Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu Juncker şi Timmermans / Preşedintele CE: E crucial ca România să nu facă paşi înapoi în progresele înregistrate / Nu s-a discutat despre demiterea lui Kovesi / Dăncilă: Sunt nemulţumiţi de lupta politică permanentă din România

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat, marţi, o vizită la Bruxelles unde a avut o întrevedere preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans.

2834 afișări
Imaginea articolului Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu Juncker şi Timmermans / Preşedintele CE: E crucial ca România să nu facă paşi înapoi în progresele înregistrate / Nu s-a discutat despre demiterea lui Kovesi / Dăncilă: Sunt nemulţumiţi de lupta politică permanentă din România

Viorica Dăncilă le-a prezentat lui Juncker şi Timmermans evoluţiile reformei sistemului judiciar românesc

UPDATE Dăncilă: Juncker şi Timmermans au fost foarte miraţi că înalta trădare e asociată unui act diplomatic

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, au fost foarte miraţi că acuzaţia de înaltă trădare împotriva şefului Executivului este asociată unui act diplomatic.

Chestionată, într-un interviu acordat postului Antena 3, dacă la întrevederea de marţi de la Bruxelles cu Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans a fost abordat şi subiectul plângerii penale pentru înaltă trădare făcut de liderul PNL, Ludovic Orban, premierul Dăncilă a răspuns afirmativ.

„Da. Am atins acest subiect. Am reiterat faptul că pentru mine şi pentru multi români este de neexplicat. Înalta trădare este asociată unui act diplomatic cu un stat cu care avem parteneriat strategic. Au fost foarte miraţi de acest lucru. Am informat, pentru că nu vreau ca să ajungă la Bruxelles informaţii denaturare. Am spus că nu mă tem de cercetările care se vor face, de lucrurile care vor fi cerute pentru a eludica acest subiect. Îmi doresc să se elucideze acest subiect, dar în acelaşi timp acest lucru cred că nu a făcut bine României. Şi mi s-a întărit această convingere şi în urma discuţiilor pe care le-am avut", a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă, într-un interviu pentru postul Antena 3.

În urmă cu câteva luni Executivul a anunţat intenţia de a muta ambasada României din Israel. Ulterior, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a făcut o plângere penală, în care i-a acuzat pe Liviu Dragnea şi pe premierul Viorica Dăncilă de „difuzarea de informaţii cu caracter secret, uzurparea de funcţie şi refuzul de informare a Preşedintelui României" în cazul memorandumului MAE privind mutarea Ambasadei Israelului.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală cu privire la fapte pentru infracţiuni de înaltă trădare şi divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională în cazul plângerii depuse de Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă. Procurorii au început urmărirea penală pentru fapte, încă din data de 7 iunie.

Pe 3 iulie, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost audiat, marţi de la ora 10.00, de către procurorii DIICOT, în dosarul deschis în urma sesizării depuse de către liderul liberal împotriva premierului Viorica Dăncilă, în care o acuză de înaltă trădare din cauza intenţie mutării ambasadei României din Israel. La ieşirea din sediul DIICOT, unde Orban a fost audiat vreme de mai bine de o oră, acesta a spus că nu poate da detalii, însă a precizat că plângerea depusă de el împotriva premierului Dăncilă arată că nu poate sta cu mâinile în sân când un „clan toxic” îşi bate joc de ţară.

Premierul nu a discutat cu cei doi despre revocarea lui Kovesi

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat că în întâlnirea cu Juncker şi Timmermans nu a fost abordat subiectul revocării Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA.

Întrebată, în interviul acordat postului Antena 3, dacă s-a ridicat problema revocării din funcţie a şefei DNA de către preşedintele Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă a răspuns: „Nu, nu s-a discutat acest aspect. Nu a fost nici măcar o referire legată de acest aspect".

Preşedintele României Klaus Iohannis a emis decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, potrivit deciziei CCR, anunţul fiind făcut luni de către purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Juncker şi Timmermans s-au arătat nemulţumiţi de lupta politică din România

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că Juncker şi Timmermans s-au arătat nemulţumiţi şi îngrijoraţi de „lupta politică permanentă” din România, una care nu are ce căuta în perioada preşedinţiei Consiliului UE.

„Am fost întrebată despre situaţia din România. S-a arătat nemulţumirea faptului că nu există consens, că există o luptă politică permanentă şi că această luptă politică nu are ce căuta în perioada preşedinţiei Consiliului UE, mai mult chiar înainte când se pregătesc toate lucrurile pentru a prelua preşedinţia. Domnul preşedinte Juncker mi-a cerut ca să avem o bună înţelegere între toţi cei implicaţi, lucru pe care i-l va cere şi domnului preşedinte Iohannis. A spus că luptele nu au ce căuta, dacă vrem să avem o preşedinţie de succes a României. (...) Mi s-au părut mai mult îngrijoraţi de faptul că nu există linişte în România şi că şi-ar dori foarte mult să avem un consens şi să lucrăm împreună pe proiecte de ţară. Cred că acest lucru a fost principalul motiv de îngrijorare”, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Juncker: E crucial ca România să nu facă paşi înapoi în progresele înregistrate

Jean-Claude Juncker i-a transmis premierului Viorica Dăncilă că o încurajează să revină la „un discurs politic normal în ţară”, precizând că este crucial ca România „să nu facă paşi înapoi în progresele înregistrate” în contextul MCV.

„Preşedintele Jean-Claude Juncker s-a întâlnit astăzi cu prim-ministrul României, Viorica Dăncilă. La întrevedere au participat şi Prim-vicepreşedintele Timmermans şi comisarul european Creţu. Discuţiile între preşedintele Juncker şi doamna Dăncilă s-au axat pe pregătirile pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România în prima parte a lui 2019, care se va întâmpla într-un moment important pentru Uniune. De asemenea, cei doi au discutat despre propunerea Comisiei Europene asupra bugetului UE, valorificarea fondurilor structurale şi politica economică”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand.

„Referitor la Mecanismul de Verificare şi Cooperare din România, preşedintele Juncker a subliniat că reprezentanţii Comisiei vor continua să monitorizeze evoluţiile din ţară şi a insistat asupra faptului că este crucial ca România să nu facă paşi înapoi în progresele care au fost înregistrate. Preşedintele Juncker a încurajat prim-ministrul să acţioneze în sensul revenirii la un discurs politic normal în ţară, mai ales în perspectiva asumării preşedinţiei Consiliului UE”, completează sursa citată.

Ştirea iniţială:

„Prim-ministrul a prezentat ultimele evoluţii în ceea ce priveşte reforma şi modificările din sistemul judiciar şi a arătat ca finalizarea MCV rămânere un obiectiv important pe agenda guvernamentală”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului remis MEDIAFAX.

Dăncilă le-a vorbit celor doi oficiali europeni şi despre obiectivele şi priorităţile României din ianuarie 2019, când ţara noastră va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

„În perspectiva preluării de către România, în prima jumătate a anului 2019, a Preşedinţiei Consiliului UE, premierul Viorica Dăncilă a subliniat angajamentul ferm al autorităţilor române de a asigura un mandat de succes. Şeful Executivului a evidenţiat obiectivul României de a contribui, de o manieră constructivă, la definirea şi promovarea interesului comun european, la asigurarea unităţii şi coeziunii între statele membre, precum şi la reapropierea cetăţenilor de Uniunea Europeană. De asemenea, a exprimat dorinţa Guvernului României de a continua cooperarea apropiată şi eficientă cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte facilitarea procesului decizional la nivel european, în perspectiva exercitării de către România a responsabilităţilor ce revin Preşedinţiei Consiliului UE”, potrivit sursei citate.

Viorica Dăncilă şi Jean-Claude Juncker au discutat şi despre necesitatea asigurării unui consens general pentru susţinerea obiectivelor pe care România şi le-a propus înainte şi în timpul Preşedinţiei Consiliului UE, "fiind necesară implicarea tuturor actorilor instituţionali, sociali şi politici", completează Guvernul.

„Prim-ministrul a arătat disponibilitatea deplină a României pentru canalizarea eforturilor viitoarei Preşedinţii române a Consiliului UE în direcţia asigurării unui progres substanţial în viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, dosar de importanţă majoră pentru Uniune. Totodată, a subliniat importanţa menţinerii unei abordări a Comisiei Europene în sensul unor propuneri privind viitorul Cadru Financiar, care să asigure faptul că politica de coeziune şi politica agricolă comună rămân principalele politici investiţionale ale Uniunii, evidenţiind, în context, aşteptarea ca rolul important al acestora să fie reflectat corespunzător în nivelul alocărilor aferente acestora”, conchide documentul de presă al Executivului.

Pe 4 iulie, Comisia Europeană arată, într-un punct de vedere remis agenţiei MEDIAFAX, că urmăreşte cu tot mai mare îngrijorare evoluţiile din România şi transmite că nu va ezita să treacă la acţiuni unde va fi necesar pentru asigurarea compatibilităţii cu tratatele europene.

„Urmărim îndeaproape reformele în sistemul judiciar şi ale codurilor penale din România. Observăm că reforma Codului Penal a fost adoptată de Parlamentul român. Vom examina versiunile finale ale acestor legi pentru a observa compatibilitatea cu reglementările relevante ale UE în domeniul justiţiei penale şi cu standardele internaţionale. În calitatea de garant al tratatelor europene, nu vom ezita să trecem la acţiune unde va fi necesar pentru a asigura această compatibilitate”, se arată într-un răspuns al unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, remis MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici