VIDEO | Preşedintele Iohannis, conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel: Am menţionat tema spaţiului Schengen şi doamna cancelar m-a încurajat/ Merkel: Ne dorim întărirea democraţiei şi a statului de drept în România

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel şi a susţinut o conferinţă de presă comună cu liderul german în care cei doi lideri au abordat teme generale legate de viitorul Uniunii Europene, relaţia României cu Germania, NATO şi securitatea la Marea Neagră. În cadrul declaraţiei de presă, Iohannis a menţionat că a atins tema spaţiului Schengen şi a fost încurajat de cancelarul german să discute şi cu alţi lideri europeni această problemă. Legat de problemele politice generate de criza din PSD, Angela Merkel a spus scurt că sunt probleme interne ale României şi că îşi doreşte întărirea democraţiei şi a statului de drept.

2059 afișări
Imaginea articolului VIDEO | Preşedintele Iohannis, conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel: Am menţionat tema spaţiului Schengen şi doamna cancelar m-a încurajat/ Merkel: Ne dorim întărirea democraţiei şi a statului de drept în România

VIDEO | Preşedintele Iohannis, conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel: Am menţionat tema spaţiului Schengen şi doamna cancelar m-a încurajat/ Merkel: Ne dorim întărirea democraţiei şi a statului de drept în România

Astfel, preşedintele României va efectua în perioada 19-20 iunie o vizită la Berlin, unde va avea întrevederi cu cancelarul Angela Merkel şi preşedintele german Frank Steinmeier. 

Cele mai importante declaraţii:

Angela Merkel:

-Mulţumesc, domnule preşedinte. Vizita are loc pentru mai multe aniversări a relaţiilor noastre bilaterale, 50 de ani de la relaţiile diplomatice, 25 de ani de la semnarea tratatului de prietenie şi 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

TITLURILE ZILEI

-Domnul preşedinte m-a asigurat că România este o resursă foarte importantă pentru specialişti IT.

-Am abordat şi o problemă foarte importantă pentru Uniunea Europeană, vom acţiona în comun pentru extinderea pieţei digitale. După aderarea la UE, România a făcut progrese importante pentru combaterea la corupţiei.

-România şi Germania au poziţii foarte asemănătoare, ne vom spijini reciproc când vorbim despre combaterea terorismului, politica de imigraţie. Este necesar să înregistrăm şi aici progrese, pentru că sigur că securitatea frontierelor este importantă, dar şi stabilitatea cetăţenilor este o prioritate.

-Discuţiile s-au desfăşurat într-o atmosferă de prietenie şi cooperare bilaterală.

Klaus Iohannis:

- Am început zilele acestea o vizită de lucru în Germania. (...) Avem anul acesta toate motivele să ne întâlnim şi să celebrăm: 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice, 25 de ani de la semnarea Tratatului de Prietenie şi 10 ani de când România a devenit membră a UE.

-Relaţia cu Germania este pentru România nu doar una de importanţă strategică, ci una dintre cele mai importante pe care le avem şi ne-am propus s-o îmbunătăţim şi s-o menţinem. Este cel mai important partener comercial al României.

-Importanţa comunităţii germane din România a fost subliniată de noi împreună şi contribuie la construirea unui pod între naţiunile noastre.

-Am vorbit şi despre Europa, despre proiectul european. Amândoi suntem de acord că este cel mai bun proiect şi că trebuie consolidat şi îmbunătăţit. Suntem de acord că trebuie să ne apropiem din nou de cetăţeanul european (...) şi să facem o Uniune mai bună.

-Am menţionat tema spaţiului Schengen şi doamna cancelar m-a încurajat să discut şi cu alţi lideri europeni.

-Am dezbătut vizita pe care am făcut-o acum câteva zile la Washington şi am căzut de acord că rămânem la aceeaşi idee: că relaţia transatlantică este importantă, UE este importantă pentru NATO, iar NATO este importantă pentru UE, trebuie să cooperăm.

-Am trecut în revistă vecinătatea estică, problematica Moldovei, a Ucrainei.

-Am discutat chiar puţin mai în detaliu despre zona Mării Negre, despre securitatea la Marea Neagră. Avem aceeaşi părere, este un spaţiu vital, nu doar pentru Uniunea Europeană, ci şi pentru NATO, pentru întreaga noastră securitate în regiune. 

Întrebări:

- Cum vedeţi criza politică de la Bucureşti?

- Cum evoluează ideea Europei cu două viteze?

Angela Merkel: Nu vreau să-mi exprim o părere, pentru că sunt problemele interne ale României. Am spus că ne dorim întărirea democraţiei şi a statului de drept în România.

În ceea ce priveşte politica Europei cu două viteze, eu cred că acest principiu este greşit înţeles. (...) Nu toate ţările sunt parte a spaţiului euro, dar oricare ţară îşi doreşte poate adera la spaţiul euro. Această politică nu este îndreptată împotriva nimănui, toate ţările sunt invitate să participe.

Klaus Iohannis: Nu ştiu dacă este cazul să adaug multe, între timp problema ca atare nu mai există. Cred că a fost parţial o problemă doar de definiţie sau de comunicare. Pentru noi, ţările din est, a fost important să nu existe proiecte la care să nu avem noi acces. (...) Cu toţii am fost de acord că trebuie să existe opţiunea ca statele să participe, să rămână deschisă opţiunea. (...) Avem exemplul zonei euro şi cel al procurorului european. Cred că această idee nu mai este de actualitate.

În ce priveşte criza politică de acasă, în mod natural doamna cancelar nu vrea să emane o părere pe acest subiect, dar am avut o discuţie. Cred că am reuşit să transmit mesajul că, într-adevăr, există o criză în coaliţia de guvernare, dar România este o ţară solidă şi am transmis celor implicaţi să rezolve problema rapid. 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici