Uniunea Editorilor din România: Decizia politică de a încredinţa editarea manualelor unei singure edituri anulează concurenţa

“Decizia politică” de a încredinţa editarea manualelor şcolare unei singure edituri anulează concurenţa şi creează mari deservicii actului educaţional, anunţă, marţi, Uniunea Editorilor din România, precizând că efectele create sunt “extrem de nocive pe termen lung”.

270 afișări
Imaginea articolului Uniunea Editorilor din România: Decizia politică de a încredinţa editarea manualelor unei singure edituri anulează concurenţa

Uniunea Editorilor din România: Decizia politică de a încredinţa editarea manualelor unei singure edituri anulează concurenţa

"Uniunea Editorilor din România, asociaţie profesională ce reuneşte principalele edituri de carte şcolară şi educaţională, constată cu regret că decizia politică de încredinţare a editării manualelor şcolare către o singură editură creează mari deservicii actului educaţional, cu efecte extrem de nocive pe termen lung: exclusivitatea dreptului de a edita manuale acordată Editurii Didactice şi Pedagogice (EDP) anulează concurenţa, cheia de boltă a economiei de piaţă şi, implicit, creşterea calităţii manualelor; monopolizarea manualelor de către o singură editură poate avea efecte negative în perspectivă, prin controlul politic şi ideologizarea informaţiilor; editura unică aleasă nu deţine logistica şi resursele umane pentru a derula în condiţii optime acest proces deosebit de complex, iar rezultatele sunt catastrofale", se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX de Uniunea Editorilor din România.

Sursa citată mai precizează că multe manuale încă nu au ajuns în şcoli, iar cele au ajuns au multe greşeli.

“Multe manuale încă nu au ajuns în şcoli, iar cele sosite au multe greşeli ştiinţifice şi de redactare, cu un conţinut tern şi neatractiv, calitate grafică nesatisfăcătoare şi un concept editorial învechit. Varianta digitală nu este disponibilă şi nu este comunicată data la care va deveni accesibilă”, se mai arată în comunicatul de presă.

De asemenea, Uniunea Editorilor din România face apel către Ministerul Educaţiei Naţionale, asociaţiile de elevi, asociaţiile de părinţi, sindicatele şi asociaţiile profesionale ale cadrelor didactice, parlamentari şi oameni politici, societatea civilă de a deschide calea dialogului constructiv, care să asigure cadrul adecvat pentru ca în şcolile româneşti să ajungă la timp manualele moderne.

“Reamintim că Legea Manualului Şcolar, care se va întoarce în Parlament pentru dezbateri, poate fi mult îmbunătăţită şi poate deveni un instrument modern, adaptat cerinţelor actuale, astfel încât generaţiile viitoare să poată beneficia de manuale şcolare la nivel european”, mai precizează sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici