VIDEO | Grindeanu, EXCLUS din PSD. Moţiune de cenzură în Parlament depusă luni, dezbătută miercuri: Este singura cale constituţională de a da jos un guvern, iar PSD, împreună cu ALDE, vor veni cu un nume de prim-ministru LIVE TEXT

PSD a decis joi calea de urmat în condiţiile în care premierul Sorin Grindeanu nu a demisionat ca urmare a retragerii sprijinului politic, iar preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca consultări pe tema desemnării unui nou premier doar dacă şeful actual al Executivului aflat în funcţie demisionează sau este demis constituţional, prin moţiune de cenzură.

12630 afișări
Imaginea articolului VIDEO | Grindeanu, EXCLUS din PSD. Moţiune de cenzură în Parlament depusă luni, dezbătută miercuri: Este singura cale constituţională de a da jos un guvern, iar PSD, împreună cu ALDE, vor veni cu un nume de prim-ministru LIVE TEXT

VIDEO | Grindeanu, EXCLUS din PSD. Moţiune de cenzură în Parlament depusă luni, dezbătută miercuri: Este singura cale constituţională de a da jos un guvern, iar PSD, împreună cu ALDE, vor veni cu un nume de prim-ministru LIVE TEXT

UPDATE 16:40 Tăriceanu: Luni vom depune moţiune de cenzură în Parlament

Călin Popescu Tăriceanu a confirmat că a decis depunerea unei moţiuni de cenzură, în cursul zilei de luni, împotriva Guvernului Grindeanu.

„În această situaţie în care premierul refuză (să demisioneze-n.r.) nu există decât soluţia moţiunii de cenzură şi am hotărât împreună cu cei de la PSD şi am discutat cu colegii mei pentru a valida decizia moţiunii de cenzură săptămâna viitoare, luni, în Parlament. În acest fel punem capăt crizei politice pe care o dorim scurtată cât mai mult”, a declarat preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu a afirmat că luni va avea loc şedinţa Birourilor Permanente Reunite, „se va depune moţiunea şi se va face citirea documentului”, urmând ca în termen de "trei zile să fie dezbătură şi votată".

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care moţiunea cade la vot, Tăriceanu a afirmat că o astfel de ipoteză „nu este realistă”.

Preşedintele ALDE a precizat că nu are emoţii în ceea ce priveşte păstrarea majorităţii în Parlament de către ALDE şi PSD, afirmând că nu crede că se poate vorbi despre „împărţirea voturilor în PSD”, dar este posibil ca moţiunea să fie sprijinită şi de partide care nu fac parte din coaliţie.

UPDATE 16:37 Stănescu (PSD): Moţiunea de cenzură va fi depusă şi discutată probabil luni, iar miercuri, votată

Vicepreşedintele PSD Paul Stănescu, preşedinte al organizaţiei judeţene Olt, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că Sorin Grindeanu nu s-a comportat ca un membru al partidului, fapt pentru care s-a votat excluderea sa, arătând că nu are nicio emoţie cu privire a trecerea moţiunii de cenzură.

Stănescu a arătat că faptul că nu au fost îndeplinite decât 40 la sută din măsurile de guvernare, atitudinea lui Grindeanu din Comitetul Executiv Naţional al PSD şi lucrurile declarate la conferinţa de presă susţinută la sediul Guvernului sunt principalele motive care au dus la excluderea sa.

În primul rând, motivul principal al excluderii lui Sorin Grindeanu din partid este că, discutând de programul de guvernare, după cum a transmis preşedintele Liviu Dragnea, din măsurile care trebuiau îndeplinite, aţi văzut că au fost îndeplinite doar 40 la sută, unele fiind în curs de implementare. În al doilea rând, a contat atitudinea vizavi de partid şi de colegii din CEx, prin plecarea intempestivă din şedinţă. În urma conferinţei de presă de aseară de la Guvern, Sorin Grindeanu s-a erijat în orice altceva decât într-un membru al PSD. Sunt nişte motive foarte serioase de a fi exclus din PSD, iar colegii au votat în unanimitate această propunere”, a spus Stănescu.

Vicepreşedintele PSD a mai declarat că, cel mai probabil, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va fi supusă la votul Parlamentului, miercuri.

„Astăzi am luat o decizie la fel de importantă, moţiunea de cenzură care va fi depusă şi discutată, probabil luni, iar miercuri va fi votată. Singura cale constituţională de a da jos un guvern este cea parlamentară, prin moţiune de cenzură. După aceea, preşedintele urmează să convoace consultări, iar PSD, împreună cu ALDE, să vină cu un nume de prim-ministru. N-avem nicio emoţie că nu trece moţiunea. Pesediştii sunt oameni serioşi”, a conchis Stănescu.

La rândul său, liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că un „refresh” la activitatea guvernamentală este binevenit, precizând că Sorin Grindeanu ar fi trebuit să-şi dea demisia din funcţia de premier, la cererea Comitetului Executiv Naţional.

”Comitetul Executiv Naţional l-a propus premier şi la solicitarea CEx ar fi fost bine ca dânsul să-şi dea demisia. S-a luat măsura statutară de excludere din partid, în unanimitate, şi mai departe vedem celelalte obiective. I s-a solicitat demisia pentru că sunt întârzieri la anumite aspecte care ar genera dificultăţi în anul 2018. Un refresh la activitatea guvernamentală este binevenit deoarece măsurile guvernului sunt foarte importante şi în interesul românilor”, a spus Ioan Dîrzu.

Întrebat ce criterii trebuie să îndeplinească noul premier, liderul PSD a răspuns că trebuie să fie un foarte bun specialist şi să treacă prin votul CEx al PSD.

UPDATE 15.29 PSD a decis să depună moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, potrivit unor surse politice

Membrii Comitetului Executiv al PSD au decis joi să depună moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, după ce actualul premier a refuzat să îşi depună demisia ca urmare a retragerii susţinerii politice din partea PSD şi ALDE.

Toţi miniştrii din Cabinetul său au demisionat, iar actele au ajuns joi la cabinetul premierului Sorin Grindeanu.

Acesta are la dispoziţie 15 zile să ia act şi să le transmită Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului urmând să semneze decretele de revocare.

UPDATE 15.28 Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, au decis membrii Comitetului Executiv Naţional- surse

UPDATE 15.20 SURSE: Gabriela Firea: Dacă Grindeanu îşi doreşte să consulte organizaţiilor locale, atunci acestea să fie întrebate dacă vor excluderea lui

Gabriela Firea a declarat, joi, în şedinţa CExN al PSD că Sorin Grindeanu a ajuns ca o fantomă în Palatul Victoria şi a cerut, dacă îşi doreşte Grindeanu să consulte organizaţiilor locale, atunci acestea să fie întrebate dacă vor excluderea lui.

”Dacă premierul vrea consultare largă, atunci că cerem punct de vedere tuturor filialelor PSD din ţară privind excluderea lui din partid”, a spus Gabriela Firea în şedinţa CExN al PSD, potrivit unor surse politice. Declaraţia vine ca replică după ce premierul Grindeanu a scris pe Facebook că ar trebui să fie consultate toate organizaţiile PSD.

Mai mult, Gabriela Firea a declarat că Grindeanu a ajuns un fel de fantomă în Guvern.

UPDATE: 14:56 Protest cu „#Insist” şi scandări „PSD, ciuma roşie! ”, la sediul PSD, în timpul CExN

Câţiva protestari din Piaţa Victoriei au venit, joi, la ora transmiterii acestei ştiri, la sediul central al PSD, unde are loc şedinţa CExN convocată în urma refuzului premierului Sorin Grindeanu de a demisiona, ei având un steag pe care scria „#Insist” şi scandând „PSD, ciuma roşie!”.

Protestarii le-au spus jurnaliştilor că cer demisia liderului PSD Liviu Dragnea, dar şi a Guvernului, căruia i-au reproşat adoptarea OUG 13.

„PSD, ciuma roşie!, „Noaptea hoţi, ziua mafioţi!, „Pleacă Tăriceanu, Dragnea şi Grindeanu!, „Hoţilor!”, „Plecaţi acasă!”, „La puşcărie”!, au scandat aceştia. Ei au arborat steaguri tricolore.

La ora transmiterii acestei ştiri, şedinţa CExN este în desfăşurare.

UPDATE 14:40 Jurnaliştii, ţinuţi departe de şedinţa CExN a PSD; presa, la gardul sediului central

Jurnaliştilor care au venit, joi, la sediul central al PSD, pentru a relata despre şedinţa CExN convocată după ce premierul Sorin Grindeanu a refuzat să demisioneze, nu li s-a permis accesul în curte, aceştia fiind nevoiţi să stea la gard, pe trotuar şi pe spaţiul verde.

CExN al PSD s-a reunit, joi, la ora 14.00. Jurnaliştii au venit cu o oră înainte şi au fost anunţaţi că nu li se permite accesul în sediu sau în curte.

De asemenea, aceştora li s-a transmis că pot merge la toaletă, dar doar câte doi şi însoţiţi.

Reprezentanţii PSD au adus, însă, prelungitoare pentru alimentarea cu curent electric şi câteva baxuri cu apă.

Liderii PSD au venit la sediu şi au intrat în curte cu maşinile, atât prin faţă, pe bulevardul Kiselleff, cât şi folosind intrarea din spate.

Liderul PSD Liviu Dragnea a venit la şedinţă cu maşina, dar a intrat pe intrarea din spatele sediului.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, joi, scrisoarea liderilor PSD şi ALDE prin aceştia anunţă retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu, a declarat purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi. Aceasta a anunţat că în mometul de faţă nu se întrunesc condiţiile constituţionale pentru ca şeful statului să convoace consultări cu partidele pentru numirea unui nou premier.

Sorin Grindeanu, care spunea miercuri că este de 20 de ani în partid, ar putea fi exclus la şedinţa de azi, după ce în CExN al PSD de miercuri membrii au votat ca cei care vor face parte dintr-un guvern care nu e susţinut de partid, să fie excluşi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici