Urme de iod radioactiv, găsite în apa de ploaie şi în lapte în România

Apa de ploaie şi laptele de oaie din Slănic Prahova conţin urme de iod radioactiv, conform unui studiu făcut fără legătură cu monitorizarea zilnică a radiaţiilor sau cu situaţia din Japonia.

159 afișări
Imaginea articolului Urme de iod radioactiv, găsite în apa de ploaie şi în lapte în România

Urme de iod radioactiv, găsite în apa de ploaie şi în lapte în România (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" de la Măgurele, Nicolae Victor Zamfir, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că urmele de iod în apa de ploaie şi laptele de oaie au fost identificate în zona Slănic Prahova în cadrul unui studiu realizat de către o echipă, fără legătură cu supravegherea zilnică a radiaţiilor.

"Nivelul maxim admis de iod în radiaţii este de 300 de bechereli/litru. Cercetătorii institutului au luat probe în cadrul unui studiu în zona Slănic Prahova, unde noi avem un punct de cercetare. Acolo au identificat un nivel al concentraţiei iodului de 0,05 bechereli/litru, concentraţie extrem de mică, care nu poate pune în pericol viaţa nimănui", a spus Nicolae Victor Zamfir.

El a precizat că măsurătorile nivelului de radiaţii din zona Măgurele nu identifică nici măcar această concentraţie mică a ionilor de iod în jurul Capitalei.

Totodată, directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară a adăugat că radioactivitatea produsă natural de pământ este foarte mare şi că de multe ori aceasta este foarte concentrată în pivniţele caselor, de aceea se recomandă ca acestea să fie bine aerisite.

"Datele surprinse de echipa noastră de cercetare au fost incluse într-un studiu pe care îl realizăm periodic. Sunt date de cercetare şi nu de supraveghere a nivelului de radiaţii după explozia din Japonia", a subliniat Nicolae Victor Zamfir.

Şi Ministerul Sănătăţii a transmis că specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică au anunţat, marţi după-amiază, că nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei datorat expunerii la Iod 131.

După interpretarea datelor transmise de către Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cercetătorii de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", prin care a fost semnalată prezenţa de iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie din zona Slănic Prahova, specialiştii în sănătatea publică au ajuns la concluzia că valorile descoperite, de 5,2 Bq/l, sunt cu mult mai mici faţă de valorile admise. Pentru Iod 131, concentraţiile maxim admise în laptele de consum pentru populaţie sunt de 300 Bq/l pentru adulţi şi 100 Bq/l pentru copii şi sugari.

"Reţeaua de Laboratoare de Igienă a Radiaţiilor Ionizante, care aparţine de direcţiile de sănătate publică judeţene şi care monitorizează radioactivitatea apei potabile şi a alimentului, nu a sesizat, până în prezent, depăşiri ale concentraţiilor maxim admise de I131", se arată într-un comunicat al Minsiterului Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici