Unul dintre tablourile furate de la Casa memorială "Petru Groza", cumpărat de Codrin Ştefănescu

Unul dintre tablourile furate de la Casa memorială "Petru Groza" a fost cumpărat de Codrin Ştefănescu, fostul deputat declarând, vineri, pentru MEDIAFAX că a achiziţionat tabloul "Peisaj", semnat Nicolae Grigorescu, în urmă cu şapte ani şi l-a predat în martie comisiei de recuperare a lucrărilor.

1153 afișări
Imaginea articolului Unul dintre tablourile furate de la Casa memorială "Petru Groza", cumpărat de Codrin Ştefănescu

Unul dintre tablourile furate de la Casa memorială "Petru Groza", cumpărat de Codrin Ştefănescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Fostul deputat Codrin Ştefănescu a spus că a cumpărat, în urmă cu şapte ani, o lucrare semnată Nicolae Grigorescu, de format mic, intitulată "Peisaj", de la un "galerist foarte cunoscut". El nu a dat numele galeristului, precizând că acesta este anchetat de Poliţie.

Ştefănescu a menţionat că în cei şapte ani cât a deţinut tabloul, pe care i l-a făcut cadou tatălui său, a publicat lucrarea în catalogul "Impresionismul în pictura românească".

"După şapte ani, a venit la mine o comisie specială, formată din poliţişti de la Deva şi experţi, şi m-a anunţat că această lucrare face parte dintr-un lot care a aparţinut colecţiei lui Petru Groza, din care au fost înlocuite unele tablouri, de către un muzeograf şi încă o persoană, cu falsuri. În luna martie am predat lucrarea acestei comisii, pe bază de proces-verbal, urmând ca aceasta să fie predată moştenitorilor de drept ai lui Petru Groza. Am predat, de asemenea, şi catalogul în care am publicat-o şi mi-am demonstrat buna-credinţă. Eu nu aveam de unde să ştiu, când am cumpărat tabloul, că este furat sau revendicat în instanţă. Mi-am demonstrat buna-credinţă şi m-au sunat şi moştenitorii pentru a-mi mulţumi", a declarat Codrin Ştefănescu.

El a mai spus că astfel de incidente apar în principal din vina Ministerului Culturii, care nu a pus la punct o bază de date care să poată fi consultată de colecţionari şi galerişti şi nu a realizat nici măcar o pagină de internet care să conţină lucrările cu istoric problematic.

"Vina aparţine în întregime Ministerului Culturii. Trebuia să facă un site pe care să prezinte toate lucrările din patrimoniul ministerului, din muzee, case memoriale, din toate localităţile, şi pe care să figureze şi o listă cu lucrările revendicate de moştenitori, câştigate în instanţă, dispărute, astfel încât colecţionarii, iubitorii de artă, galeriştii să poată consulta această bază de date pentru a şti care este pedigree-ul unei lucrări şi dacă sunt probleme. E un haos total", a declarat Ştefănescu.

El a precizat că a achiziţionat lucrarea, în 2004, la un preţ de 7.000 de dolari şi estimează că în prezent aceasta ar valora între 20.000 şi 22.000 de euro.

Poliţiştii au făcut, joi dimineaţă, cinci percheziţii la galerii de artă din Capitală şi la locuinţele unor persoane care comercializează obiecte de artă, în cazul unor tablouri furate din colecţia Casei memoriale "Doctor Petru Groza" din Deva.

Două tablouri evaluate la 220.000 de euro, aparţinând patrimoniului cultural naţional, care au fost furate din Casa "Dr. Petru Groza" din Deva, în perioada 2004-2005, au fost recuperate de poliţişti în luna martie.

Cel de-al treilea tablou furat din Casa memorială "Dr. Petru Groza" din Deva, "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu, operă care aparţine patrimoniului cultural naţional şi care este dată în urmărire naţională şi internaţională, a fost evaluat de experţi la 175.000 de euro, valoarea fiind în creştere.

Experţii susţin că există mai multe tablouri "Car cu boi" pictate de Nicolae Grigorescu, unul dintre ele fiind cel aflat în colecţia Casei "Dr. Petru Groza" din Deva.

Expertul în bunuri artistice Doina Reghiş Ionescu a declarat, joi, că i s-a solicitat să facă o expertiză a trei tablouri despre care descendenţii familiei Groza au bănuit că au fost înlocuite cu falsuri.

"Am constatat că sunt lucrări false, copii realizate de amatori. Apoi, după ce au fost descoperite primele două tablouri, în luna martie, am avut onoarea să constat că sunt originale. Se disting clar după pensulaţie, specific, cromatică. Cele două recuperate - «Peisaj», autor Nicolae Grigorescu, şi cel intitulat «Peisaj din Deltă», autor Nicolae Dărăscu - au fost estimate la suma de 220.000 de euro. Cel dat în urmărire este evaluat la 175.000 de euro, însă valoarea lui creşte de la o zi la alta", a spus expertul în bunuri artistice şi doctor în arte vizuale Doina Reghiş Ionescu.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Hunedoara, furtul a fost sesizat, în noiembrie anul trecut, de către un descendent al lui Petru Groza.

Poliţiştii au stabilit că în perioada 2004-2005, în mod succesiv, Gheorghe G., din Timişoara, cu sprijinul şi complicitatea unui bărbat din comuna Băcia, judeţul Hunedoara, a sustras din colecţia imobilului Casa "Dr. Petru Groza" din Deva două tablouri realizate de Nicolae Grigorescu şi un tablou realizat de Nicolae Dărăscu, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, valoarea prejudiciului fiind estimată la suma de 400.000 de euro.

Pentru a ascunde furtul, tablourile originale au fost înlocuite cu falsuri contemporane.

"Tablourile au fost luate pe rând, au fost falsificate. Falsurile au fost puse în ramele originale şi apoi duse înapoi în Casa «Dr. Petru Groza», iar originalele au fost vândute. Persoana din Băcia, care era apropiat al familiei, omul de încredere în administrarea căruia era domeniul, nu cunoştea valoarea tablourilor. El a încasat aproximativ 700-800 de lei pentru un tablou", declara, în martie, ofiţerul de la Serviciului de Investigaţii Criminale care s-a ocupat de caz, comisarul Nicole Popa.

Probatoriul administrat de poliţişti a stabilit că tablourile au fost valorificate pe piaţa neagră de antichităţi de către învinuitul Gheorghe G., fiind achiziţionate de două persoane din municipiul Bucureşti.

"Bărbatul din Timişoara a vândut tablourile cu aproximativ 2.000 de euro unul. Pe două dintre ele noi le-am descoperit la mâna a treia, la colecţionari de bună credinţă, oameni care le-au cumpărat fără să ştie că sunt furate. Tablourile au fost cumpărate în 2005 de aceştia, iar furtul lor a fost declarat în 2010", spunea Popa.

Pe de altă parte, în urma unor percheziţii domiciliare făcute în perioada 9-18 martie 2011, la membrii reţelei implicate în sustragerea şi valorificarea tablourilor, din Timişoara şi Bucureşti, au fost identificate şi indisponibilizate alte nouă bunuri - cinci tablouri semnate de pictori români de importanţă naţională şi patru icoane, toate fără documente de provenienţă, despre care există suspiciuni că provin din comiterea de infracţiuni, spunea, la momentul recuperării primelor două tablouri, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, Adina Velescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici