Uniunea Liceenilor Maghiari îi cere lui Iohannis promulgarea legii privind Liceul Romano-Catolic

Uniunea Liceenilor Maghiari din România îi cere preşedintelui Klaus Iohannis promulgarea legii de înfiinţare a Liceului Romano-Catolic Târgu Mureş, adoptată miercuri de Senat, susţinând că elevii şi părinţii acestora au trecut timp de 2 ani prin încercări şi momente de incertitudine.

297 afișări
Imaginea articolului Uniunea Liceenilor Maghiari îi cere lui Iohannis promulgarea legii privind Liceul Romano-Catolic

Uniunea Liceenilor Maghiari îi cere lui Iohannis promulgarea legii privind Liceul Romano-Catolic

Potrivit unei scrisori deschise transmisă, vineri, preşedintelui Klaus Iohannis, Uniunea Liceenilor Maghiari din România a menţionat că pentru ca actul normativ să intre în vigoare mai este nevoie de promulgarea din partea şefului statului.

”Ne adresăm dumneavoastră având convingerea că sunteţi la curent cu situaţia Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, cunoaşteţi prin câte încercări şi momente de incertitudine au trecut elevii acestui liceu şi părinţii lor, timp de doi ani. Am constatat cu satisfacţie faptul că Senatul a adoptat, în şedinţa de plen din 7 februarie, legea privind înfiinţarea şcolii, iar actul normativ urmează să fie promulgat de dumneavoastră, pentru a putea intra în vigoare. În numele Uniunii Liceenilor Maghiari din România şi al elevilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, vă adresez rugămintea de a nu întârzia promulgarea legii, pentru ca şcoala să fie cât mai curând înfiinţată”, se arată în documentul citat, semnat de preşedintele Uniunii Liceenilor Maghiari din România, Bukur Tamas.

Reprezentanţii liceenilor maghiari susţin că principalii beneficiari ai educaţiei sunt elevii, şcoala fiind principala instituţie destinată educaţiei şi dezvoltării, ”cea care formează şi pregăteşte tânăra generaţie pentru toate provocările vieţii”.

”De aceea suntem foarte bucuroşi că, în ţara noastră, educaţia reprezintă o prioritate naţională şi, prin urmare, scopul principal este să deschidem cât mai multe şcoli, nu să le închidem, să putem oferi tuturor copiilor dreptul la o educaţie solidă, la exprimarea şi consolidarea identităţii culturale şi religioase”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Liceenii maghiari au subliniat că, în ultimii doi ani, Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş s-a aflat în centrul unor anchete, dispute, conflicte între partidele politice, însă cei care au avut cel mai mult de suferit - elevii şi părinţii - s-au aflat permanent în planul secund.

”Prea puţin a interesat cât de mult au fost afectaţi aceşti oameni. Credem că această şcoală, precum şi toate celelalte instituţii de învăţământ ar trebui să aibă în centrul atenţiei copiii, cei care au nevoie să se dezvolte, să înveţe şi să lege prietenii pentru o viaţă; iar profesorii au întreaga responsabilitate pentru instruirea şi educarea tinerei generaţii. Elevii, profesorii şi părinţii nu ar mai trebui niciodată să fie îngrijoraţi că în septembrie sau după vacanţa de Crăciun instituţia şcolară pe care să o frecventeze nu va mai exista. (...) În calitate de preşedinte al ţării şi, nu în ultimul rând, ca fost profesor, suntem convinşi că susţineţi şi încurajaţi educaţia, valorile tradiţionale, dezvoltarea acestora şi progresul”, se menţionează în scrisoarea Uniunii Liceenilor Maghiari din România.

Senatul a adoptat în şedinţa plenului de miercuri, în calitate de for decizional, propunerea legislativă pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare în limba maghiară.

Liceul este cuprins în reţeaua şcolară a municipiului Târgu Mureş, începând cu anul şcolar 2018 - 2019, de către Consiliul local Târgu Mureş, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Legea a fost adoptată cu 71 de voturi „pentru”, 20 de voturi „împotrivă” şi 4 abţineri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici