Un "vot istoric" oferă o nouă şansă de supravieţuire speciilor de rechini ameninţate cu dispariţia

  • Aproape 200 de ţări au votat pentru a adăuga o serie de rechini pe lista speciilor protejate în temeiul normelor comerciale globale.
  • Mai mulţi rechini vor fi protejaţi împotriva exploatării excesive, în ceea ce este considerat o piatră de hotar pentru conservarea rechinilor.
265 afișări
Imaginea articolului Un "vot istoric" oferă o nouă şansă de supravieţuire speciilor de rechini ameninţate cu dispariţia

Un "vot istoric" oferă o nouă şansă de supravieţuire speciilor de rechini ameninţate cu dispariţia

Măsurile se aplică unei mari familii de peste 50 de rechini requiem şi la şase rechini ciocan mici.
 
Rechinii sunt împinşi în pragul extincţiei de comerţul cu înotătoare pentru fabricarea supei de aripioare de rechin.
 
Acest vot "de referinţă" va oferi acestor două familii de rechini "o şansă de supravieţuire", a declarat Sue Lieberman de la Wildlife Conservation Society (WCS), cu sediul la New York.
 
Ştim că există o criză a biodiversităţii", a spus ea. "Una dintre principalele ameninţări la adresa speciilor din mediul sălbatic este supraexploatarea pentru comerţ".
 
Comerţul transfrontalier cu plante şi animale sălbatice este reglementat de Convenţia privind comerţul internaţional cu specii de floră şi faună sălbatică pe cale de dispariţie, care este concepută pentru a reduce cererea de animale sălbatice ameninţate, permiţând populaţiilor să se refacă, potrivit BBC.
 
Ţările se întâlnesc timp de două săptămâni pentru a dezbate noi propuneri de protejare a rechinilor, broaştelor ţestoase, păsărilor cântătoare şi a altor specii.
 
Votul de joi, în cadrul celei de-a 19-a Conferinţe a părţilor din Panama, va reglementa cea mai mare parte a comerţului mondial nesustenabil cu aripioare de rechin.
 
Propunerile adoptate astăzi pentru rechinul rechin rechin şi rechinul ciocan, susţinute de guvernul din Panama, vor schimba pentru totdeauna modul în care sunt gestionaţi şi protejaţi prădătorii oceanici din lume", a declarat Luke Warwick, director pentru conservarea rechinilor şi a razelor la WCS.
 
Cele două familii de rechini reprezintă peste 50% din comerţul cu aripioare de rechin, multe specii fiind ameninţate cu dispariţia.
 
Includerea lor pe lista Cites înseamnă că o ţară care doreşte să comercializeze produsele trebuie să elibereze un permis exportatorilor şi să prezinte un document care să certifice că oamenii de ştiinţă au demonstrat că comerţul autorizat nu dăunează populaţiilor sălbatice.
 
Decizia trebuie să fie semnată la sfârşitul reuniunii, dar se consideră că este foarte puţin probabil ca aceasta să fie anulată.
 
Grupurile de conservare au tras de mult timp semnale de alarmă cu privire la situaţia dificilă a rechinilor. Un sfert dintre acestea sunt clasificate ca fiind ameninţate, pescuitul comercial pentru aripioare şi carne de rechin fiind un factor important în dispariţia lor.
 
Majoritatea rechinilor se află în vârful lanţului trofic, ceea ce îi face esenţiali pentru sănătatea oceanelor. Pierderea lor ar avea un impact puternic asupra altor populaţii de peşti şi, în cele din urmă, asupra mijloacelor de trai ale oamenilor.
 
Cites Cop 19 se desfăşoară în perioada 14-25 noiembrie în Panama.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici