Verificări ANPC înainte de Paşte: Vitrine ruginite, carne expirată sau produse congelate vândute ca fiind refrigerate. Unde au fost descoperite cele mai multe nereguli

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut, vineri, controale în mai multe pieţe din Bucureşti, Constanţa şi Argeş, unde au descoperit, printre altele, produse congelate vândute ca fiind refrigerate, vitrine ruginite sau inele de expunere a cărnii care nu erau din inox.

993 afișări
Imaginea articolului Verificări ANPC înainte de Paşte: Vitrine ruginite, carne expirată sau produse congelate vândute ca fiind refrigerate. Unde au fost descoperite cele mai multe nereguli

Verificări ANPC înainte de Paşte: Vitrine ruginite, carne expirată sau produse congelate vândute ca fiind refrigerate

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat acţiuni de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, modul de etichetare, prezentare, publicitate şi comercializare a produselor alimentare specifice Sărbaătorilor Pascale (carne, ouă, vopsea de oua, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grăsimi vegetale, produse de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri, vin) în pieţele din Bucureşti, Argeş şi Constanţa”, se arată într-un comunicat, remis, vineri, de ANPC.

Potrivit sursei citate, în Bucureşti, comisarii ANPC au verificat modul în care îşi desfăşoară activitatea operatorii economici din Piaţa Sudului şi din Piaţa Obor.

La cinci dintre operatorii economici verificaţi în Piaţa Sudului au fost constatate deficienţe, după cum urmează: lipsa informare (la ouă, brânză, carne tocată vrac - de ex. produse congelate vândute ca şi refrigerate), nerespectarea condiţiilor de temperatură la expunere (230 de kg de carne), depuneri de rugină pe vitrinele frigorifice şi satâr, carne de raţă expirată (8 kg, nu se afla la comercializare).

„La 4 dintre operatorii economici verificaţi în Piaţa Obor s-au constatat abateri de la legislaţia în domeniul protecţiei consumatorilor, după cum urmează: nerespectarea codiţiilor de temperatură la comercializare (ex. expunere la comercializare carcasă miel/ carcasă porc în condiţiile mediului ambiant), neinformarea consumatorilor asupra datei limită de consum şi a speciei sacrificată, prezentă în compoziţia produsului (carne tocată şi pastă de mici)”, se mai arată în comunicatul ANPC.

În judeţul Constanţa, comisarii ANPC au verificat operatorii economici din cinci pieţe, respectiv Tomis III, Brick, Griviţa, Balada şi Km 4-5. Au fost verificaţi peste 60 de comercianţi / producători şi 4 măcelării. Au fost verificate 1.200 kg de carne şi s-au constatat deficienţe cu privire la procedurile de tranşare şi prezentare, depozitare improprie, lipsa elementelor de identificare şi caracterizare, nerespectarea condiţiilor de temperatură la comercializare, utilizarea cârligelor din metal vopsit (în loc de cârlige din inox), potrivit ANPC

„Comisarii CJPC Constanţa au retras de la comercializare cca. 100 de kg de carne şi au obligat administratorii pieţelor să instaleze sisteme de răcire şi cârlige din inox. La acţiunile de control din Argeş, din Piaţa Ceair din Piteşti, a fost verificată o cantitate de 240 kg de carne (carne de miel, carne de porc, pastramă, pulpe de pui). Nu au fost constatate probleme deosebite din sfera de competenţă a reprezentanţilor ANPC”, se mai arată în comunicatul Autorităţii de Protecţie a Consumatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici