Viceprimarul PSD al Iaşiului Mihai Chirica va prelua atribuţiile de primar al oraşului

Viceprimarul PSD al municipiului Iaşi Mihai Chirica va prelua atribuţiile de primar, el fiind desemnat, luni, prin votul consilierilor locali să îl înlocuiască pe Gheorghe Nichita, care a fost suspendat din funcţie după ce a fost plasat în arest la domiciliu.

381 afișări
Imaginea articolului Viceprimarul PSD al Iaşiului Mihai Chirica va prelua atribuţiile de primar al oraşului

Viceprimarul PSD al Iaşiului Mihai Chirica va prelua atribuţiile de primar al oraşului (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Viceprimarul Iaşiului Mihai Chirica, totodată lider al filialei municipale Iaşi a PSD, a fost desemnat să preia atribuţiile de primar al oraşului, el obţinând 19 voturi din totalul celor 24 de consilieri prezenţi la şedinţa extraordinară a Consiliului Local.

Toţi cei cinci consilieri locali ai PNL s-au abţinut de la vot.

Mihai Chirica a spus că aşteaptă ca justiţia să decidă dacă Gheorghe Nichita se va putea întoarce în funcţia de primar, dar că în această perioadă îi va prelua atribuţiile pentru a asigura funcţionarea oraşului.

"Vorbim de o situaţie cerută de prefectul judeţului, în urma suspendării primarului. Nu ne bucură situaţia creată, încercăm să păstrăm normalitatea în oraş. Nu mă voi muta în biroul de primar, rămân în biroul meu de viceprimar. Funcţia de primar se alege prin vot", a spus Mihai Chirica.

În şedinţa extraordinară de luni, consilierii locali nu au votat şi un nou viceprimar al Iaşiului, în locul lui Mihai Chirica.

Consilierul PSD Daniel Mătăsaru, propus de partid pentru acest post, a solicitat plenului CL să amâne luarea unei decizii cu două săptămâni, când instanţa va decide dacă menţine arestul la domiciliu în cazul primarului suspendat, Gheorghe Nichita.

Liderul grupului de consilieri PNL din CL, Marius Dangă, a afirmat că prin desemnarea lui Mihai Chirica pentru a prelua atribuţiile de primar, "linia" Nichita este păstrată în Primăria Iaşi.

"Este o scenetă pusă la cale de PSD, că ar fi o bătălie între diverse aripi şi grupări din PSD. Linia Nichita este păstrată, nu discutăm de nicio schimbare, sunt aceleaşi vechi metehne. Consilierii PSD nu sunt parteneri reali pentru o schimbare reală în Primărie", a spus liberalul Marius Dangă.

Gheorghe Nichita, aflat în arest la domiciliu în dosarul în care este cercetat pentru că ar fi apelat la angajaţii Poliţiei Locale ca să îşi urmărească fosta iubită, a fost suspendat din funcţia de primar al municipiului Iaşi, vineri, printr-un ordin emis de către prefectul judeţului, Dan Cârlan. Suspendarea este valabilă pe durata arestului la domiciliu.

Primarul Gheorghe Nichita este cercetat în arest la domiciliu din 8 mai, decizie luată de Curtea de Apel Bucureşti, care a înlocuit hotărârea Tribunalului Bucureşti de cercetare a edilului sub control judiciar.

În acelaşi dosar, sunt cercetaţi, sub control judiciar, Liviu Hliboceanu, şeful Poliţiei Locale Iaşi, şi Ştefan Avîrvarei, şef serviciu în aceeaşi instituţie.

Gheorghe Nichita este suspectat în acest dosar că îi folosea pe angajaţii Poliţiei Locale Iaşi, instituţie subordonată Primăriei, să supravegheze anumite persoane, iar directorul Poliţiei Locale îl ţinea la curent cu toate detaliile legate de persoanele urmărite.

Procurorii DNA au dispus, în 1 mai, începerea acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a primarului Gheorghe Nichita, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Alături de el au fost reţinuţi atunci directorul general al Poliţiei Locale Iaşi, Liviu Hliboceanu, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (3 acte materiale) şi abuz în serviciu, şi Ştefan Avîrvarei, şef serviciu în cadrul Poliţiei Locale, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, complicitate la abuz în serviciu, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Adina Samson, şef de serviciu în Primăria Iaşi, cu care edilul Gheorghe Nichita a avut o relaţie de câţiva ani, l-ar fi denunţat pe acesta după ce el i-ar fi pus pe poliţiştii locali să o urmărească.

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, s-ar fi folosit inclusiv de clanul Cordunenilor, pe lângă angajaţi ai Poliţiei Locale şi ai altor instituţii din Primărie, pentru a-şi urmări iubita şi a ameninţa un bărbat cu care s-a întâlnit aceasta la un moment dat, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Adina Samson spunea că a fost lovită de edil, care o hărţuia şi ameninţa că o va distruge, iar în septembrie 2014 i-a comunicat acestuia că vrea să încheie relaţia, precizând că în octombrie a făcut o plângere la Parchet împotriva primarului, după ce acesta a început să o urmărească şi să o ameninţe din momentul în care i-a spus că vrea să pună punct relaţiei. Ea mai spunea că niciodată nu a făcut o plângere la DNA şi că singurul său demers a fost cel de la Parchet, din octombrie 2014, arătând, totodată, că îi spusese primarului că va mai face o plângere şi că se vor vedea la tribunal.

În 7 mai, Gheorghe Nichita anunţa, printr-un comunicat de presă, că s-a autosuspendat din funcţia de vicepreşedinte PSD la nivel naţional, dar şi din cea de preşedinte al PSD Iaşi. Nichita preciza că, până la clarificarea situaţiei sale juridice, atribuţiile de preşedinte al PSD Iaşi au fost preluate de către Victorel Lupu, prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PSD Iaşi.

Gheorghe Nichita este primar al Iaşiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici