Vânătoarea de la Balc începe sâmbătă. Patru medici vor examina mistreţii ucişi

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Bihor, Sorin Hodişan, spune că el şi alţi trei medici ai instituţiei vor supraveghea vânătoarea de la Balc, care va începe sâmbătă, examinând fiecare exemplar ucis, pentru a evita izbucnirea unor focare de trichineloză, pestă porcină şi febră aftoasă.

74 afișări
Imaginea articolului Vânătoarea de la Balc începe sâmbătă. Patru medici vor examina mistreţii ucişi

Vânătoarea de la Balc începe sâmbătă. Patru medici vor examina mistreţii ucişi (Imagine: Florin Ciucas/Arhiva Publimedia Mediafax Foto)

"O echipă formată din trei medici şi supravegheată de mine va fi în permanenţă la Balc pentru a examina toate animalele înainte de eviscerare. Fiecărui exemplar împuşcat i se va repartiza un crotal cu număr, iar probe din carnea respectivă vor fi trimise cu o maşină specială la unul dintre laboratoarele Direcţiei, pentru analize", a declarat, vineri, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Sorin Hodişan.

Hodişan a afirmat că specialiştii DSVSA Bihor vor fi însoţiţi pe domeniul de vânătoare de la Balc de medicul veterinar care are custodia zonei respective şi specialiştii vor rămâne acolo pe tot parcursul vânătorii, respectiv începând de sâmbătă dimineaţă şi până duminică.

"Vom face analize pentru a depista boli precum trichineloza, pesta pornică şi febra aftoasă, cu scopul de a se evita consumarea de carne contaminată", a precizat Hodiş.

În 2010, reprezentanţii DSVSA Bihor au descoperit că, dintre cei 160 de porci mistreţi împuşcaţi de oaspeţii lui Ion Ţiriac pe domeniul de la Balc, cinci au avut trichineloză.

Cazurile au fost depistate la timp şi nu s-au înregistrat îmbolnăviri la om.

Vânătoarea de la Balc va începe sâmbătă, iar vineri după-amiază sunt aşteptaţi să sosească primii invitaţi. Unii dintre ei ar urma să ajungă cu avioane pe aeroportul din Debrecen (Ungaria), de unde ar merge apoi cu maşini până la Balc.

Potrivit lui Gulyas Peter, operator manager la Aeroportul din Debrecen, în cursul zilei de vineri pe pistele aeroportului au aterizat mai multe curse private.

"Este vorba de mai multe avioane private, care au cerut permisiunea de aterizare pe parcursul zilei de azi ( vineri- n.r.). Condiţiile de zbor sunt favorabile deocamdată. Nu au fost niciun fel de incidente", a declarat Gulyas Peter.

Acesta a afirmat că nu poate divulga numărul exact al curselor private care au aterizat la Debrecen, compania de care acestea aparţin şi nici cine au fost pasagerii.

"Sunt avioane private, nu curse regulate", a afirmat Gulyas.

Pe aeroportul din Oradea nu sunt programate să aterizeze curse din străinătate.

"Niciun avion din străinătate sau al companiei Ţiriac nu a depus deocamdată un plan de zbor pentru a ateriza la Oradea", a declarat comandantul Aeroportului Oradea, Gheorghe Pasc.

Vineri, pe aeroportul din Oradea a aterizat o singură cursă charter, în jurul orei 14.00, care a venit de pe Aeroportul Băneasa şi care a întârziat aproximativ o oră şi jumătate. Pasc nu a putut preciza dacă avionul a adus invitaţi la vânătoare de la Balc.

Potrivit unor surse, la această vânătoare sunt aşteptaţi mulţi dintre oaspeţii care au venit şi în 2010.

Gheorghe Zamfir va susţine un recital în timpul vânătorii de la Balc, ca invitat al organizatorului acestui eveniment, Ion Ţiriac, a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul artistului, Tudor Chiţu.

În mod tradiţional, vânătoarea de la Balc se desfăşoară la sfârşitul celei de-a treia săptămâni a lunii ianuarie.

Partidele de vânătoare de la Balc au devenit cunoscute din 2005, când au fost împuşcaţi 185 de mistreţi, dintre care 23 de către fostul premier Adrian Năstase.

Participanţii la partidele de vânătoare organizate de Ion Ţiriac în ultimii cinci ani la Balc au fost persoane influente din lumea afacerilor şi a politicii, între care Wolfgang Porsche, moştenitorul imperiului cu acelaşi nume, Klaus Mangold, fostul preşedinte al grupului DaimlerChrysler, Franz Rauch (cel mai mare producător de sucuri naturale din Europa), Rudolf Streicher (politician austriac, fost ministru în mai multe guverne), foştii tenismani Boris Becker şi Goran Ivanisevici. Printre oaspeţii români s-au numărat, de-a lungul anilor, şi foştii premieri Petre Roman şi Adrian Năstase, dar şi prinţul Dimitrie Sturdza.

Printre invitaţii la vânătoarea din 2010 s-au numărat Wolfgang Porsche, moştenitorul imperiului cu acelaşi nume, Klaus Mangold, fostul preşedinte al grupului DaimlerChrysler, dar şi doi foşti campioni ai tenisului Boris Becker şi Goran Ivanisevici. De asemenea, la vânătoarea de anul trecut a participat şi omul de afaceri Elan Schwartzenberg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici