Video Victor Ciorbea, martor în dosarul Mineriadei: Nu am avut nicio implicare la acea vreme, de aceea sunt curios

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a ajuns marţi la Parchetul General, unde a fost citat de procurorii militari în calitate de martor în dosarul Mineriadei.

1141 afișări

"Am venit la Parchetul Militar pentru a da o declaraţie în dosarul Mineriada. (...) După 27 de ani e greu să îţi aminteşti mare lucru. Am fost surprins, şocat, ca orice om care a văzut acele momente. În rest, rămâne să discut cu domnul procuror militar, să vedem exact ce mă întreabă şi să răspund cât mai sincer, cât mai deschis şi fără niciun fel de reţineri. Nu am avut nicio implicare la acea vreme, de aceea sunt curios", a declarat Victor Ciorbea.

La ieşire, Ciorbea a precizat că, la momentul desfăşurării evenimentelor, era la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

"În '90 eram la FSLI. Am fost ales preşedinte CNSLR la Congresul din 28-29 iunie, la mai bine de două săptămâni după aceea. Colegii din sindicat din învăţământ, vă daţi seama, că nu au venit la acţiuni alături de mineri şi IMGB. Asta o să puteţi afla (ce le-a declarat procurorilor -n.r.) când ajunge dosarul la instanţă. Nu am avut cu ce mare lucru să contribui la aflarea adevărului. Au fost discuţii despre organizarea sindicatelor, clarificarea acestui aspect, ce funcţii aveam în sindicate pe vremea aceea. Eram preşedintele sindicatului din Facultatea de Drept la Universitatea Bucureşti, preşedinte FSLI. Nu eram încă la CNSLR", a declarat Victor Ciorbea.

Avocatul Poporului a mai precizat că nu a discutat cu inculpaţii din dosar despre acele evenimente.

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu şi alte persoane au fost inculpate în dosarul Mineriadei din 1990, au anunţat procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 23 decembrie.

Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a alţi 1.242.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici