Videanu: Aceia care vor pensii mari să investească în sectorul privat de asigurări de pensii

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a afirmat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că aceia care vor pensii mai mari vor trebui să investească în sectorul privat de asigurări de pensii, întrucât cel public "nu mai poate susţine" actualul sistem.

16 afișări
Imaginea articolului Videanu: Aceia care vor pensii mari să investească în sectorul privat de asigurări de pensii

Videanu: Aceia care vor pensii mari să investească în sectorul privat de asigurări de pensii (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Adriean Videanu a declarat că "măsurile deloc populare" pe care trebuie să le ia Guvernul în această perioadă "trebuie să şi le asume cineva în România" şi că Executivul nu va merge mai departe cu "aceleaşi discrepanţe" care există atât în sistemul public de pensii, cât şi în salarizarea sectorului bugetar.

"Trebuie să recunoaştem că unele dintre măsurile pe care le ia Guvernul nu sunt deloc populare. Restructurarea cheltuielilor publice, cineva trebuie să şi le asume în această ţară. Nu putem merge cu aceleaşi discrepanţe, 27.000 de pesionari din 5,9 milioane deţin 18 la sută. Este inadmisibil aşa ceva", a declarat Adriean Videanu.

Potrivit acestuia, principiul contributivităţii trebuie să stea la baza sistemului public de pensii, iar cei care vor pensii mari să se îndrepte spre sectorul privat de pensii.

"Principiul contributivităţii trebuie să guverneze sistemul public de pensii. Au posibilitatea pilonului III de pensii. Fiecare, dacă vrea o pensie cu mult mai mare, să-şi asume riscul de a investi în sectorul privat de asigurări de pensii pe viitor, dar sistemul public nu poate susţine. Credeţi că noi am fi început acest proces? Credeţi că ne este drag? Evident că nu, dar este o necesitate pentru România", a afirmat Videanu.

Ministrul Economiei a menţionat că acelaşi principiu se aplică şi în sectorul salariilor bugetarilor, unde diferenţele enorme dintre salarii, la acelaşi nivel de muncă, trebuie să dispară.

"Acelaşi lucru cu Legea sistemului unic de salarizare din România. Este posibil ca un director din minister, la un minister X să aibă un salariu, iar în alt minister un director să aibă de trei ori mai mult? Aceste situaţii din sistemul public de pensii şi salarizare trebuie să dispară", a susţinut Videanu.

El a făcut referire la salariile directorilor de la Transgaz şi Romgaz, spunând că cifrele vehiculate în presa naţională în ultima perioadă "sunt prostii" şi precizând că cei doi manageri sunt plătiţi la nivel de secretari de stat.

Videanu a anunţat că a propus Guvernului ca, din vară, la aceste companii să existe criterii de performanţă, iar, dacă managerii îndeplinesc aceste criterii, să existe o modalitate de recompensare a lor, în afara salariilor pe care le iau, precizând că acest lucru i se pare "firesc" şi că "toată lumea va avea astfel de câştigat".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici