Vizite la pompieri şi arhive, activităţi sportive sau în tren, în săptămâna "Şcoala Altfel"

Vizite la pompieri, la Jandarmerie, la metrou, la biblioteci şi la Arhivele Naţionale, activităţi la Muzeul Satului, într-un tren sau la Academia Sportului au loc în Capitală în cadrul săptămânii "Şcoala Altfel", program aflat la cea de-a IV-a ediţie, desfăşurată în perioada 6 - 10 aprilie.

1442 afișări
Imaginea articolului Vizite la pompieri şi arhive, activităţi sportive sau în tren, în săptămâna "Şcoala Altfel"

Vizite la pompieri şi arhive, activităţi sportive sau în tren, în săptămâna "Şcoala Altfel" (Imagine: Sebastian Tataru/Mediafax Foto)

Aflat la cea de-a IV-a ediţie şi organizat la iniţiativa Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, programul îşi propune implicarea copiilor din şcoli şi grădiniţe, liceenilor şi cadrelor didactice în activităţi diverse, în contexte educaţionale nonformale.

Ministerul Aafacerilor Interne şi-a anunţat participarea şi anul acesta la program, urmând ca toată săptămâna poliţiştii să desfăşoare zilnic, pentru elevii din ciclul primar, gimnazial şi liceal, sesiuni de informare privind infracţiunile cărora le pot cădea victime minorii, delincvenţa juvenilă, traficul şi consumul de droguri, traficul de persoane, precum şi siguranţa în mediul online.

Ofiţerii de prevenire din cadrul Poliţiei Capitalei vor merge în grădiniţe şi şcoli gimnaziale unde, prin joc şi desene animate, îi vor ajuta pe copii să deprindă comportamente responsabile. De la aceste întâlniri, nu va lipsi câinele poliţist Zorro.

În afara şcolii, activităţile dedicate programului "Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!" vor debuta luni la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", care îşi deschide porţile pentru a primi elevii de liceu interesaţi să urmeze o carieră de ofiţer în Ministerul Afacerilor Interne. Tinerii vor avea posibilitatea să viziteze sălile de clasă şi să stea de vorbă cu profesorii care le vor prezenta oferta educaţională a academiei.

Inspectoratul General al Jandarmeriei Române îşi va deschide porţile în zilele de marţi şi joi, între orele 10.00 şi 13.00, pentru toţi elevii bucureşteni care doresc să participe la exerciţii de alpinism de intervenţie, la demonstraţii cu câinii şi caii care merg în misiune alături de jandarmi. Totodată, copiii vor putea învăţa mai multe despre tehnica din dotarea jandarmilor.

Cei interesaţi de activitatea pompierilor sunt aşteptaţi la Muzeul Naţional al Pompierilor (Foişorul de Foc), la Facultatea de Pompieri, dar şi în unităţi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, unde li se va arăta cum trebuie să reacţioneze în cazul producerii unui cutremur sau a unei alte situaţii de urgenţă.

Poliţiştii de frontieră din Giurgiu vor organiza vizite ale Muzeului Poliţiei de Frontieră din Giurgiu. De asemenea, copiii vor putea admira tehnica din dotarea Poliţiei de Frontieră şi vor participa la exerciţii demonstrative.

Piloţii Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne le vor împărtăşi elevilor aspecte referitoare la profesia de pilot, inginer de aviaţie, maistru militar de aviaţie şi le vor prezenta aeronavele folosite în misiuni.

Arhivele Naţionale ale României anunţă un număr record de 220 de elevi vizitatori în săptămâna "Şcoala Altfel". Însoţiţi de profesorii lor de istorie, elevii vor vizita Arhivele Naţionale, cu ajutorul specialiştilor instituţiei care îi vor introduce în atmosfera documentului de arhivă, printr-o incursiune în cancelariile domneşti medievale din Ţara Românească şi Moldova, prilej cu care elevii se vor familiariza cu principalele suporturi şi instrumente de scriere şi vor afla detalii despre validarea documentelor sau tehnica ornamentării acestora.

Cei mici (clasele I - IV) vor avea posibilitatea să îşi scrie numele cu slove chirilice, la fel ca înaintaşii lor din secolul al XVII-lea, să "confecţioneze" steme personalizate şi să "emită" documente pe care le vor valida cu sigilii din plastilină. De asemenea, în cadrul expunerii, elevilor le vor fi prezentate etapele formării Arhivelor, ca instituţie modernă, dar şi câteva dintre documentele reprezentative ale istoriei medievale şi moderne româneşti, între care hrisoave domneşti emise de Ştefan cel Mare şi Constantin Brâncoveanu, condici mănăstireşti, Proclamaţia de la Islaz de la 1848, actul de abdicare a lui Alexandru Ioan Cuza, acte ale Casei Regale a României etc.

La Biblioteca Metropolitană, elevii sunt aşteptaţi cu ateliere de lectură, ateliere creative, prezentarea bibliotecii şi a serviciilor pe care le oferă. Atelierele sunt organizate de cei 42 de voluntari recrutaţi în acest scop şi se desfăşoară în 22 dintre cele 31 de filiale ale bibliotecii, cu participarea a 62 de instituţii de învăţământ preuniversitar. Sunt aşteptaţi peste 3.700 de elevi de toate vârstele care au ales să participe la cele peste 120 de activităţi de educaţie non-formală.

Activităţi în aer liber vor fi organizate la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", căruia peste 10.000 de elevi îi vor trece pragul în această săptămână, pentru a participa la ateliere interactive de modelaj, încondeiat ouă, confecţionat păpuşi, podoabe populare, felicitări pentru Sfintele Paşti, activităţile fiind coordonate de meşteri populari. Elevii vor vizita şi "Grădina de plante medicinale", amenajată în muzeu, unde i vor putea compara diferite tipuri de plante, vor putea vedea răsaduri de plante medicinale, vor afla informaţii despre modul de cultivare şi recoltare a acestora şi vor putea bea diferite ceaiuri.

Un tren Săgeata Albastră îi aşteaptă pe copii în Remiza de Automotoare Bucureşti a CFR Călători, în apropierea staţiei de metrou 1 Mai. Cei mici vor avea ocazia unică să viziteze spectaculosul bord de comandă al trenului şi să experimenteze cum e să fii mecanic de locomotivă. Ei vor mai învăţa că trenul este cel mai prietenos mijloc de transport cu mediul înconjurător. În plus, elevii vor participa la ateliere educaţionale şi distractive în cadrul cărora vor confecţiona, din materiale reciclabile, diverse amintiri din călătorii imaginare.

Elevii din 15 şcoli din Bucureşti şi localităţile limitrofe vor vizita Dispeceratul Central Metrorex şi Depoul Berceni în săptămâna Şcoala Altfel şi vor afla astfel cum circulă trenurile de metrou, cine şi de unde le dirijează, ce înseamnă să fii mecanic de tren de metrou, cum arată cabina unui tren, cum se întreţin trenurile şi staţiile de metrou.

Primaria Municipiului Bucureşti inaugurează luni activitatea Academiei de tenis şi terenurilor multifuncţionale, reunite sub titulatura "Academia Sportului". Situată în Complexul Sportiv "Lia Manoliu", Academia Sportului pune la dispoziţia elevilor, în cadrul săptămânii "Şcoala Altfel", şase terenuri de tenis şi trei terenuri multifuncţionale (de fotbal, volei/baschet sau handbal) situate pe terasa parcării supraterane.

Astfel, aproximativ 2.500 de elevi bucureşteni ai claselor 0 - IV, însoţiţi de 100 de cadre didactice, vor participa la diverse activităţi sportive ce includ fotbal, baschet, handbal, volei şi tenis de câmp, dar şi la workshopuri de nutriţie şi de prim ajutor.

În sectorul 6, la Şcoala Gimnazială nr. 117, ministrul Tineretului şi Sportului Gabriela Szabo şi viceprimarul Gabriel Petrea vor participa la deschiderea programului "Şcoala Altfel", în cadrul căruia vor fi organizate o competiţie de cros şi o sesiune de dezbateri privind impactul sportului asupra sănătăţii şi educaţiei.

În cadrul programului "Şcoala Altfel", Primaria Capitalei mai organizează circuitul turistic "Bucureştiul prin ochii tăi", care cuprinde vizite la Muzeul Satului, Muzeul Aviaţiei, Muzeul Militar, Grădina Zoologică, în Centrul Vechi şi la Naţional Arena, Festivalul Sportului de Masă, în cadrul căruia se vor desfăşura, în şcolile înscrise, competiţii de mini-ştafetă - 25 metri, alergare şi sărituri de pe loc în lungime, alături de lecţii de nutriţie şi anatomie, cursuri gratuite de nataţie, la bazinul Liceului Teoretic "Dante Alighieri", programul "Plantează, Reciclează şi Creează 'Capitala creşte verde'", destinat elevilor bucuresteni din clasele 0 - IV, care vor crea obiecte din material reciclabil ce vor fi expuse şi jurizate joi la Palatul Copiilor, unităţile de învăţământ câştigătoare fiind premiate cu plante pentru curtea şcolii,

La Palatul Copiilor vor mai avea loc finala concursului "Festivalul artelor", cu secţiuni de teatru, muzică, dans, artă foto - video şi arte plastice, luni intre orele 10.00 şi 18.00 la Palatul Copiilor, finala concursului de cultură generală "Bucureştiul de ieri şi de azi", miercuri, între orele 10.00 şi 17.00, şi Târgul Grădiniţelor Bucureştene, de luni până joi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici