UNOPA cere Guvernului bani pentru programul HIV/SIDA. 200 de pacienţi pe liste de aşteptare la HIV

UNOPA a cerut Guvernului să aloce bani, la rectificare, pentru programul HIV/SIDA şi să pregătescă bugetul pentru 2015, întrucât 200 de pacienţi aşteaptă să fie incluşi în tratament, iar alte sute au avut probleme pentru că le-a fost întreruptă medicaţia, a spus Iulian Petre, director executiv UNOPA.

167 afișări
Imaginea articolului UNOPA cere Guvernului bani pentru programul HIV/SIDA. 200 de pacienţi pe liste de aşteptare la HIV

UNOPA cere Guvernului bani pentru programul HIV/SIDA. 200 de pacienţi pe liste de aşteptare la HIV (Imagine: Shutterstock)

"Lucrurile nu merg foarte bine. Programul scârţâie, merge foarte greu. Este timpul acum să facem ceva acum pentru a avea tratament în 2015. În 2014 au fost numeroase cazuri de întreruperi de tratament, şi nu din vina Ministerului Sănătăţii (MS), ci a Guvernului. S-a început anul cu bani foarte puţini este un efort continuu, obositor, tracasant", a spus directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), vineri într-o conferinţă.

El a precizat că UNOPA a colaborat foarte bine cu MS rezolvând fiecare caz în parte, dar este nevoie urgent de o strategie pentru 2015.

"Nu este normal ca doamnele doctor să nu ştie dacă la 1 august vor avea bani să dea tratamente. Este normal ca lucrurile să fie văzute cu un an înainte. Un reper: anul 2012 când programul era la casă şi a avut şansa să înceapă cu un buget aprobat de la începutul anului şi a mers foarte bine. În 2013 s-a mutat la minister şi domnul ministru de atunci a zis că nu mai poate face mare lucru pentru că era deja un buget aprobat, Ne găsim în 2014 când avem probleme din nou de fapt nu sunt bani la MS. Avem liste de aşteptare pentru HIV lucru care pare o ciudăţenie. Toată lumea are acces gratuit. Avem liste de aşteptare cu pacienţi care sunt amânaţi pentru a intra în tratament pentru că nu ştiu spitalele din ţară cum va fi situaţia peste o lună sau două şi aşteaptă puţină certitudine ca să nu înceapă acei pacienţi tratamentul iar după o lună, două, trei să nu ştie dacă mai au bani ca să le dea tratament. A le strica o schemă de tratament este mai grav decât a-i lăsa să aştepte o lună- două pentru a intra în tratament", a adăugat Iulian Petre.

Acesta a mai spus că au fost întreruperi de tratament în Iaşi, Suceava, Constanţa, Sibiu şi Craiova.

"Am rezolvat aceste probleme cu implicarea totală a MS. Achiziţia centralizată trebuie demarată cel mai târziu până în septembrie, altfel nici în 2015 nu vom avea tratament. Dacă Guvernul nu găseşte bani la rectificare pentru următoarele cinci luni, la începutul anului 2015 vom avea întreruperi frecvente de tratament. Este o incertitudine care ne-a obosit. Nu este nromal ca bolnavii să vină la cinci zile la spital să-şi ia tratamentul. Unii renunţă la lupta cu boala. Poate a fost o greşeală să vină programul înapoi la MS", a continuat Petre.

Potrivit directorului UNOPA, în aprilie erau aproximativ 200 de pacienţi pe liste, iar spitalele aveau bani pentru o lună.

La rândul ei, Simona Erscoiu, medic primar boli infecţioase la Casa Andreea din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş", a spus că "lucurile privind bolnavii cu HIV/SIDA încep să fie destul de complicate.

"Daca până în 2009 erau în medie 70 - 100 noi cazuri pe an şi niciun consumator de droguri printre cei cu HIV/SIDA, acum este o creşete logaritmică a consumatorilor de droguri. În Spitalul «Victor Babeş», până în 2004, nu era niciun fel de pacient cu infecţie HIV depistat consumator de droguri. Din 2007 au început să apară. Din 2009 - 2014 au fost descoperite 450 de cazuri de infecţie HIV, din care 134 consumatori de droguri intravenoase. Mai rău, în perioada 2012 - 2014, au fost 250 de consumtori de droguri inbtravenoase. Unii au şi hepatită C, într-un procent de 27 la sută. Nefiind foarte consecvenţi în tratament, nici la consiliere, bolnavii au ajuns să aibă multidrog rezistenţă la tuberculoză, ceea ce este foarte, foarte complicat. Ceea ce este foarte rău este că pentru ei trebuie să folosim scheme din ce în ce mai scumpe. Anul 2013 a fost anul cu cei mai mulţi consumatori de droguri listaţi: din 207 cazuri cu HIV - 119 consumatori (57 la sută), iar în 2014 avem 37 la sută consumatori de droguri", a spus Erscoiu.

În România sunt în tratament aproximativ 8.000 de pacienţi cu HIV/SIDA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici