Video Veteran: Piloţii au apărat cerul acesta, pe care nu se vede nimic. Nu are memorie, noi avem memorie | VIDEO

Veteranul generalul maior Radu Theodoru, erou al aerului, în vârstă de 96 de ani, rememorează cu nostalgie amintirile pe care aviaţia i le-a lăsat moştenire şi spune că piloţii români mereu au apărat cerul, adăugând că aceştia sunt cei mai buni „de pe mapamond”.

1094 afișări

Generalul maior Radu Theodoru este un erou român al aerului, aflat acum la vârsta de 96 de ani.

Prezent la ceremonia dedicată Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, Theodoru a precizat, pentru MEDIAFAX, că de-a lungul vremii, eroii români ai aerului „au doborât tot ce a intrat în colimatorul unui pilot român care şi-a apărat cerul acesta pe care nu se vede nimic. Nu are memorie. Noi avem memorie”.

Generalul Maior Radu Theodoru a menţionat că românii trebuie să fie mândri de forţele aviaţiei militare din Armata României, întrucât este, în primul rând o „obligaţie morală”.

„E o obligaţie de structură a românităţii să fim mândri de aviaţie pentru că avem priorităţi pe scară mondială. Nu uitaţi, Traian Vuia este primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul şi s-a desprins de la pâmânt, din istoria umanităţii, nu din istoria românilor”, spune veteranul de război.

Generalul Maior Radu Theodoru a amintit, de asemenea, şi performanţa lui Aurel Vlaicu, care a câştigat un premiu international la Aspern, în Austria.

„Pe atunci când aviaţia abia se născuse. Aviatorii noştri sunt unii dintre cei mai buni piloţi de pe mapamond. Noi avem nişte priorităţi absolute în materie de aviaţie”.

Veteranul de război a precizat că eroismul aviatorilor români dovedit în momentele limită ale istoriei este unul ce nu a cunoscut şi nu cunoaşte bariere sau graniţe.

„Comandorul Bănciulescu, fără ambele picioare a pilotat în continuare şi şi-a făcut datoria la aripi. Nu este singurul”, spune Generalul Maior Radu Theodoru.

Totodată, veteranul a menţionat şi de momentele celor două Războaie Mondiale, în care trupele aeriene româneşti au dovedit eroism în lupta cu marile puteri, în ciuda inferiorităţii numerice „absolute”: „Ne-am bătut cu cele mai puternice aviaţii ale mapamondului. Erau deosebit de mulţi, chiar dacă nu erau deosebit de buni, dar erau la o proporţie de 1,50-1,60 faţă de ai noştri”, spune Generalul Maior Radu Theodoru, precizând că în lupta cu anglo-americanii, proporţia cu care trupele aeriene române s-au luptat a fost de 1 la 40.

„Domnul general Dobran a doborât 11 (avioane, n.r) , e caracteristic. A doborât ruşi, a doborât americani, a doborât nemţi. Au doborât tot ce a intrat în colimatorul unui pilot roman care şi-a apărat cerul acesta pe care nu se vede nimic, nu are memorie. Noi avem memorie”, menţionează acesta.

Generalul Maior Radu Theodoru a mai spus că Ziua Aviaţiei este „simbolul acestei uriaşe jertfe, pe care noi, aviatorii, am făcut-o în decursul istoriei”.

Întrebat care ar fi unul dintre cele mai puternice momente pe care le-a trăit de-a lungul întregii sale cariere aviatice, veteranul Radu Theodoru a făcut trimitere la o întâmplare dureroasă, pe care şi astăzi o rememorează cu aceeaşi ochi limpezi şi plini de regret, ca cei care au privit neputincioşi acum zeci de ani.

„Aerodromul Vinţu de Jos, imediat după 23 august. Se întrerupseseră legăturile cu corpul aerian care era la Sibiu şi a trebuit să trimitem un avion, eram elev sergent, trebuia să trimitem un avion să ne aducă ordine. În avion erau un locotenent, fiul unui general, comandantul garnizoanei Alba-Iulia şi un adjutant şef, Ion Popovici adus de pe front să se odihnească în şcoala militară. Venind, la aterizare, îi surprinde o celulă de avioane Messerschmitt 109, germane”, spune Generalul Maior Radu Theodoru.

Veteranul de război spune că şi astăzi îşi aminteşte numele piloţilor germani care au incendiat avionul în care se aflau un locotenent, fiul unui general, comandantul garnizoanei Alba-Iulia şi adjutantul şef, Ion Popovici.

„Îl incendiază, acesta era un avion de şcoală, neînarmat. Îl incendiază şi îl răneşte pe locotenent la picioare, o rafală intră în picioare. Avionul ia foc. Vine la aterizare o mare de flăcări. (...) Aterizează, adjutantul era neatins, sare din avion. Era tată a doi copii. Sare din avion şi se îndepărtează de rugul acela uriaş. Din carlingă auzim şi noi, fugim cu nişte aparate cu extinctoare şi auzim: „Popovici, pe mine cui mă laşi?” Era locotenentul. (...) Popovici, tată a doi copii se opreşte, se întoarce, intră în rugul ală de foc, îl scoate pe locotenent, cad amândoi în flăcări, îi stingem, mă rog, mor amândoi la spital. Camaraderie de arme, vă daţi seama?”, povesteşte sursa citată.

„Când te duci la Alba-Iulia, în Cimitirul Eroilor, primul rând, pe dreapta, primul de pe flancul drept este adjutantul şef Popovici. Pune-i o lumânare”, îndeamnă generalul maior Radu Theodoru.

În anul 2009, veteranul de război a fost înaintat în gradul de general de flotilă aeriană în retragere. Veteranul de război povesteşte cum primei sale mari iubiri, aviaţia, îi fac concurenţă, de zeci de ani, altele: scrisul şi pasiunea pentru literatură.

„În spatele meu am un raft de bibliotecă de cărţi. Eu nu sunt nici în rezervă, nici în pensie - sunt activ. Nu ofiţer activ, sunt activ la manuscris. Am 70 de cărţi scrise”, explică acesta.

De asemenea, Radu Theodoru este şi membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, distins cu Premiul Academiei Române, dar şi cetăţean de onoare al comunelor Mirosloveşti- Iaşi, Călugăreni şi Comana- Giurgiu.

Taguri:
ziua,
aviatiei,
veteran

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici