână în case

Dâmboviţa: Un bărbat de 71 de ani, găsit mort după ce a fost atacat de un urs (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Dâmboviţa, Raluca Florescu, incidentul a avut loc sâmbătă dimineaţă, în satul Dealul Frumos, pe o stradă cu acces la pădurea din zonă.

Florescu a precizat că bărbatul în vârstă de 71 de ani a fost găsit mort de către localnici, după ce a fost atacat de un urs.

După-amiază, o femeie a fost atacată de urs. Femeia a fost găsită pe malul râului Ialomiţa, de către un cioban care a dus-o la o stână din apropiere şi a anunţat autorităţile.

Primele informaţii furnizate de către autorităţi arată că femeia, în vârstă de 57 de ani, a suferit răni la gât, la abdomen şi la mâini.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, sâmbătă, că femeia rănită de urs în localitatea Buciumeni, satul Dealu Mare, din judeţul Dâmboviţa, este rudă cu ea, spunând că speră că aceasta nu este în stare gravă.

Rovana Plumb a spus, la Realitatea TV, că femeia atacată de urs este una dintre rudele sale.

"Este chiar la mine acasă, una dintre rude, şi acum se discută pe telefon", a precizat Rovana Plumb

La ora transmiterii acestei ştiri, victima fusese preluată de ambulanţă, urmând să fie dusă la Spitalul Judeţean din Târgovişte.

Femeia rănită se afla într-o zonă accidentată, unde ambulanţa nu are acces, astfel că a fost transportată de către jandarmi, pe o targă improvizată dintr-o scară, într-o zonă unde a putut ajunge maşina Salvării.

Victima fusese găsită pe malul râului Ialomiţa, de către un cioban care a dus-o la o stână din apropiere şi a anunţat autorităţile.

Localnicii şi autorităţile nu exclud ca ursul care a atacat-o pe femeie să fie cel care a ucis un bătrân de 71 de ani în satul Dealu Frumos din comuna Pietroşiţa.

O a treia persoană din judeţul Dâmboviţa a fost atacată de urs, sâmbătă, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene, Raluca Florescu, precizând că este vorba despre un bărbat care a fost rănit uşor.

Florescu a precizat că este vorba despre un bărbat care a mers la spitalul din Pucioasa.

Bărbatul a suferit zgârieturi la faţă, fiind în afara pericolului.

În cele două localităţi învecinate unde s-au produs incidentele au fost mobilizate mai multe echipaje de jandarmi, care împreună cu silvicultorii patrulează în zonă, mai ales că în ultima oră mai mulţi localnici au sunat la 112, anunţând că un urs a intrat într-o livadă.

Incidentul din localitatea Buciumeni, satul Dealu Mare, a avut loc în jurul orei 16.00, după aproximativ şase ore de la producerea incidentului din Pietroşiţa, unde sâmbătă dimineaţă un bătrân în vârstă de 71 de ani a fost ucis de un urs în timp ce se afla într-o livadă de la marginea pădurii.

Jandarmii se aflau în zonă întrucât cu puţin timp înainte de a fi găsită femeia mai mulţi localnici au sunat la 112, anunţând că un urs a intrat într-o livadă.

Comuna Buciumeni este învecinată localităţii Pietroşiţa, unde sâmbătă dimineaţă un bătrân în vârstă de 71 de ani a fost ucis de un urs, în timp ce se afla într-o livadă de la marginea pădurii.

Reprezentantul Poliţiei Dâmboviţa a precizat că până acum nu au mai fost înregistrate astfel de incidente în zonă şi că nici nu au existat reclamaţii ale localnicilor privind prezenţa urşilor.

Conform sursei citate, o echipă de poliţişti a mers la faţa locului pentru a stabili împrejurările în care a avut loc incidentul.

O femeie aflată în zonă a văzut incidentul şi a ţipat, chemându-i în ajutor pe alţi doi localnici.

"După ce l-a atacat pe bărbat şi i-a provocat răni foarte grave, ursul a fugit în pădure. La faţa locului au ajuns Poliţia şi Ambulanţa, dar medicii nu au mai putut să îl salveze pe bărbat, declarând decesul acestuia", declara purtătorul de cuvânt al Poliţiei Dâmboviţa, Raluca Florescu.

Reprezentantul Poliţiei Dâmboviţa mai preciza că până acum nu au mai fost înregistrate astfel de incidente în zonă şi că nici nu au existat reclamaţii ale localnicilor privind prezenţa urşilor.

Fondul de vânătoare din zona Pietroşiţa este privat, fiind administrat de către "Asociaţia de vânătoare şi pescuit Dunărea 2007" din Bucureşti.

Potrivit paznicilor asociaţiei care administrează acest fond de vânătoare, în zonă sunt mai mulţi urşi care au tendinţa să coboare spre livezile cu fructe, iar reprezentanţii asociaţiei vor cere Ministerului Mediului autorizaţie pentru a prinde şi a reloca animalul.

"Sunt mai multe exemplare pe acest fond. Noi nu putem împuşca aceste exemplare şi vom cere aprobarea Ministerului Mediului pentru a tranchiliza ursul care a atacat un localnic, dar şi pe ceilalţi care mai sunt în zonă, urmând că ministerul să dispună cine va face această operaţiune şi unde vor fi duse animalele. Noi vom rămâne în zonă pentru a păzi şi ne vor ajuta şi pădurarii Direcţiei Silvice Dâmboviţa. Avem arme, dar nu putem împuşca urşi fără autorizaţie", declara unul dintre paznicii fondului dee vânătoare.

Ministerul Mediului va elibera, într-o oră, un mandat pentru capturarea ursului care a ucis un bărbat şi a rănit o femeie din judeţul Dâmbioviţa, a anunţat, sâmbătă după-amiază, ministrul Rovana Plumb, precizând că este posibil ca animalul să fie turbat.

"Într- oră va fi emis mandatul pentru capturarea ursului. Din ceea ce îmi comunică specialiştii, asemenea cazuri sunt foarte, foarte rare. Este posibil ca animanul să fie turbat", a spus Rovana Plumb.

Ea a precizat că procedurile prevăd că dacă ursul este turbat acesta va fi împuşcat.

"Îl vom captura şi vom vedea mai departe despre ce este vorba. Vor decide specialiştii asupra măsurilor următoare", a spus ministrul Mediului, precizând că incidentele au avut loc în comuna sa natală.

Ea a precizat că zona respectivă "va fi încercuită", pentru a nu mai exista asemenea situaţii.

"Vă asigur că toate măsurile necesare vor fi luate. Nu plec de acolo până nu se rezolvă problema şi până când lumea nu va fi în siguranţă. Am dat ordin să fie toate dispozitivele necesare şi de mâine vor fi verifictae toate fondurile de vânătoare, ca să nu mai fie probleme", a adăugat Plumb.

Ea a făcut aceste declaraţii la Realitatea TV.

Ursul fost localizat în zona râului Ialomiţa, perimetrul fiind încercuit de către vânători, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Dâmboviţa, Raluca Florescu.

"Ursul a fost localizat în zona râului Ialomiţa din comuna Buciumeni, iar vânătorii au încercuit perimetrul şi l-au îndepărtat pe animal de zona în care se află case", a spus Florescu.

La rândul său, primarul localităţii Pietroşiţa, Ion Dicu, spune că autorităţile locale i-au avertizat pe localnici asupra pericolului.

"Nu am avut până acum probleme cu urşii, acum însă se apropie tot mai mult de sate. Trebuie să discutăm cu cei abilitaţi şi să vedem ce măsuri vom lua împotriva acestor urşi. Oamenii sunt foarte speriaţi. Este posibil ca ursul care a atacat-o pe femeia de 57 de ani din Buciumeni să fie acelaşi care a ucis un localnic din Dealu Frumos. Oamenilor le este foarte frică. Este o zonă populată, de-a lungul DN 71 Târgovişte-Pietroşiţa, unde sunt oameni care vând fructe de pădure la şosea, iar pericolul este mare deoarec ursul poate să intre oricând în gospodaria unui localnic", declarat primarul localităţii Pietroşiţa.

"Peste 20 de poliţişti sunt la Buciumeni şi îi informează pe localnici cu privire la riscurile la care se supun dacă se îndepărtează de case, în condiţiile în care ursul nu a fost prins. Oamenii sunt avertizaţi să rămână în locuinţele lor", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Dâmboviţa, Raluca Florescu.

De asemenea, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi a mobilizat în zonă aproximativ 20 de jandarmi.

"Îi sfătuim pe localnici să stea cât mai aproape de casă şi să nu mai plece la cules de fructe până când nu vom reuşi să prindem acest urs. În acest moment sunt 20 de jandarmi care patrulează în zonă şi anunţă oamenii sa fie prudenţi şi să stea în case", a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa, Ciprian Vătăşelu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici