Vitalie Proca va fi extrădat în România

Moldoveanul Vitalie Proca, acuzat în cazul atacului armat produs în noiembrie 2012 în cartierul bucureştean Vitan, va fi extrădat în România, după ce Interpol Moscova a anunţat marţi admiterea solicitării în acest sens făcute de autorităţile de la Bucureşti, informează Poliţia Română.

331 afișări
Imaginea articolului Vitalie Proca va fi extrădat în România

Vitalie Proca (captura video)

"În cursul acestei zile, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Biroul Naţional Interpol Bucureşti, a fost anunţat de către Interpol Moscova cu privire la admiterea extrădării către România a lui Vitalie P.", se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX, marţi, de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Proca va fi adus în ţară, în zilele următoare, de o escortă care urmează să se deplaseze în Rusia.

În 7 februarie, Poliţia Română a fost anunţată de Interpol Moscova cu privire la reţinerea lui Vitalie Proca (33 de ani, cetăţean moldovean, urmărit internaţional din 18 ianuarie), astfel că autorităţile române au demarat procedurile judiciare pentru extrădarea suspectului.

Proca, suspectat de comiterea infracţiunilor de tentativă de omor şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, are emise pe numele său, din 18 ianuarie, mandat de arestare preventivă, mandat european de arestare şi mandat de urmărire internaţională.

Prin intermediul Biroului Naţional Interpol Bucureşti din IGPR, Proca a fost dat în urmărire internaţională. Pentru prinderea lui, Poliţia Română a colaborat, prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, cu poliţiştii din Rusia, Italia, Moldova şi Marea Britanie.

Pentru identificarea lui Proca drept principal suspect, a fost constituit un colectiv de procurori condus de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care a coordonat întreaga activitate desfăşurată.

La identificarea şi localizarea acestuia, Poliţia Română a pus la dispoziţie resurse importante, atât din punct de vedere al structurilor specializate ale Poliţiei Române, respectiv Institutul Naţional de Criminalistică, Direcţia Operaţiuni Speciale, Direcţia de Investigaţii Criminale, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, cât şi a efectivelor implicate, precizează IGPR.

Potrivit Poliţiei Române, în acest caz, o contribuţie importantă a avut-o şi colaborarea cu Serviciul Român de Informaţii (SRI).

Vitalie Proca este acuzat de tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce, în 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală, l-a împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani, pe care l-a confundat cu Dumitru "Puiu" Mironescu. Isăilă a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Anchetatorii au stabilit că fraţii Bogdan şi Răzvan l-au pus pe Vitalie Proca să-l ucidă pe Mironescu, pentru a se răzbuna. Aceştia i-au dat lui Proca un autoturism marca Audi A6, folosit la comiterea faptei, i-au plătit o sumă de bani şi i-au oferit elementele necesare pentru identificarea lui Puiu Mironescu, ţinând permanent legătura cu acesta, prin intermediari, înainte şi după comiterea faptei.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus, la 17 ianuarie, începerea urmăririi penale faţă de Vitalie Proca, pentru tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Proca a fost prins în 6 februarie, la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie de Tribunalul Bucureşti. Acesta era căutat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, la Londra, cu o armă semiautomată.

Autorităţile române au cerut extrădarea lui Vitalie Proca, pentru a fi cercetat de Parchetul Capitalei.

În urma atacului armat din 26 noiembrie 2012, din cartierul Vitan din Capitală, comandat de fraţii Mararu, Puiu Mironescu a plănuit un atentat, pentru a-l ucide pe Bogdan Mararu. Astfel, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie, în jurul orelor 02.20, la comanda lui Mironescu, mai multe persoane au amplasat un dispozitivul exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Sorin Sava, declara că suspecţii erau monitorizaţi de SRI şi DIICOT încă din luna decembrie, iar în 11 ianuarie SRI a intervenit pentru prinderea acestora. Potrivit acestuia, SRI a găsit sub maşina de la Piatra Neamţ "un kilogram de explozibil plastic de provenienţă străină". Sorin Sava preciza că explozibilul fusese prins sub maşina de teren Range Rover şi putea exploda în momentul în care autoturismul pornea.

Dumitru "Puiu" Mironescu a fost acuzat că a comandat asasinarea lui Bogdan Mararu, fiind trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de cinci persoane care în noaptea de 10 spre 11 ianuarie au pus un dispozitiv exploziv sub maşina lui Mararu.

Fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu sunt cercetaţi în arest pentru instigare la tentativă de omor calificat, în dosarul în care sunt acuzaţi că l-au plătit pe Vitalie Proca să-l ucidă pe Dumitru Mironescu.

În 14 noiembrie 2010, Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope nemţene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici