VIDEO: Protest în apropierea Castelului Bran. Oamenii vor să salveze Muzeului Satului

  • Zeci de persoane participă, miercuri, la Bran, la un protest pentru salvarea Muzeului Satului
  • Aflat pe lista monumentelor istorice de categoria A, acesta riscă să fie închis
  • Terenul pe care este amplasat a fost retrocedat
2440 afișări

Zeci de persoane, angajaţi sau localnici din Bran, participă, miercuri, la un protest organizat în faţa Muzeului Satului. Oamenii au în mâini pancarte pe care scrie „Relocare = distrugere”, „O istorie vie, ce n-o să mai fie” sau „Corupţia ucide”.

Şeful Secţiei etnografice a Muzeului Naţional Bran, Daniel Apostol, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că protestul este organizat pentru salvarea secţiei, cunoscută sub numele de Muzeul Satului.

Secţia Etnografică riscă să fie închisă după ce terenul pe care este amplasată a fost retrocedat.

„Protestul este pentru salvarea Secţiei etnografice a Muzeului Naţional Bran, aflată într-o situaţie delicată. După 15 ani de procese cu posibili moştenitori ai posibililor proprietari, aceştia au reuşit să obţină un ordin judecătoresc şi vin luni cu executorul judecătoresc să sigileze muzeul şi să recupereze terenul. Muzeul este inclus în lista monumentelor istorie categoria A. Este din 1960 parc etnografic. Sunt 18 monumente de artitectură. Acum ne aflăm în faţa distrugerii acestui muzeu. (...) Este foarte greu. Vrem să tragem un semnal de alarmă. Încercăm să sensibilizăm”, a declarat Apostol.

Potrivit acestuia, unele case care se află în acest parc etnografic au şi 250 de ani vechime.

„Au rămas foarte puţine oaze de identitate naţională. Aici, în zonă, este singurul de acest fel şi nici nu mai sunt monumente de acest fel ca să poată fi reconstruit. O relocare ar costa mult mai mult şi în plus ca să dezmembrezi pierzi între 40 şi 60% din autencitatate”, a precizat şeful Secţiei etnografice.

Daniel Apostol spune că singura variantă ar fi ca Ministerul Culturii, care are în subordine acest muzeu, să cumpere terenul respectiv.

Muzeul Satului se află lângă renumitul Castel Bran şi a fost înfiinţat acum 60 de ani, cuprinzând piese unice în ţară. Aici sunt angajate 33 de persoane.

Pentru salvarea muzeului a fost făcută şi o petiţie, semnată deja de 7.110 persoane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici