Unul din cinci bolnavi de Covid-19 din România lucrează în sănătate. În 30 de zile, toţi s-ar putea îmbolnăvi

  • Procentul angajaţilor din sănătate infectaţi cu noul coronavirus a crescut cu 22,7% în fiecare zi, în ultima săptămână
  • Unul din cinci oameni infectaţi cu virusul SARS Cov-2 în România lucrează în sănătate
  • 34 de angajaţi din sistemul sanitar sunt bolnavi de Covid-19
2628 afișări
Imaginea articolului Unul din cinci bolnavi de Covid-19 din România lucrează în sănătate. În 30 de zile, toţi s-ar putea îmbolnăvi

Sursa foto: Hepta

Toţi angajaţii din sănătate din România ar putea fi infectaţi cu noul coronavirus în 30 de zile, a calculat Federaţia Solidaritatea Sanitară. Unul din cinci bolnavi de Covid-19 în România lucrează în sistemul sanitar. Sunt 734 de salariaţi înfectaţi cu virusul SARS Cov-2, iar media procentului de infectare zilnică din ultima săptămână este de 22,7%.  Federaţia cere măsuri urgente pentru aplatizarea curbei infectării, începând cu echipamente de protecţie şi testare. Este vorba despre peste 200.000 de oameni, inclusiv cei care lucrează în reţelele MAPN, MAI şi CFR.

"De trei săptămâni solicităm modificarea protocolului pentru echipamente de protecţie. Este un haos total. Se recomandă ca toată lumea, inclusiv pe stradă, să poarte mască de protecţie, dar nu există obligativitatea să poarte măşti toşi cei din spitale", a declarat pentru Mediafax Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei.

De asemenea, a rămas în vigoare protoclul potrivit căruia sunt testaţi doar salariaţii simptomatici şi doar contacţii direcţi.

"Este necesar să testăm salariaţii ori de câte ori este nevoie. Este urgent să îi testăm pe cei care au fost în contact cu pacienţi infectaţi, cu sau fără echipament de protecţie, dar şi restul salaraţilor trebuie testaţi. Ei pot fi un pericol pentru sistemul sanitar şi pot infecta, la rândul lor, toţi pacienţii din spitalele româneşti. Cerem, de două săptămâni şi testarea tuturor pacienţilor, indiferent de simptome, pentru că principala sursă de infectare rămân pacienţii asimptomatici", a mai spus Viorel Rotilă.

Pentru a evita propagarea undei de şoc din sistemul sanitar, Solidaritatea Sanitară cere formarea de urgenţă a angajaţilor din sănătate pentru specialitatea boli infecţioase şi folosirea doar a spitalelor care au circuite adecvate pentru pacienţii bolnavi de Covid-19. Sunt recomandate spitalele pavilionare, dar şi pentru acestea trebuie create circuite clare, care nici până în acest moment nu a fost create peste tot.

De asemenea, sindicaliştii cer ca angajaţii din grupe de risc să fie protejaţi şi să se creeze condiţii de decontaminare a tuturor celor care lucrează în unităţi sanitare. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici