UNJR: Asociaţiile de magistraţi i-au cerut premierului să nu modifice OUG care elimină inechitatea din sistemul de salarizare

Mai multe asociaţii de magistraţi din ţară i-au solicitat, miercuri, premierului Dacian Cioloş să nu modifice OUG nr. 20/2016, ci să aplice actul normativ cum a fost aprobat iniţial altfel, "magistraţii fiind pregătiţi să apere principiul nediscriminării", anunţă UNJR.

1653 afișări
Imaginea articolului UNJR: Asociaţiile de magistraţi i-au cerut premierului să nu modifice OUG care elimină inechitatea din sistemul de salarizare

UNJR: Asociaţiile de magistraţi i-au cerut premierului să nu modifice OUG care elimină inechitatea din sistemul de salarizare

"Asociaţiile de magistraţi, susţinute de aproape 2.000 de judecători şi procurori, i-au solicitat pe data de 31 august 2016 premierului Dacian Cioloş să nu modifice Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 20/2016, ci să aplice «acest act normativ în forma în care a fost adoptat iniţial, în vederea eliminării inechităţii şi discriminării salariale din rândul diverselor categorii sociale». În cazul în care Guvernul Cioloş va adopta un act normativ care va perpetua actuala inechitate şi discriminare, magistraţii sunt pregătiţi să apere principiul nediscriminării «în mod democratic, utilizând toate mijloacele legale ce garantează statul de drept»", se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

Reprezentanţii UNJR susţin că solicitarea trimisă premierului vine după ce, pe 29 august, a avut loc o întâlnire "cu uşile închise" între ordonatorii de credite din justiţie, respectiv ÎCCJ, CSM, IJ, DNA, PG şi MJ.

"Intenţia ministrului justiţiei Raluca Prună de modificare a OUG 20/2016, în vederea excluderii efectelor hotărârilor judecătoreşti din procesul de egalizare a salariilor, va perpetua o situaţie de inechitate în rândul personalului buget, ceea ce va conduce în final la încărcarea instanţelor cu alte mii de litigii, fapt ce va spori supraaglomerarea deja existentă în instanţă", se notează în solicitarea trimisă premierului.

Asociaţiile de magistraţi susţin că este o perioadă în care încrederea publicului în justiţiei este în scădere "dramatică" şi că demersurile Ministerului Justiţiei ar trebui să fie pentru rezolvarea problemelor din sistem.

"În acest moment, o modificare a dispoziţiilor OUG 20/2016, în sensul limitării acesteia, ar genera o situaţie de inechitate care nu va afecta doar sistemul judiciar, ci toate sectoarele bugetare. Aceasta va avea ca efect o nouă serie de mii de litigii şi un val nou de nemulţumiri în cadrul sectoarelor profesionale vizate de actul avizat de Ministerul Justiţiei", mai susţin magistraţii.

Scrisoarea trimisă premierului Dacian Cioloş este semnată de preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, de preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, de co-preşedinţii Fromului Judecătorilor din România şi de preşedintele UNJR. Solicitarea a fost, de asemnea, semnată de aproximativ 2.000 de judecători şi procurori din toată ţara.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici