Video VIDEO Un simulator pentru piloţii SMURD ar putea intra în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie

Un simulator pentru piloţii SMURD ar putea intra în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului de Interne, au anunţat reprezentanţii Ministerului de Interne.

484 afișări

“Am avut discuţie cu Inspectoratul General de Aviaţie. Vedem necesară existenţa sau dotarea cu simulator pentru pilot. Noi am trimis piloţii la pregătire, pe simulatoare afară, au fost mai multe trimiteri afară, inclusiv pentru SMURD a plătit pregătiri la Poliţia Germană şi i-a trimis acolo la simulatoare, dar şi în cadrul acestui proiect (n.r. – proiect de pregătire cu REGA). Am căzut de acord ca Inspectoratul General pentru Aviaţie să deţină cu simulator de zbor pe elicopeterele EC 135 pentru a face o pregătire mult mai intensă pentru pilot.(…) Pregătirea se face în două feluri – simulatorul, doi, se face pe elicopter. Normal este posibil să fie vorba şi de elicoptere destinate instruirii piloţilor. Inspectoratul de Aviaţie al Ministerului de Interne are activităţi foarte multe, mii de ore de zbor, este normal ca să aibă o parte dedicate instruirii piloţilor şi pregătirii piloţilor noi.(…) Un simulator costă aproape cât un elicopter, depinde cum îl iei. Sunt simulatoare fixe, statice, sunt simulatoare care se mişcă exact ca un elicopter.(…) Fondurile, noi lucrăm deja pentru un acord cadru, unde fondurile nu trebuie să fie definite decât ca soluţie de finanţare. Există două posibilităţi- surse din fonduri europene şi surse din bugetul testat, bugetul ministerului. Urmează să fie stabilit”, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Declaraţiile au fost făcute cu prilejul încheierii programului de instruire derulat în România de specialiştii Serviciului de Salvare Aeriană elveţiană REGA, în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român.

“M-a impresionat stricteţea pe care o au ei faţă de proceduri. Noi folosim procedurile, dar ei au fost mult mai stricţi pe partea asta. Antrenamentul l-am început în Bucureşti, la baza noastră, la câmpie. A fost un antrenament de bază, să lucrăm cu procedura lor (…) Apoi a trebuit să trecem la antrenamentul în zona montană. (…) La un moment dat, ei au preluat iniţiativa de a ne schimba cadrul, să fie foarte apropiat de o misiune reală.(…) Elicopterele noastre sunt, pot să spun, mai bine dotate ca cele ale Elveţiei, beneficiem de sisteme noi, elicopterele sunt maxim patru ani vechime, sunt chiar foarte bine dotate”, a declarat pilotul Dragoş Neacşu, locotenent în cadrul Inspectoratului General pentru Aviaţie din MAI.

“Am putut să particip la o sesiune de simulator, România nu are în momentul de faţă un simulator. A fost în Elveţia o sesiune de şapte zile de simulator, timp în care am zburat aproximativ 16 ore.Da, este nevoie şi în România de un simulator deoarece am putea să simulăm diverse cazuri speciale pe care în zbor nu le putem simula”, a declarat şi pilotul Radu Tudor.

În decursul celor patru ani de colaborare, au fost instruiţi 67 de piloţi şi salvatori şi peste 8.000 de pacienţi transportaţi, zi şi noapte, cu elicopterele SMURD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici