Viaţa în pandemie are mai puţină poluare. Cu cât au scăzut emisiile de carbon

  • Prima jumătate a anului 2020 a înregistrat o scădere uriaşă a emisiilor de dioxid de carbon
  • Covid-19 a avut impact asupra consumului global de energie prin lipsa transportului aerian şi terestru
  • Scăderea emisiilor au corespuns cu închiderea vieţii publice din cauza pandemiei
220 afișări
Imaginea articolului Viaţa în pandemie are mai puţină poluare. Cu cât au scăzut emisiile de carbon

Viaţa în pandemie are mai puţină poluare. Cu cât au scăzut emisiile de carbon

 În timp ce ne luptăm cu pandemia, scade dioxidul de carbon. Anul 2020 a înregistrat o scădere fără precedent a emisiilor de dioxid de carbon. Mai mare decât în timpul crizei financiare, crizei petrolului sau chiar al celui de-al doilea război mondial, spun cercetătorii.Oamenii de ştinţă susţin că principala cauză este impactul coronavirusului asupra consumului global de energie.

  •  „Principala cauză este reducerea transportului terestru şi aerian de călători în perioada asociată primului val pandemic COVID”, spune Horia Banciu, biolog.

 

  •  „Au fost efecte locale determinate de reducerea poluării locale şi s-a vazut inclusiv în Bucureşti că am avut un aer curat şi am avut astfel de impacturi de scurtă durată. Această scădere în emisiile de dioxid de carbon nu se traduce imediat într-o scădere impresionantă a concentraţia de dioxid de carbon deja existentă din atmosferă”, adaugă Roxana Bojariu, climatolog Autoritatea Naţională de Meteorologie (ANM).

 În mare parte din cauza restricţiilor de lucru de la domiciliu, emisiile de dioxid de carbon au înregistrat următoarele scăderi

 

  •  40% la nivel Mondial din transporturi
  •  22% din sectorul energetic
  • 17% din sectorul industrie

 

 Specialiştii spun că în primele şase luni ale acestui an s-a emis cu 8,8% mai puţin dioxid de carbon decât în aceeaşi perioadă din 2019, dar nu este suficient pentru o schimbare majoră.

  •  „Avem concentraţii de dioxid de carbon acumulate de zeci ,de sute de ani care practic îşi spun cuvântul şi ne-ar trebui o transformare esenţială a economiei globale şi a felului în care trăim, ne deplasăm astfel încât sa avem o încetinire a încălzirii globale cu adevărat.  Această scădere în emisiile de dioxid de carbon nu se traduce imediat într-o scădere impresionantă a concentraţia de dioxid de carbon deja existentă din atmosferă”, mai spune Bojariu.

 

  • „Pe termen lung sau ca sa avem o stabilizare durabilă a concentraţiei de Co2 este nevoie de un efort global conjugat şi susţinut”, conchide Banciu.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici