UNJR şi AMR cer CSM apărarea independenţei Justiţiei faţă de presiunile pe care Kovesi le-ar fi făcut asupra inspectorului Focică / CSM sesizează Inspecţia Judiciară

UNJR şi AMR au cerut CSM să se sesizeze în vederea apărării independenţei sistemului judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică. Asociaţiile cer efectuarea unei anchete şi audierea în plenul CSM a celor implicaţi.

4046 afișări
Imaginea articolului UNJR şi AMR cer CSM apărarea independenţei Justiţiei faţă de presiunile pe care Kovesi le-ar fi făcut asupra inspectorului Focică / CSM sesizează Inspecţia Judiciară

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România cer CSM să apere independenţa justiţiei faţă de pretinsele presiuni ale lui Kovesi

UPDATE 16:38

CSM sesizează IJ în cazul posibilelor presiuni făcute de Kovesi în cazul inspectoarei Focică

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, sesizarea Inspecţiei Judiciare, instituţie care ar urma să decidă dacă au existat presiuni interne şi externe din partea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, în cazul inspectoarei Mihaela Focică.

Reprezentanţii CSM susţin că a fost sesizată din oficiu Inspecţia care va face verificări prin care se va stabili „dacă a fost încălcată independenţa funcţională şi operaţională a IJ/inspectorilor judiciari, în realizarea atribuţiilor de serviciu în raport de informaţiile apărute în presa în legătură cu verificările realizate la DNA”.

De asemenea, se va verifica dacă au existat situaţii de încălcare a independenţei IJ prin presiuni interne şi externe.

Inspecţia Judiciară va stabili şi dacă au existat situaţii de încălcare a independenţei inspectorilor judiciari prin presiuni interne sau externe.

„Modul de comunicare a conducerii IJ cu ceilalţi inspectori, exclusiv prin prisma aspectelor ce ţin de independenţa inspectorului judiciar” este un alt aspect ce va fi verificat de inspectorii judiciari.

Mai mult, se vor face cercetări pentru a vedea dacă existat „o înregistrare a unei convorbiri, data pretinsei convorbiri, momentul în care conţinutul pretinse convorbiri a fost adus la cunoştinţa inspectorului şef, motivele eventualei întârzieri şi orice alte aspecte relevante”.

Decizia CSM vine după ce în presă a fost publicată o înregistrare ambientală a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, şi procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA. Din spusele procuroarei Mihaela Focică, aşa cum rezultă din respectiva înregistrare, procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată şi în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârşire de către aceştia a unor abateri disciplinare. De asemenea, din cadrul aceluiaşi dialog, reiese şi că procurorul Codruţ Olaru, membru CSM, ar fi exercitat presiuni asupra procurorului inspector Mihaela Focică.

În urma plenului de joi s-a decis şi sesizarea IJ în vederea efectuării de verificări privind posibila afectare a independenţei întregului sistem judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care procurorul-şef DNA le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focica, desemnată sa cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori anticorupţie.

Sesizarea a fost făcută după ce UNJR şi AMR au cerut CSM să se sesizeze în vederea apărării independenţei sistemului judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică. Asociaţiile cer efectuarea unei anchete şi audierea în plenul CSM a celor implicaţi.

De altfel, în acelaşi caz, există şi o plângere penală depusă de inspectorul Mihaela Focică, la Parchetul General. Ea îi acuză pe cei care au supravegheat-o de şantaj.

UPDATE 15:24

Ministrul Justiţiei, despre cazul inspectoarei Focică: Dacă este adevărat, este absolut nefiresc

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, făcând referire la cazul inspectoarei Mihaela Focică asupra căreia s-ar fi exercitat presiuni de către Laura Codruţa Kovesi, potrivit unei înregistrări, că "dacă este adevărat este absolut nefiresc".

"Sigur, dacă este adevărat este absolut nefiresc. Eu astăzi nu am fost la şedinţa CSM, dat fiind că am avut şedinţă de Guvern. Vor fi derulate procedurile legale", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la Parlament.

UPDATE 13:43 Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, joi, suplimentarea ordinii de zi a şedinţei cu solicitarea UNJR şi AMR, care au cerut CSM să apere independenţa justiţiei faţă de pretinsele presiuni exercitate de Laura Codruţa Kovesi.

Preşedintele CSM, Mariana Ghena, a anunţat, joi, că solicitarea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România şi Asociaţiei Magistraţilor din România, referitoare la presupuse presiuni exercitate de Laura Codruţa Kovesi asupra inspectoarei Mihaela Focică, a fost primită şi că ea va fi supusă la vot, în vederea suplimentării ordinii de zi a şedinţei plenului. Ulterior, membrii Consiliului au aprobat suplimentarea cu acest punct, cererea asociaţiilor de magistraţi urmând a fi dezbătută în plen.

UNJR şi AMR au cerut CSM să se sesizeze în vederea apărării independenţei sistemului judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică.

"Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca, în baza art. 30 din Legea 317/2004, să se sesizeze de îndată în vederea apărării independenţei întregului sistem judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică, desemnată să cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori DNA", se arată în scrisoarea transmisă joi de asociaţiile de magistraţi Consiliului Superior al Magistraturii.

Reacţia vine după ce în presă a fost publicată o înregistrare ambientală a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, şi procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA. Din spusele procuroarei Mihaela Focică, aşa cum rezultă din respectiva înregistrare, procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată şi în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârşire de către aceştia a unor abateri disciplinare. De asemenea, din cadrul aceluiaşi dialog, reiese şi că procurorul Codruţ Olaru, membru CSM, ar fi exercitat presiuni asupra procurorului inspector Mihaela Focică.

"Dacă faptele menţionate în acea înregistrare se confirmă, acestea reprezintă încălcări extrem de grave ale independenţei justiţiei, prin imixtiuni şi presiuni ale procurorului-şef DNA Laura Codruţa Kovesi în activitatea Inspecţiei Judiciare, prin care se încalcă nu doar independenţa acestui procuror inspector, dar şi independenţa sistemului judiciar în ansamblul său. Inspectori judiciari sunt cei care verifică nu doar actele întocmite de procurori şi judecători, ci şi conduita acestora în exercitarea funcţiei sau în afara acesteia. Inspectorii judiciari sunt singurii abilitaţi să facă astfel de verificări, cu excepţia cazului în care magistraţii sunt acuzaţi de săvârşirea unor fapte penale", se mai arată în scrisoare.

Asociaţiile susţin că este absolut necesar ca inspectorii judiciari să acţioneze în deplină libertate şi independenţă şi trebuie să îşi folosească independenţa conferită de lege pentru a cerceta toate plângerile cu care sunt sesizaţi, în mod obiectiv, eficient şi efectiv, indiferent din partea cui provin şi pe cine vizează.

"Imixtiunea gravă devoalată de procurorul inspector Mihaela Focică necesită o reacţie pe măsură a CSM, garantul independenţei justiţiei. De altfel, imixtiunea este recunoscută şi definită ca atare chiar de către procurorul Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, care, în cursul conversaţiei, se arată revoltat de cele întâmplate şi spune că «Asta înseamnă imixtiune! Clasică!»", arată UNJR şi AMR.

Asociaţiile de magistraţi reamintesc, în scrisoare, că reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii au amendat ferm, în anii trecuţi, declaraţiile unor politicieni, jurnalişti ori funcţionari publici prin care aceştia criticau acţiunile DNA, iar CSM a apreciat atunci că astfel de declaraţii sunt acte care au afectat independenţa sistemului judiciar în ansamblul său.

UNJR şi AMR cer efectuarea unei anchete efective, audierea în şedinţă publică a plenului CSM a tuturor persoanelor implicate şi întocmirea unui raport asumat de Consiliu.

"CSM trebuie, cu atât mai mult acum, să acţioneze pentru verificarea acţiunii procurorului-şef DNA care, dacă se confirmă, afectează grav independenţa, imparţialitatea procurorului inspector şi, prin această, independenţa sistemului judiciar în ansamblul sau. Astfel de presiuni extrem de grave nu pot fi ignorate, nici trecute cu vederea, fiind absolut necesar a fi verificate cu toată seriozitatea de către CSM, în calitatea pe care o are de garant al independenţei justiţiei. Solicităm efectuarea unei anchete efective, audierea în şedinţa publică a Plenului CSM a tuturor persoanelor implicate şi întocmirea unui raport asumat de CSM în care să se clarifice toate aspectele menţionate în acea înregistrare", se mai arată în scrisoare.

Conducerea Inspecţiei Judiciare (IJ) a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o adresă, însoţită de un suport conţinând înregistrările cu una din inspectoarele care a verificat DNA, Mihaela Focică, aceste materiale fiind distribuite tuturor membrilor CSM.

„La CSM s-a înregistrat o adresă din partea conducerii IJ, însoţită de un suport conţinând înregistrările făcute publice în presă. Materiale au fost distribuite tuturor membrilor CSM spre analiză şi încă nu s-au derulat dezbateri pentru conturarea unei poziţii oficiale”, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Consiliului.

Una din inspectoarele care a verificat DNA, Mihaela Focică, a fost înregistrată în timp ce vorbea cu adjunctul IJ, Gheorghe Stan, aceasta spunând că a fost chemată la sediul Direcţiei şi că îi este frică de faptul că ar putea să îi fie „născocit” un dosar penal, iar copilul ei va rămâne pe drumuri.

Potrivit înregistrării, procuroarea Focică i s-a plâns lui Stan că i se poate face un dosar penal, precizând că s-a dorit ca ea să fie „spălată pe creier”. Toate demersurile ar fi fost făcute de conducerea DNA, conform sursei citate, iar scopul final ar fi fost acela ca ea să se retragă din echipa care efectua controlul al Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici