Universitatea Politehnica din Bucureşti: Comisia de Etică va analiza documentele cadrelor didactice de susţinere a cărţilor deţinuţilor

Comisia de Etică şi Integritate Academică a Universităţii Politehnica din Bucureşti va analiza documentele semnate de cadre didactice din UPB pentru susţinerea publicării unor lucrări scrise de către deţinuţi, iar concluziile vor fi "aplicate cu celeritate".

750 afișări
Imaginea articolului Universitatea Politehnica din Bucureşti: Comisia de Etică va analiza documentele cadrelor didactice de susţinere a cărţilor deţinuţilor

Universitatea Politehnica din Bucureşti: Comisia de Etică va analiza documentele cadrelor didactice de susţinere a cărţilor deţinuţilor (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Universitatea Politehnica din Bucureşti arată miercuri, într-un comunicat de presă, că a luat la cunoştinţă din presă despre documentele semnate de cadre didactice din UPB pentru susţinerea publicării unor lucrări având drept autori persoane private de libertate.

"În Carta Universităţii Politehnica din Bucureşti se prevede că membrii comunităţii academice au dreptul «de a exprima liber opinii profesionale în spaţiul universitar şi de a iniţia acţiuni în nume propriu, în afara acestui spaţiu, dacă nu afectează prestigiul învăţământului şi demnitatea profesiei». În baza legislaţiei în vigoare şi Cartei UPB, demersul cadrelor didactice care au iniţiat în nume personal documentele pentru susţinerea publicării lucrărilor scrise de către persoanele private de libertate va fi supus analizei Comisiei de Etică şi Integritate Academică. Concluziile Comisiei de Etică şi Integritate Academică vor fi publicate pe site-ul universităţii şi aplicate cu celeritate", potrivit sursei citate.

Reprezentanţii UPB au precizat că documentele semnate de cadrele didactice nu reprezintă angajamente ale instituţiei de învăţământ superior, ci puncte de vedere exprimate în nume personal.

Totodată, UPB menţionează că articolul 123, alineatul 6 din Legea educaţiei prevede că "în instituţiile de învăţământ superior este interzisă periclitarea sub orice formă a dreptului la exprimarea liberă a opiniilor ştiinţifice şi artistice".

"Libertatea academică este garantată de lege (art.123 alin. 1) şi dă dreptul membrilor comunităţii să opteze liber pentru dezvoltarea profesională, pentru activităţile asumate, fără manipulare, cenzură sau persecuţii. Analizând şi prevederile din Legea nr. 254/2013 şi decizia ANP 619/14.10.2011, precum şi documentele semnate de cadrele didactice din Universitatea Politehnica din Bucureşti, se constată că nu reprezintă angajamente ale instituţiei de învăţământ superior, ci puncte de vedere exprimate în nume personal", se mai arată în comunicatul citat.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a cerut, luni, Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) să solicite universităţilor o analiză punctuală a cazurilor în care profesorilor din respectivele instituţii au dat recomandări pentru cărţi scrise de deţinuţi.

Adrian Curaj a solicitat CNR să întreprindă demersurile necesare pentru apărarea integrităţii academice, în condiţiile în care profesori universitari şi conferenţiari au semnat recomandări pentru cărţile scrise de persoanele aflate în regim de detenţie.

O situaţie centralizată a măsurilor luate de fiecare universitate în parte va fi centralizată şi transmisă până la data de 11 februarie 2016, potrivit Ministerului Educaţiei.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, marţi, că a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

Tot marţi, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că va propune Guvernului, în prima şedinţă din februarie, emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.

Conform articolului 96 alineatul 1, litera f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

Ministerul Justiţiei a făcut publică lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deţinuţilor recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare ştiinţifică pe o anumită temă. De asemenea, sunt enumerate şi editurile care au publicat sutele de lucrări scrise în penitenciare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici