Video UPDATE Captură record: Peste 2,5 tone de cocaină, găsite de poliţiştii şi procurorii DIICOT, în Portul Constanţa - FOTO/ VIDEO

O cantitate record de 2,5 tone de cocaină a fost găsită de poliţiştii şi procurorii DIICOT, într-un container în Portul Constanţa, vaporul venea din America de Sud, iar România era ţară de tranzit.UPDATE 12.15 Cocaina urma să fie scoasă din port cu camioane trimise din Olanda.

16302 afișări

Vasul în care a fost găsită cocaina venea din America de Sud, marfa urmând să ajungă pe piaţa din Europa, România fiind ţara de tranzit. Marfa a fost adusă în containere de banane, fiind ascunsă în structura containerelor.

Cocaina urma să fie scoasă din port cu camioane trimise din Olanda.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru MEDIAFAX, că valoarea estimată a celor 2,5 tone de cocaină este de 625 de milioane de euro.

Cinci persoane, cetăţeni străini, au fost reţinute de anchetatori din România, dintre care patru lituanieni şi un columbian. De asemenea, o persoană a fost prinsă în Spania, un marocan despre care se crede că ar fi şeful operaţiunii.

Un sfert din marfa capturată, a fost adusă la sediul DIICOT, vineri, în 50 de saci, fiind încărcată în trei maşini.

Potrivit anchetatorilor la această operaţiune s-a colaborat cu autorităţile din SUA, dar şi cu cele din Spania.

La acţiune au participat procurorii DIICOT şi Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Poliţiei Române.

Pachetele de cocaină din captura record, învelite în ambalaje şi substanţe care o făceau nedetectabilă

Cele 2,5 tone de cocaină capturate de autorităţile române în portul Constanţa au fost găsite în pachete ascunse în podelele şi pereţii a patru containere, fiecare învelit în zece ambalaje şi îmbibat cu susbstanţe care le făceau nedetectabile, fiind totodată ştanţate cu siglele de firme celebre.

Cocaină capturată are o puritate de peste 90% şi valorează peste 625 de milioane de euro pe piaţa neagră, o sută de milioane de euro vândută en gros, a declarat vineri şeful Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO), Claudiu Cucu.

Cele peste 2,5 tone de droguri au fost găsite ascunse în pachete disimulate în podelele şi pereţii a patru containere.

" Fiecare pachet era învelit în cel puţin zece ambalaje, de la folie de plastic, cauciuc, indigo etc, inclusiv substanţe care le făceau nedetectabile atât la scannere, cât şi la controlul câinilor. Erau chiar şi hidroizolate", a mai declarat Claudiu Cucu.

Potrivit şefului DCCO, fiecare pachet era ştanţat cu siglele unor branduri celebre, precum Gucci, Kenzo ori Rolex, " în funcţie de calitate, de destinatar, dar şi în funcţie de producător. "

Cei cinci bărbaţi reţinuţi, joi, în Portul Constanţa au vârste cuprinse între 25 şi 42 de ani. Potrivit şefului DIICOT, Daniel Horodniceanu, aceştia sunt patru cetăţeni lituanieni şi un columbian, fiind persoanele desemnate de liderul grupării să extragă cocaină din containere şi să o încarce în camioane pentru a fi dusă în Olanda.

"Cocaina urma să fie scoasă din România cu camioane trimise din Olanda,camioane închiriate de la societăţi de transport. Marfa urma să fie disimulată, spre exemplu în marmură, dar puteau să fie orice alte materiale ", a spus Daniel Horodniceanu, procurorul şef al DIICOT.

Anchetatorii susţin că drogurile nu erau destinate pieţei româneşti, urmând să ajungă din Olanda, "cel mai probabil, către ţările din vestul Europei."

Peste 150 de poliţişti au lucrat la anchetă, sub coordonarea DIICOT, în ultimele şaşe luni, fiind trimişi investigatori sub acoperire şi montată aparatură de înregistrare în spaţii din Portul Constanţa şi la un depozit din zona Eforie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici