Vântul se intensifică în toată ţara, de sâmbătă până luni

Vântul va avea intensificări în toată ţara, în intervalul sâmbătă, ora 13.00 - luni, ora 13.00, urmând să depăşească, local şi temporar, 50-60 de kilometri pe oră, potrivit unei informări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

328 afișări
Imaginea articolului Vântul se intensifică în toată ţara, de sâmbătă până luni

Vântul se intensifică în toată ţara, de sâmbătă până luni (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În intervalul menţionat, precizează sursa citată, vântul se va intensifica treptat în toate regiunile, începând din nord-vestul ţării, iar local şi temporar se vor depăşi viteze de 50-60 km/h.

Totodată, în zona de munte, vor fi rafale de peste 80 km/h şi se vor semnala precipitaţii mixte, iar la altitudini mai mari vor predomina ninsorile, potrivit ANM.

Având în vedere această prognoză, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă că inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene vor relua activităţile de informare şi conştientizare a populaţiei asupra condiţiilor prevăzute de lege pentru arderea miriştilor, vegetaţiei ierboase şi vegetaţiei stuficole din perimetrul Deltei Dunării, asupra riscurilor generate de incendierea vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole şi a măsurilor de prevenire care se impun, precum şi a sancţiunilor aplicabile în cazul încălcării prevederilor legale.

"Menţionăm că pentru protejarea cetăţenilor şi preîntâmpinarea situaţiilor de urgenţă generate de nerespectarea reglementărilor specifice, pompierii vor acţiona cu exigenţă în identificarea acestora şi sancţionarea conform legii", se mai arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, vineri, de IGSU.

În acelaşi context, IGSU reaminteşte principalele măsuri de prevenire a incendiilor, în contextul desfăşurării de către cetăţeni a unor activităţilor specifice anotimpului.

Astfel, activitatea de igienizare prin ardere a miriştilor, resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite. Aceste activităţi se desfăşoară cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.

IGSU mai subliniază că incendierea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primării), după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar sau privat pentru situaţii de urgenţă şi dacă există acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici