Viceprimari: Prefectul nu a primit de la Tribunalul Bucureşti comunicarea arestării lui Oprescu pentru a-l suspenda

Prefectul Capitalei, Paul Petrovan, nu a primit încă de la Tribunalul Bucureşti comunicarea oficială a arestării primarului Sorin Oprescu, pentru a putea dispune suspendarea acestuia, astfel încât să poată fi desemnat un interimar, au arătat viceprimarii Cornel Pieptea şi Dan Darabonţ.

257 afișări
Imaginea articolului Viceprimari: Prefectul nu a primit de la Tribunalul Bucureşti comunicarea arestării lui Oprescu pentru a-l suspenda

Sorin Oprescu (IMagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Viceprimarii Capitalei, Cornel Pieptea (PNL) şi Dan Darabont (PSD), au avut, luni, o întâlnire cu prefectul Paul Petrovan, privind situaţia din primărie generată de arestarea lui Sorin Oprescu, dar şi de reţinerea directorului economic.

Potrivit celor doi viceprimari, prefectul le-a precizat că nu a primit deocamdată comunicarea oficială de la instanţă privind arestarea lui Sorin Oprescu, pentru a putea dispune suspendarea acestuia din funcţie, urmând să fie desemnat un primar interimar, dintre viceprimari.

După momentul primirii acestui document, prefectul trebuie să dispună suspendarea în termen de 48 de ore.

Consiliul General al Muncipiului Bucureşti (CGMB) trebuie să se întrunească apoi în şedinţă de îndată pentru a alege, dintre cei doi viceprimari, un primar intermar.

Întrebat dacă este pregătit să preia el interimatul, Cornel Pieptea a răspuns afirmativ, precizând însă că trebuie să se consulte cu colegii şi că el nu şi-ar dori funcţia, fiind mai degrabă "un tehnocrat".

La aceeaşi întrebare Dan Darabonţ a răspuns că nu este o opţiune personală şi nici un premiu, la primărie fiind în prezent "o situaţie foarte grea, care trebuie gestionată corect şi urgent".

În prezent, PNL deţine majoritatea în CGMB, în timp ce PSD are 13 consilieri din totalul de 54.

Dan Darabonţ a declarat, mai devreme luni, că Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a ajuns într-o situaţie de avarie deoarece nu există ordonator principal de credite, nu există nici director economic, deci nimeni nu poate să semneze pentru o sumă mai mare de un milion de lei.

"Pe termen foarte scurt, zilele acestea, trebuie să se plătească salariile, atât ale funcţionarilor din primărie, cât şi pentru angajaţii RATB şi RADET. Deci discutăm despre peste 20.000 de persoane. Multe dintre aceste 20.000 de familii se bazează pe acest salariu ca unică sursă de venit. Deci trebuie urgent să găsim o soluţie pentru conducerea executivă a primăriei şi pentru delegarea tuturor atribuţiilor şi obligaţiile aferente", a spus Dan Darabonţ.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puţin înainte de miezul nopţii, magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti.

Directorul economic al Primăriei, Mircea Octavian Constantinescu, a fost şi el reţinut, duminică seară, de procurorii DNA, în dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat de luare de mită.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, primarul general al Capitalei ar fi primit mită 25.000 de euro, sâmbătă seară, banii, provenind de la patru denunţători, fiind duşi la locuinţa primarului de şeful unei instituţii din Primărie.

Ulterior, 5.000 de euro din banii primiţi mită de Sorin Oprescu au fost găsiţi asupra sa, în trafic, iar o parte la locuinţa acestuia, din Ciolpani, potrivit anchetatorilor.

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici