Vier Pfoten: Promulgarea Legii câinilor comunitari va crea un grav prejudiciu de imagine României

Vier Pfoten spune că promulgarea Legii câinilor comunitari în forma actuală va crea un grav prejudiciu de imagine României, cu efecte imediate precum boicotarea produselor româneşti în străintate, descurajarea turismului în ţara noastră, organizaţiile pentru protecţia animalelor pregătind proteste.

958 afișări
Imaginea articolului Vier Pfoten: Promulgarea Legii câinilor comunitari va crea un grav prejudiciu de imagine României

Vier Pfoten: Promulgarea Legii câinilor comunitari va crea un grav prejudiciu de imagine României (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

"Parlamentul a votat marţi întoarcerea României în epoca de piatră, prin legiferarea uciderii în masă a câinilor fără stăpân, cea mai ineficientă metodă aplicată vreodată în lume. Modificările Ordonanţei 155/2001, adoptate marţi cu o majoritate strânsă în Camera Deputaţilor, dispun soluţii care se anulează reciproc, precum sterilizarea şi eutanasierea, care vor duce la o abordare neunitară a problemei la nivel naţional şi, implicit, la perpetuarea ei", se arată într-un comunicat de miercuri al Vier Pfoten.

Studiile de specialitate au demonstrat până acum că eutanasierea nu este doar cea mai ineficientă, ci şi cea mai costisitoare metodă de gestionare a câinilor fără stăpân. Drept dovadă o reprezintă şi zecile de milioane de euro cheltuite inutil mulţi ani de către autorităţile române pentru uciderea câinilor. Rezultatul de astăzi este că există acelaşi număr de câini pe strazi şi "bani publici aruncaţi pe fereastră".

Organizaţiile pentru protecţia animalelor din România şi din străinătate anunţă lansarea unei mişcări "fără precedent" împotriva măsurilor ineficiente, imorale şi incoerente prevăzute de această lege. Acţiunii i se alătură numeroase personalităţi, artişti, sportivi, oameni de cultură, dar şi cetăţenii care îşi doresc rezolvarea reală a problemei câinilor fără stăpân.

Potrivit Vier Pfoten, promulgarea legii în forma actuală va crea un grav prejudiciu de imagine României, cu efecte imediate precum boicotarea produselor româneşti în străinatate, descurajarea turismului în ţara noastră şi publicitate negativă în presa internaţionala. Organizaţiile internaţionale pentru protecţia animalelor pregătesc deja marşuri de protest în faţa ambasadelor României din mai multe ţări, precum Germania, Austria şi Elveţia.

Organizaţia avertizează că această lege va avea efecte distructive asupra societăţii româneşti în toate aspectele sale, de la dezbinarea cetăţenilor şi încurajarea violenţei şi până la inducerea ideii că uciderea poate reprezenta o soluţie pentru rezolvarea unei probleme.

Proiectul privind gestionarea câinilor fără stăpân, adoptat marţi de deputaţi, prevede că eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi "cipaţi".

Potrivit prevederilor adoptate de deputaţi, consiliile locale vor avea obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor trebui să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini.

Câinii vor fi ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari.

În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, se precizeză în proiect.

Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de întreţinere în cuantumul stabilit prin hotărâre de consiliul local.

În cazul câinilor nerevendicaţi, se prevede posibilitatea adoptării acestora în termen de şapte zile de către persoane fizice, juridice sau de centrele de adopţie înfiinţate de organizaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor.

Adoptarea câinilor din adăposturi trebuie să se facă în anumite condiţii, cum ar fi prezentarea dovezii spaţiului cu condiţii corespunzătoare de creştere şi adăpostire, a resurselor materiale necesare pentru întreţinere, a acordului asociaţiei de proprietari sau vecinilor în cazul adoptării a mai mult de doi câini, precum şi achitarea unei taxe stabilită de consiliul local, înregistrarea imediat după adopţie a câinelui în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.

Proprietarii vor avea obligaţia identificării câinilor prin microcipare sau alt mijloc.

Câinii cu vârsta de până la cinci luni vor rămâne în adăposturi până la revendicare sau adopţie, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 12 luni.

Proiectul de lege mai prevede că, după examinarea de către medicul veterinar, câinii fără stăpân grav bolnavi, incurabili, irecuperabili sau agresivi şi cărora nu le pot fi identificaţi aparţinătorii se eutanasiază în termen de trei zile lucrătoare.

Revendicarea, adoptarea şi returnarea câinilor în teritoriu se vor putea face numai după ce aceştia au fost consultaţi de medicul veterinar de liberă practică, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Naţională Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici