Valentin Mocanu: Expulzarea romilor oferă "o imagine proastă despre Franţa"

Politica Parisului faţă de romi, dintre care 86 au fost expulzaţi joi spre Bucureşti, oferă "o imagine proastă despre Franţa" şi este "contrară tradiţiei franceze de respectare a drepturilor omului", a apreciat vineri secretarul de stat român Valentin Mocanu.

76 afișări
Imaginea articolului Valentin Mocanu: Expulzarea romilor oferă "o imagine proastă despre Franţa"

Valentin Mocanu: Expulzarea romilor oferă "o imagine proastă despre Franţa" (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

"Am sentimentul că se stigmatizează un grup în ansamblul său. Este contrar tradiţiei franceze de respectare a drepturilor omului. Acest lucru oferă o imagine proastă despre Franţa", a declarat, într-un interviu pentru ziarul Le Parisien, Valentin Mocanu, secretarul de stat român pentru Solidaritate, responsabil cu dosarul romilor.

"Nu îndrăznesc să-mi imaginez că Guvernul dumneavoastră doreşte voluntar să ofere această imagine. Sunt de asemenea uimit că multe dintre colectivităţile locale subscriu la aceste acţiuni împotriva romilor", a adăugat el.

"Mi s-au raportat pe de altă parte cazuri foarte concrete de discriminare, cum ar fi acel comerciant care nu a vrut ca romii să intre în magazinul său. Acest lucru, personal, m-a şocat", a declarat oficialul român.

Secretarul de stat, care va efectua o vizită în Franţa la sfârşitul lui august, apără de asemenea atitudinea Guvernului său faţă de romi, care este şi ea criticată în mod regulat.

"Situaţia s-a ameliorat, dar avem o problemă de acces la educaţie al acestor populaţii, care condiţionează restul", a precizat el. "Nu cred că există un rasism împotriva romilor. Există în special o neîncredere a românilor faţă de cei mai săraci dintre ei".

Franţa a expulzat joi 86 de romi spre Bucureşti, iar alţi 139 urmează să părăsească această ţară în cursul zilei de vineri. Aceste repatrieri în România şi Bulgaria sunt rezultatul unor noi măsuri de securitate decretate la sfârşitul lunii iulie de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici