UNICEF: 8% dintre minorii din România trăiesc într-o sărăcie severă, cu mai puţin de 15 lei pe zi

Opt minori din o sută trăiesc în România la nivelul de "sărăcie severă", cu mai puţin de 15 lei pe zi, potrivit UNICEF, care a mai identificat, ca probleme ale copiilor şi adolescenţilor, excluziunea socială şi cele din domeniul educaţiei, sănătăţii şi al ocupării forţei de muncă.

314 afișări
Imaginea articolului UNICEF: 8% dintre minorii din România trăiesc într-o sărăcie severă, cu mai puţin de 15 lei pe zi

UNICEF: 8% dintre minorii din România trăiesc într-o sărăcie severă, cu mai puţin de 15 lei pe zi (Imagine: Radu Chindriş/Mediafax Foto)

Din totalul minorilor care dispun de mai puţin de 15 lei pe zi, 35% aparţin etniei rome, au mai precizat, luni, reprezentanţii UNICEF.

"În timp ce copiii reprezintă categoria de populaţie cea mai săracă din România, tinerii se află pe locul al doilea", a precizat reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, cu ocazia lansării în dezbatere publică a Strategiei Naţionale pentru Tineret 2014-2020.

Potrivit reprezentantului UNICEF, sărăcia şi excluziunea nu se referă numai la aspectul financiar, ci şi la lipsa accesului la serviciile de bază. "Procentul populaţiei cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani care au părăsit timpuriu şcoala era de 16,8% în 2008, unul dintre cele mai ridicate din Europa. Dreptul la educaţie este afectat în cazul copiilor din comunităţile sărace şi cele etnice, în special din zonele rurale", a mai spus Blanchet.

Şi în domeniul sănătăţii, realitatea referitoare la copii, adolescenţi şi tineri este, de asemenea, "îngrijorătoare", potrivit UNICEF. "Anul trecut, un număr de aproximativ 17.000 de fete cu vârsta sub 19 ani au fost însărcinate. Consumul de alcool, fumatul şi abuzul de droguri sunt în creştere. În zonele urbane, consumul aşa-numitelor droguri etno-botanice ameninţă sănătatea a sute de tineri şi adolescenţi, incluzând aici şi riscul infectării cu virusul HIV", a avertizat Sandie Blanchet.

Reprezentantul UNICEF a mai arătat, cu acelaşi prilej, că şi în România, la fel ca în multe alte ţări europene, gradul de ocupare a forţei de muncă în rândul tinerilor reprezintă o problemă. "România înregistrează un număr ridicat al tinerilor care nu sunt integraţi nici în educaţie, nici în formare profesională, în 2012 procentul acestora fiind de 16,8%", a precizat Blanchet.

În ciuda tuturor acestor probleme, adolescenţii şi tinerii reprezintă o resursă extraordinară, potrivit reprezentantului UNICEF în România. "Ei reprezintă o adevărată valoare, nu o povară. Dezvoltând servicii pentru ei, pentru a le da posibilitatea de dezvoltare şi participare, asigurându-le un stil de viaţă sănătos şi o bună educaţie, toate acestea reprezintă o investiţie, nu o cheltuială", a subliniat Blanchet, care a salutat lansarea Strategiei chiar de Ziua Internaţională a Tineretului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici