Video Victimele grupării acuzate de trafic de persoane erau înfometate şi puse să se lupte între ele. Înregistrare video, făcută publică de procurori - FOTO, VIDEO

DIICOT face cercetări referitoare la o grupare suspectată de trafic de persoane, procurorii susţinând că peste 40 de victime, unele minore, începând cu anul 2008, ar fi fost obligate să cerşească, ar fi fost închise, bătute, inclusiv cu furci, înfometate şi chiar obligate să se lupte între ele.

15915 afișări

Potrivit DIICOT, din anul 2008 până în prezent s-ar fi constituit mai multe grupuri infracţionale organizate structurate pe baza relaţiilor de familie care ar fi recrutat 40 de persoane, minore şi majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea.

Astfel, procurorii dau exemplul unui bărbat cu deficienţe intelectuale, recrutat în anul 2015 prin constrângere, acesta fiind obligat să presteze activităţi în folosul unei familii care făcea parte din grupare.

„Modalităţile de constrângere constau în ameninţări repetate şi regulate şi lovituri aplicate victimei în mod repetat şi regulat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul şi diverse obiecte contondente dar, persoana vătămată fiind adusă în stare de aservire şi lipsire de libertate în condiţiile în care aceasta era supraveghetă permanent de membri familiei, nu primea mâncare în fiercare zi şi era legată pe timpul nopţii”, explică procurorii DIICOT, de un tratament similar având parte şi celalalte victime.

Un alt exemplu pe care îl dau procurorii este al altor victime minore. Doi tineri au fost sechestraţi în luna februarie 2015 timp de două săptămâni, timp în care au fost obligaţi să presteze munci în folosul grupării. Minorii erau ţinuţi încuiaţi pe timpul nopţii şi uneori li „se aplicau tratamente umilitoare fiind puşi să se bată între ei, pentru amuzamentul familiei” acuzate că facea parte din grupare.

Într-un alt caz, în care victimă era un bărbat cu handicap fizic şi intelectual care fusese răpit şi obligat să cerşească şi să presteze activităţi în folosul uneia dintre familiile membre ale grupări, DIICOT precizează că acesta era înfometat, legat cu lanţul pe timpul nopţii, uneori victima fiind "dezbrăcată complet şi stropită alternativ cu apă rece şi caldă; era legat de mâini şi picioare şi pus să mănânce de pe jos".

În cazul unui minor despre care procurorii spun că a fost răpit în octombrie 2015, în dosarul DIICOT se arată că "victima era supravegheta permanent, nu primea mâncare în fiecare zi, îi era interzis să părăsească gospodaria neînsoţită, era legată pe timpul nopţii şi i se aplicau tratamente umilitoare fiind pusă să danseze, i s-au ras sprâncenele, era pusă să stea dezbracată", spre amuzamentul celor din grupare.

Potrivit DIICOT, au fost cazuri în care cei racolaţi au încercat să scape însă au fost găsiţi, agresaţi fizic şi obligaţi să muncească sau să cerşească. Uneori victimele erau lovite cu furci, topoare, erau înţepate cu un cuţit în picior şi şli se luau actele de identitate. Mai mult, în cazul uneia dintre victime, procurorii precizează că "era legată cu lanţul, nu era lăsată să se spele, era pusă să doarmă în ieslea cailor, nu avea voie să părăsească gospodaria sau să comunice cu alte persoane".

"În unele cazuri, victimele era răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi ulterior transportate de către membrii grupurilor infracţionale la domiciliile lor, unde aceştia prin constrângere forţau victimele să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor cât şi în proximitatea localităţii, respectiv : să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masa lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în jud. Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantităţile de lemne sustrase", se arată înntr-un comunicat de presă al DIICOT.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici