Vasile Lincu, Pro Lex: Dosarele, stenogramele confirmă schema corupţiei prezentată pe tabla de şah

Preşedinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, susţine că dosarele, stenogramele şi înscrisurile prezentate public nu fac decât să confirme schema corupţiei pe care a transmis-o sub forma tablei de şah, la începul acţiunilor din vămi ale DNA..

592 afișări
Imaginea articolului Vasile Lincu, Pro Lex: Dosarele, stenogramele confirmă schema corupţiei prezentată pe tabla de şah

Vasile Lincu, Pro Lex: Dosarele, stenogramele confirmă schema corupţiei prezentată pe tabla de şah (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"De la micul trafic de la frontieră realizat cu bicicleta, TIR-uri, garnituri de tren, până la vapoare cu produse sustrase de la plata accizelor şi taxelor vamale; de la protejarea firmelor evazioniste, falimentarea firmelor concurente şi până la destituirea angajaţilor cinstiţi sau efectuarea de disponibilizări pentru slăbirea capacităţii de verificare, control şi supraveghere vamală; de la liderul de sindicat, «nebunul de pe tabla de şah» sau «şurubul esenţial al maşinăriei diabolice de acoperire a evaziunilor fiscale» cum îl definea Silviu Brucan, până la politicieni ca beneficiari finali sau «regine»; de la contravaloarea unui bax de ţigări şi până la 1/3 din bugetul ţării care merge în economia subterană; de la anularea unor drepturi, reduceri de salarii şi pensii, până la disponibilizări şi închideri de întreprinderi ca o consecinţă a nivelului ridicat al corupţiei - toate acestea nu reprezintă decât episoade din scandalul intern al şpăgilor din vămi", afirmă într-un comunicat de presă liderul Pro Lex, Vasile Lincu.

Totodată, el declară că dosarele, stenogramele şi înscrisurile prezentate public nu fac decât să confirme schema corupţiei pe care a transmis-o sub forma tablei de şah, încă de la începutul acţiunilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Lincu avertizează că în curând vor începe şi episoade din scandalul european al şpăgilor din vămile române.

"Zeci de TIR-uri care tranzitau România figurează în sistemul informatic că ar fi încheiat operaţiunile vamale, deşi nu s-au prezentat la vamǎ şi nici nu s-au încasat taxele aferente. Şi cum 65% din aceste sume trebuiau virate la bugetul Uniunii Europene, Germania şi Olanda au fost primele state care au sesizat neregulile şi au solicitat răspunsuri. Aceste tranzite încheiate fictiv se află deja în ancheta la OLAF, însă Autoritatea Naţională a Vămilor refuză să colaboreze dintr-un singur motiv: actualul şef, Fronea Dorel, este chiar persoana care a avut în subordine naţională echipajele mobile şi supravegherea tranzitelor", spune sursa citată.

Lincu arată că de la "iniţiatorul şi coordonatorul grupării" de colectare a şpăgii la Biroul Vamal Ploieşti, astfel cum a fost menţionat în nota din 2 noiembrie 2005 de către procurorul Ioniţă Vasile de la DNA, Fronea Dorel a fost şef la vămile Ploieşti şi Constanţa, director la Direcţia Regionalǎ Vamalǎ Bucureşti, director adjunct la Direcţia de Supraveghere Vamală, este, în prezent, vicepreşedinte ANAF - şef peste toate vămile din România.

"Guvernele se schimbă, corupţia nu este afectată, infractorii nu au culoare politică", conchide Lincu.

La începutul lunii februarie 2011, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" a remis un comunicat - în urma descinderilor procurorilor DNA la vămi, urmate de ample arestări - în care a descris "schema logicǎ a persoanelor implicate în sistemului piramidal": "Pionii – lucrǎtori vamali; Caii – colectorii – şefi de turǎ, şefi de vamǎ, lideri de sindicat (a se vedea ascensiunea liderilor de sindicat din vǎmi) etc; Nebunul, sau coordonatorul, persoana indispensabilǎ - liderul de sindicat şi/sau director ANV; Tura - şeful ANV şi directorii direcţiei supraveghere vamalǎ, proceduri, resurse umane; Regina - partidul politic, membrii importanţi din partid care pot decide numirea şefului şi directorilor ANV şi ANAF; Regele - ?".

În 14 februarie 2011, preşedintele Traian Băsescu spunea că se teme că "regina se află printre liderii sindicali", însă a precizat că probarea acestui lucru depinde de cei care sunt arestaţi, dacă vor recunoaşte. Şeful statului a susţinut că în cele şase luni de supraveghere de către SRI "nu s-a depistat nicio legătură directă de transfer de şpagă de la punctele de frontieră către vreun om politic".

Preşedintele explicat că, atunci când a spus că speră ca operaţiunea să ducă şi spre vârful piramidei politice, s-a referit la numirile în funcţii, fiindcă "la fel cum se ştia despre vameşi şi poliţişti de frontieră că îşi încasau foloase proprii din trecerea frontierei, la fel se spune despre şefii de vamă sau cei numiţi în funcţii că ar trebui să aibă nişte contribuţii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici