VIITURI la Galaţi: Nouă morţi şi un dispărut, peste 700 de case inundate. Premierul a convocat comandamentul pentru situaţii de urgenţă

Nouă persoane şi-au pierdut viaţa, în urma viiturilor, în noaptea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi, în timp ce peste 700 de case din 17 localităţi din judeţ au fost inundate, sute de oameni fiind evacuaţi. Premierul Victor Ponta a convocat, joi, comandamentul pentru situaţii de urgenţă.

8363 afișări
Imaginea articolului VIITURI la Galaţi: Nouă morţi şi un dispărut, peste 700 de case inundate. Premierul a convocat comandamentul pentru situaţii de urgenţă

VIITURI la Galaţi (Imagine: MAI)

UPDATE: 18:44 - Numărul persoanelor moarte în urma inundaţiilor din judeţul Galaţi a ajuns la nouă

Numărul persoanelor moarte în urma inundaţiilor produse în judeţul Galaţi a ajuns la nouă, ultimul decedat fiind un bărbat de 65 de ani, din localitatea Griviţa, potrivit raportării Prefecturii Galaţi.

Nouă persoane au decedat în urma inundaţiilor produse în judeţul Galaţi, potrivit unei raportări a Prefecturii Galaţi care vine la mai puţin de o oră după ce vicepremierul Gabriel Oprea declarase în localitatea Slobizia Conachi că s-au înregistrat opt victime.

Potrivit datelor furnizate Prefectura Galaţi, două femei de 82 şi 74 de ani şi un bărbat de 65 de ani au decedat în localitatea Cuca, alţi doi bărbaţi de 40 şi 78 de ani şi o femeie de 81 de ani au decedat în localitatea Costache Megri, iar o bătrână de 83 de ani şi o fetiţă de opt ani din au murit la Cudalbi.

Ultima persoană decedată în urma inundaţiilor din judeţul Galaţi este un bărbat de 65 de ani din localitatea Griviţa.

În două dintre cazuri, victimele nu au murit ca urmare a înecului, ci au suferit un infarct.

În urma inundaţiilor din judeţul Galaţi şi-a piedut viaţa o fetiţă de opt ani care fusese dată dispărută, autorităţile spunând că aceasta a fost smulsă de ape din braţele tatălui ei, în curtea casei.

Cadavrul fetiţei de opt ani, din localitatea Cudalbi, a fost găsit, joi după-amiază, de către pompieri, la o distanţă de aproximativ 500 de metri de casă, în curtea unui localnic.

Primarul comunei, Ștefan Drugan, a spus că în momentul viiturii fetiţa se afla în casă, împreună cu părinţii ei, şi au încercat să se salveze din calea apelor, ieşind din locuinţă. El a spus că tatăl a ieşit din casă cu fetiţa în braţe, copilul fiind smuls de şuvoaiele de apă din braţele acestuia.

Potrivit primarului, la un moment dat fetiţa a reuşit să se agaţe de trunchiul unui copac, însă apoi a fost luată din nou de ape.

Iniţial, autorităţile au anunţat că printre persoanele care au murit luate de viituri se află şi fetiţa de opt ani, ulterior anunţându-se că aceasta este dată dispărută.

UPDATE 12:40 - Şeful CJ Galaţi: Numărul persoanelor decedate în urma inundaţiilor a ajuns la opt

Numărul persoanelor decedate în urma inundaţiilor produse în judeţul Galaţi a ajuns la opt, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, în şedinţa comandamentului pentru situaţii de urgenţă convocată la Guvern.

"Se pare că sunt opt morţi - şase persoane înecate şi două persoane care au suferit infarct. De asemenea, o persoană este dată dispărută", a spus preşedintele CJ Galaţi în şedinţa comandamentului pentru situaţii de urgenţă convocată la Guvern şi condusă de viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

El a precizat că echipele de pompieri, jandarmi şi poliţişti merg din casă în casă în zonele inundate, pentru a căuta eventuale victime ale viiturilor.

"Se face cercetare casa cu casa de catre ISU, dat fiind ca este vorba despre oameni bâtrâni. Este posibil ca cifra de pierderi umane să crească, a spus Bacalbaşa.

Datele cu privire la numărul victimelor inundaţiilor se schimbă de la o oră la alta, potrivit autorităţilor, iar bilanţul precedent indica şapte persoane decedate şi o alta dispărută, după ce au fost luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi.

Printre persoanele care au murit în urma inundaţiilor se numără doi bărbaţi şi o femeie din localitatea Cuca, un bărbat şi o femeie din localitatea Costache Negri, o femeie din Cudalbi şi un bărbat din comuna Pechea. De asemenea, bilanţul precedent indica faptul că o fetiţă de 8 ani din comuna Cudalbi, despre care iniţial reprezentanţii Prefecturii şi ai ISU informaseră că ar fi decedată, este dată dispărută.

Conform reprezentanţilor Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, inundaţiile produse în urma ploilor torenţiale, care au atins 110 l/mp, formându-se viituri pe versanţi, au provocat pagube importante în 17 localităţi din judeţ, fiind evacuate 519 persoane.

Inundaţiile au afectat 700 de locuinţe, în unele apa atingând un metru înălţime, precum şi peste 500 de curţi şi grădini.

Potrivit raportărilor Prefecturii Galaţi, cele mai grave pagube s-au înregistrat în comuna Cudalbi, unde 500 de case şi tot atâtea curţi şi grădini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri.

În localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusă, 87 de persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate după ce au fost surprinse de inundaţii. Tot în această localitate, două poduri au fost distruse şi mai multe porţiuni de drum au fost afectate. Aproximativ 100 de case au fost inundate şi în localitatea Costache Negri, aceleaşi pagube înregistrându-se şi la Măcişeni. Ploile au mai produs pagube şi la Tecuci, Corni, Folteşti, Măstăcani, Rediu, Pechea şi Griviţa.

La ora transmiterii acestei ştiri, circulaţia rutieră este blocată pe DN26, între localităţile Vlădeşti şi Oancea şi pe DN 25, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, după ce carosabilul a fost inundat, apa măsurând în unele locuri peste un metru.

De asemenea, este blocat şi traficul feroviar pe ruta Galaţi-Bârlad, între staţiile Târgu Bujor şi Floteşti, din cauza aluviunilor care au acoperit terasamentul pe o porţiune de aproximativ un kilometru.

Totodată, patru localităţi din judeţ sunt nealimentate cu energie electrică.

Premierul Victor Ponta a convocat comandamentul pentru situaţii de urgenţă

Comandamentul pentru situaţii de urgenţă a fost convocat la ora 11.30, la Palatul Victoria.

"Având în vedere precipitaţiile abundente căzute în ultimele ore în judeţul Galaţi precum şi prognoza meteo pentru orele următoare, primul-ministru Victor Ponta a convocat un comandament pentru situaţii de urgenţă la Palatul Victoria", se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Comandamentul va fi coordonat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, alături de care se va afla şi ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe.

Secretarul de stat Cătălin Chiper merge în zonele din judeţul Galaţi afectate de viitură

Secretarul de stat Cătălin Chiper merge, joi, cu un elicopter MAI, în judeţul Galaţi, unde şapte persoane şi-au pierdut viaţa după ce au fost luate de viituri, o alta este dată dispărută şi sute de oameni au fost evacuaţi.

Cătălin Chiper, coordonatorul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, va fi însoţit de şeful IGSU, Ion Burlui, se arată într-un comunicat de presă al MAI.

Potrivit MAI, în noaptea de miercuri spre joi, peste 350 de echipaje ale pompierilor, jandarmeriei şi poliţiei au intervenit în 12 localităţi. Echipele de intervenţie au salvat 45 de persoane, dintre care 24 de persoane în comuna Costache Negri, 14 în localitatea Cuca şi alte şapte în Cudalbi.

Totodată, au fost evacuat peste 330 de persoane din zonele afectate de inundaţii. Alături de acestea au fost salvate şi apoi evacuate peste 120 de animale din gospodăriile situate în localitatea gălăţeană Griviţa, a precizat MAI.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici