Vîntu era interesat să controleze declaraţiile persoanelor care îl puteau incrimina

Sorin Ovidiu Vântu era interesat să controleze "comportamentul procesual" al persoanelor ale căror declaraţii îl puteau incrimina, fapt dovedit în momentul în care îl critică pe Virgil Popa, fratele lui Nicolae Popa, pentru că s-a dus la sediul Parchetului, arată motivarea instanţei în cazul SOV.

39 afișări
Imaginea articolului Vîntu era interesat să controleze declaraţiile persoanelor care îl puteau incrimina

Vîntu era interesat să controleze declaraţiile persoanelor care îl puteau incrimina (Imagine: Mihai Spiridonica/Mediafax Foto)

Instanţa susţine că Sorin Ovidiu Vîntu a fost iniţiatorul întregul demers infracţional de sprijinire a lui Popa, fapt care ar reieşi dintr-o discuţie telefonică interceptată.

"Tribunalul găseşte deosebit de relevantă convorbirea telefonică din data de 4.01.2010, purtată de inculpatul Stoian cu o persoană necunoscută localizată în Indonezia, în cadrul căreia se transmite inculpatului Sorin Ovidiu Vîntu că numitul Nicolae Popa va respecta angajamentul luat «acum 9 ani de zile», iar temerile inculpatului Sorin Ovidiu Vântu că cineva va spune ceva împotriva sa sunt neîntemeiate. Tribunalul deduce din acest context că stăruinţele inculpatului Sorin Ovidiu Vîntu în a împiedica finalizarea procedurii de extrădare nu par altruiste", se arată în documentul citat.

Un alt indiciu în acest sens este convorbirea din 3 decembrie dintre SOV şi Virgil Popa, în care cel dintâi îl critică pe cel de-al doilea pentru faptul că s-a dus la Parchet, la o zi după ce Nicolae Popa a fost arestat la Jakarta, se mai arată în motivarea deciziei instanţei de arestare preventivă a lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Totodată, conform discuţiilor din acea perioadă (28 decembrie 2009, 2 ianuarie 2010, 11 ianuarie 2010), reiese că Alexandru Stoian, arestat şi el în cauză alături de Vântu, era însărcinat să primească din Indonezia informaţii privind rezultatul încercărilor de a bloca procedura de extrădare a lui Nicolae Popa şi să le transmită omului de afaceri.

În acest sens se fac numeroase referiri la discuţii purtate cu autorităţile din Indonezia şi la faptul că nu se poate "rezolva" nimic dacă toată "motorina" nu este livrată odată, mai arată motivarea.

Magistratul notează că, deşi inculpaţii vorbeau parţial, asocierile de termeni cu cele de "extrădare", "autorităţi" şi "ambasadă" nu lasă loc de dubiu privind sensul lor real - acela de bani. Potrivit judecătorului, sensul este vizibil chiar şi scos din context.

În ceea ce priveşte implicarea lui Octavian Ţurcan, în continuarea activităţii infracţionale după începerea urmăririi penale, "aceasta rezultă dincolo de dubiu din mesajele tip SMS transmise şi primite în data de 15 decembrie 2009, în care acesta indică numărul contului din care trebuie transferaţi banii şi codul de referinţă al expeditorului şi convorbiri telefonice şi mesaje sms ulterioare, din lunile decembrie 2009 - ianuarie 2010, din care rezultă că acest inculpat depune diligenţe pentru a găsi noi modalităţi de transfer, printr-o persoană din Elveţia".

Datele ce reies din interceptări sunt confirmate, susţine instanţa, şi de probele materiale obţinute ca urmare a cererii de asistenţă judiciară adresate autorităţilor din Cipru, pe care autorităţile române le-au primit în 23 august.

Totodată, prin declaraţia martorei Maria Rousoinidou, funcţionar bancar al Marfin Popular Bank CO LTD, şi analizând copiile documentelor contabile înaintate, rezultă că la această bancă deţineau conturi active Sorin Ovidiu Vîntu (care a deţinut sau deţine mai multe conturi, dintre care unul confidenţial, şi un alt cont pe care este împuternicit şi Ţurcan - drept de semnătură având ambii), Ţurcan Octavian (personal şi pe numele societăţii Comac LTD, al cărui administrator este împreună cu martorul Nipomici Ghenadie, precum şi pe numele altor societăţi).

Documentele bancare transmise de autorităţile cipriote confirmă faptul că au fost efectuate transferuri de fonduri chiar de pe contul al cărui număr Ţurcan Octavian l-a transmis prin SMS în 15 decembrie 2009.

Transmiterea banilor către Popa este confirmată şi de martora Anca Căciulă, fosta soţie a lui Nicolae Popa, care a declarat, în cursul urmăririi penale, că imediat înainte de arestarea lui Popa în Indonezia, acesta a sunat-o şi i-a spus că aşteaptă să primească bani de la o anumită persoană. Martora a arătat că este vorba despre o persoană importantă de la Fondul Naţional de Investiţii, al cărui nume nu doreşte să îl precizeze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici