Viruşii intestinali, cum ar fi rotavirusul, pot fi infecţioşi timp de până la 3 zile STUDIU

  • Viruşii intestinali, cum ar fi rotavirusul, pot fi infecţioşi timp de până la 3 zile dacă se lipesc de microplastice.
  • Descoperirea a fost făcută de cercetătorii Universităţii din Stirling.
  • Este prima cercetare privind modul în care se comportă viruşii în mediul înconjurător.
273 afișări
Imaginea articolului Viruşii intestinali, cum ar fi rotavirusul, pot fi infecţioşi timp de până la 3 zile STUDIU

S-a constatat că viruşii enterici care provoacă diaree şi tulburări stomacale, cum ar fi rotavirusul, supravieţuiesc în apă prin ataşarea la microplastice.

Cercetătorii de la Universitatea din Stirling au descoperit că acestea rămân infecţioase, ceea ce reprezintă un potenţial risc pentru sănătate.

Profesorul Richard Quilliam, cercetător principal în cadrul proiectului de la Universitatea Stirling, a declarat: "Am descoperit că viruşii se pot ataşa la microplastice şi că acest lucru le permite să supravieţuiască în apă timp de trei zile, posibil mai mult".

În timp ce cercetările anterioare au fost efectuate în medii sterile, aceasta este prima cercetare privind modul în care viruşii se comportă în mediul înconjurător, a spus Quilliam.

Cu toate acestea, el a folosit metode standard de laborator pentru a determina dacă viruşii găsiţi pe microplasticele din apă sunt infecţioşi.

"Nu eram siguri cât de bine ar putea supravieţui viruşii dacă se lipesc pe plasticul din mediul înconjurător, dar supravieţuiesc şi rămân infecţioşi", a spus el.

Descoperirile, care fac parte dintr-un proiect de 1,85 milioane de lire sterline finanţat de Consiliul de Cercetare a Mediului Natural care analizează modul în care materialele plastice transportă bacteriile şi viruşii, au concluzionat că microplasticele au permis transferul de agenţi patogeni în mediu.

Lucrarea este publicată în revista Environmental Pollution.

"Fiind infecţioase în mediul înconjurător timp de trei zile, este suficient de mult timp pentru a ajunge de la staţiile de tratare a apelor uzate la plaja publică", a declarat Quilliam.

Particulele de plastic sunt atât de mici încât ar putea fi înghiţite de înotători, iar uneori ajung pe plajă.

Cercetătorii au testat două tipuri de virusuri - cele cu un „înveliş” în jurul lor, „un fel de strat lipidic", cum ar fi virusul gripal, şi cele fără - virusuri enterice, cum ar fi rotavirusul şi norovirusul. Ei au constatat că la cele cu înveliş, învelişul s-a dizolvat rapid şi virusul a murit, în timp ce cele fără înveliş s-au lipit cu succes de microplastice şi au supravieţuit.

Luna trecută, un alt studiu realizat de echipa lui Quilliam a descoperit că nivelurile de bacterii fecale de pe şerveţele umede şi beţişoare de bumbac aduse pe plaje prezintă un risc pentru sănătate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici