Vaslui: Hotărârea de respingere a cererii de ridicare a restricţiilor în Pungeşti, atacată cu apel

Hotărârea Judecătoriei Vaslui de respingere a cererii de ridicare a restricţiilor de circulaţie în Siliştea şi Pungeşti a fost atacată cu apel, marţi, la Tribunalul Vaslui de către reprezentantul protestatarilor de la Pungeşti, care spune că speră ca instanţa superioară să dea câştig de cauză.

568 afișări
Imaginea articolului Vaslui: Hotărârea de respingere a cererii de ridicare a restricţiilor în Pungeşti, atacată cu apel

Vaslui: Hotărârea de respingere a cererii de ridicare a restricţiilor în Pungeşti, atacată cu apel (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Reprezentantul protestatarilor din comuna Pungeşti, Simone Lucie Nicolescot, a atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea dată la sfârşitul săptămânii trecute de Judecătoria Vaslui, prin care cererea de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale care să vizeze ridicarea restricţiilor de circulaţie în localităţile Pungeşti şi Siliştea a fost respinsă.

Apelul formulat în acest caz va fi judecat de către un complet format din trei judecători, ceea ce a determinat-o pe Simone Lucie Nicolescot să afirme că, de această dată, are şanse reale de câştig.

"Poate magistratul de la Judecătoria Vaslui, care a respins cererea noastră, a fost temător să ne dea câştig de cauză. Acum sunt trei judecători şi, teoretic, nu văd cum am putea pierde. Să sperăm că justiţia îşi va face treaba", a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX reprezentantul protestatarilor din Pungeşti, Simone Lucie Nicolescot.

Cererea de ridicare a interdicţiei de circulaţie în Siliştea şi Pungeşti formulată de către reprezentantul protestatarilor a fost respinsă, joi, de magistraţii Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată.

Simone Lucie Nicolescot a solicitat în instanţă emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care să fie ridicată restricţia de circulaţie în localităţile Siliştea şi Pungeşti, impusă de Poliţie în urma manifestaţiilor din ultima perioadă.

"Prin această plângere am solicitat retragerea imediată a trupelor de jandarmi deoarece am constatat că îngrădesc dreptul la libera circulaţie şi dreptul la proprietate al localnicilor din Siliştea. În acest sens am depus la dosar şi o constatare făcută împreună cu un executor judecătoresc. Am constatat că este îngrădit dreptul cetăţenilor la liberă circulaţie", a declarat, miercuri, Simone Lucie Nicolescot.

Magistraţii Judecătoriei Vaslui au luat în discuţie, miercuri, această solicitare, în prezenţa mai multor persoane din rândul protestatarilor de la Pungeşti, din sală lipsind însă reprezentanţii Jandarmeriei, cei care pun în aplicare decizia Poliţiei, de restricţionare a traficului pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti.

Reprezentantul protestatarilor a solicitat magistraţilor să judece cererea în lipsa Jandarmeriei, instanţa menţionând însă că este necesară şi citarea Jandarmeriei, pe principiul "egalităţii de arme" şi lăsând în pronunţare decizia.

Aproape 400 de persoane au protestat, pe 7 decembrie, pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

În urma acestor incidente, Poliţia Vaslui a constituit o "zonă specială de siguranţă" în localităţile Siliştea şi Pungeşti, unde Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi în vederea explorării gazelor de şist, iar numărul forţelor de ordine a fost suplimentat considerabil.

Astfel, printr-o dispoziţie a şefului Poliţiei Municipale Vaslui, în localităţile Siliştea şi Pungeşti, precum şi pe sectorul de drum judeţean care leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forţelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi.

De asemenea, Jandarmeria şi Poliţia au instituit filtre pe drumul judeţean Vaslui - Gârceni, la Siliştea şi la Pungeşti, iar orice persoană care trece prin zonă este legitimată şi notată în carneţele de către forţele de ordine.

Totodată, jandarmii nu permit oprirea maşinilor sau a persoanelor care merg pe jos în dreptul perimetrului deţinut de Chevron.

Incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici