Vaccinarea gratuită anti-HPV, extinsă la băieţi şi fete de peste 14 ani. Eradicarea virusului este posibilă?

  • Ministrul Sănătăţii Ioana Mihăila spune că vaccinarea anti-HPV va fi extinsă şi la băieţi.
  • După eşecul campaniei din 2008-2009, dozele de vaccin au expirat şi au fost aruncate.
  • Anual, aproximativ 2.000 de femei îşi pierd viaţa în România din cauza cancerului de col uterin.
  • După mulţi ani de reticenţă, tot mai mulţi părinţi îşi doresc să-şi vaccineze copiii.
1030 afișări
Imaginea articolului Vaccinarea gratuită anti-HPV, extinsă la băieţi şi fete de peste 14 ani. Eradicarea virusului este posibilă?

Vaccinarea gratuită anti-HPV, extinsă la băieţi şi fete de peste 14 ani

România vrea să extindă campania de vaccinare anti-HPV. După mai multe campanii de vaccinare ratate, anul trecut au fost imunizate peste 28.000 de tinere. Săptămâna trecută, o nouă tranşă de vaccin de 40.000 de doze a fost distribuită la cabinetele din toată ţara.
 
„Vom iniţia (solicitările n.r.) săptămâna aceasta către Institutul Naţional de Sănătate Publică şi comisiile de specialitate pentru a extinde indicaţiile, atât ca vârstă, cât şi ca adresare, astfel încât să fie şi băieţii şi fetele de altă vârstă cuprinse în programul de vaccinare”, spune ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.
 
Cei care doresc să-şi vaccineze copiii trebuie să facă o cerere la medicul de familie, care ulterior este trimisă către minister. Ioana Mihăilă vrea să simplifice întreg mecanismul cu ajutorul STS, dar şi să crească accesul la vaccin.
 
„Conform acordurilor cadru pe care ministerul le are semnate, putem achiziţiona încă de anul acesta până la 90.000 noi doze de vaccin anti-HPV şi sperăm pe de o parte ca cererea să fie suficientă şi pe de altă parte să reuşim să alocăm şi bugetul pentru această suplimentare de doze”, adaugă ministrul Sănătăţii/
 
Până să ajungem aici, drumul a fost anevoios. În 2008-2009 a început prima campanie de vaccinare anti-HPV, care a fost un mare eşec.
 
„Din acel moment Ministerul Sănătăţii practic a considerat că a pierdut bătălia cu vaccinarea anti HPV, motiv pentru care a şi renunţat la a mai cumpăra vaccin prin programul naţional”, explică Gindrovel Dumitra, preşedintele grupului Naţional de Vaccinologie.
 
„Astăzi, abia-abia suntem la începutul acestei vaccinări în condiţiile în care alte ţări, după 12 ani de vaccinare, deja se discută de spre eradicarea acestui virus”, subliniază Sandra Alexiu, medic de familie.
 
După zece ani în care zeci de mii de copii au pierdut şansa la imunizare, lucrurile par că încep să se schimbe. Din ce în ce mai mulţi părinţi îţi doresc să-şi vaccineze copii.
 
„Cred că trebuie să profităm de această oportunitate extraordianară, această schimbare de climat şi să oferim părinţilor acest vaccin pentru copiii lor”, conchide Ana Măiţă, de la Asociaţia Mame Pentru Mame.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici