Variola maimuţă: 20 de cazuri în Europa la oameni fără istoric de călătorie recent

  • Boala este endemică în Africa de Vest.
  • Infecţiile sunt monitorizate, pentru a înţelege lanţurile de transmisie.
  • Nu provoacă consecinţe grave, dar se manifestă prin simptome de gripă şi o erupţie cutanată majoră care arată ca rujeola sau herpesul.
4721 afișări
Imaginea articolului Variola maimuţă: 20 de cazuri în Europa la oameni fără istoric de călătorie recent

Variola maimuţă: 20 de cazuri în Europa la oameni fără istoric de călătorie recent

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) monitorizează câteva mici focare umane de aşa-numita „variola maimuţelor” raportate în Marea Britanie, Spania şi Portugalia.

Este un virus aparţinând familiei ortopoxvirusurilor asociate de obicei cu călătoriile în Africa de Vest. De obicei, provoacă o boală uşoară care se vindecă spontan în câteva săptămâni.

Nu există tratamente sau vaccinuri specifice. Incubaţia durează de obicei de la 6 până la 13 zile (dar poate dura până la 21). Semnele distinctive sunt o erupţie vizibilă (asemănătoare cu sifilisul, herpesul, rujeola), febra, cefaleea, durerile de corp, durerile de spate, ganglionii limfatici umflaţi, frisoanele şi oboseala.

Se transmite prin contactul apropiat cu fluidele corporale şi fluidele (şi picăturile de salivă) de la animale sau oameni, dar nu se transmite uşor. Variola umană a fost declarată eradicată în 1980, datorită vaccinării, care în trecut a ajutat şi, ca medicament, la stoparea transmiterii variolei maimuţelor, de exemplu în timpul epidemiei din 2003 din SUA.

În Marea Britanie, tocmai au fost raportate 4 cazuri suplimentare, comparativ cu primele 3 raportate la 7 mai. Cele mai recente 4 ar fi fost infectate cu toţii în Londra, nu există legături cunoscute de persoane infectate cu ţările în care virusul este endemic. În total, există 7 cazuri active în Marea Britanie.

Portugalia confirmă 5 cazuri, plus 20 de suspecţi: toate în regiunea Lisabona şi Valea Tagus.

Spania a depistat 8 cazuri suspecte la Madrid, conform documentelor văzute de principalul ziar iberic, El Pais. Nu s-a putut identifica o legătură epidemiologică între majoritatea persoanelor afectate, precizează ziarul, semn care arată că există mai multe lanţuri de transmitere a virusului neidentificate.

Toate cazurile identificate în cele trei ţări sunt în rândul bărbaţilor: Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie a cerut bărbaţilor gay şi bisexuali să raporteze posibile simptome, deoarece cele mai recente patru cazuri au fost identificate în cadrul acestor grupuri.

Există două subtipuri de virus al variolei maimuţelor, Africa de Vest (cea găsită în cazurile englezeşti) şi Bazinului Congo (Africa Centrală). Variola maimuţă este o boală foarte rară în Europa de astăzi.

De când virusul a fost identificat pentru prima dată la un om, în 1970, toate cazurile diagnosticate pe continent au apărut la persoane care au călătorit în zone endemice şi în contactele lor apropiate.

Acum, în timp ce primele rapoarte din Marea Britanie au început dintr-o călătorie în Nigeria, următoarele nu au avut nicio legătură cu aceşti oameni sau cu ţări africane. De aici, alerta care încearcă să verifice contactele şi posibilitatea transmiterii locale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici