Un viceprimar avertizează: Biserica unde o centrală termică a fost montată peste o pictură veche nu e caz izolat. VIDEO

Viceprimarul din Târgu-Jiu Adrian Tudor spun că biserica „Sfântul Nicolae” din Târgu-Jiu, unde o centrală termică a fost montată peste o pictură veche de 200 de ani, nu e un caz izolat. „Este o greşeală care poate fi îndreptată”, spune viceprimarul.

278 afișări

Viceprimarul din Târgu-Jiu, Adrian Tudor, a declarat, luni, presei, că un proiect avizat de Ministerul Culturii costă foarte mult, „pentru că lucrezi cu specialişti, şi atunci cu siguranţă este nevoie de un sprijin şi din partea comunităţii, pentru că acest patrimoniu cultural este al întregii comunităţi. Ca să nu se mai repete astfel de lucruri trebuie să existe un dialog, înţelegerea că banii care ajung către biserică ajung, de fapt, către nişte clădiri de patrimoniu care trebuie bine conservate”.

„Din păcate, nu este un caz singular”, a adăugat viceprimarul.

Întrebat dacă se poate repara ceea ce s-a întâmplat la biserica „Sfântul Nicolae”, Adrian Tudor a spus că da: „Din păcate, e o pictură restaurată, din fericire este o greşeală care poate fi îndreptată”.

În opinia viceprimarului, Primăria are obligaţia să se implice pentru că „sunt atât de multe biserici în Târgu Jiu care sunt monument istoric şi care au fiecare o poveste extraordinară”.

Adrian Tudor a mai spus că centrala a fost pusă pentru binele enoriaşilor, neţinându-se cont că este afectată o clădire de patrimoniu.

Un bărbat a postat imaginile cu centrala termică pe Facebook, fiind revoltat de această situaţie: „Biserica Sfântul Nicolae din Târgu-Jiu- Ctitorie de la 1795 a protopopului Andrei Schevofilax şi soţiei sale Maria, a pitarului Grigorie Crăsnaru şi a Stancăi slugereasa Crăsnaru, soţia slugerului Gheorghe Crăsnaru a fost terminată în anul 1813, după cum reiese din pomelnicul semnat la 1814 de Dionisie Eclesiarhul. Pictura interioară a fost făcută la 1812 de diaconul Mihai din Târgu-Jiu, Anghel vopsitorul şi de Ion. Şi cică de ce sunt eu trist".

Comentariile nu au întârziat să apară: „Are probleme cu rinichii? De aceea i-au pus sondă?", „Este foarte trist. Am fost de multe ori în Biserica Sfântul Nicolae. Este aşezată pe axa Masa Tăcerii - Coloana infinitului. Total neinspiraţi popii".

Luni, biserica a fost închisă, preotul Adrian Porei declarând că „toţi am plecat pe teren, am fost solicitaţi să mergem să dăm nişte declaraţii”.

De asemenea, poliţiştii şi reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Gorj au dispus o anchetă în acest caz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici