Vlădescu: Ajustarea cu 15% înseamnă un nivel egal cu 15 pensii din 2007 indexate cu inflaţia

Ajustarea cu 15% a pensiilor ar însemna un venit anual echivalent cu 15 pensii din 2007 majorate în funcţie de inflaţie şi creştere economică, şi nu prin lege, a declarat, luni, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

19 afișări
Imaginea articolului Vlădescu: Ajustarea cu 15% înseamnă un nivel egal cu 15 pensii din 2007 indexate cu inflaţia

Vlădescu: Ajustarea cu 15% înseamnă un nivel egal cu 15 pensii din 2007 indexate cu inflaţia (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Sistemul de pensii a ieşit după iulie 2007 din limitele, parametrii, logicii economice. Pensia medie, în condiţiile în care ar fi crescut cu inflaţia şi creşterea economică, ar fi fost de 400 de lei, în timp ce acum este de peste 700 de lei. După ajustare, pensia medie va fi peste 600 de lei, deci mai mult decât ar fi reieşit dintr-o majorare pe criterii economice în ultimii ani", a spus Vlădescu, la Consiliul Economic şi Social.

El a arătat că faţă de 2007, un pensionar încasează 21 de pensii pe an, iar după ajustare va ajunge la 18 pensii nominale şi la 15 pensii reale pe an, comparativ cu 2007.

"Ajustarea sistemului de pensii este o necesitate pe termen lung. Toată povestea cu pensiile începe din anii '90, când autorităţile, ca să nu crească şomajul, au ales să urce numărul pensionarilor (...). Şi mai trebuie spus că cei care intră acum la pensie vin cu salarii din ce în ce mai mari şi deci pensii mai mari, în timp ce ieşirile din sistem au valori mici", a adăugat Vlădescu.

În urma tăierii pensiilor cu 15%, transferul de la buget către fondul de pensii ar fi de 1,7 miliarde euro, faţă de 2,2 miliarde euro fără ajustare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici