Vlădescu: Prin decizia CC, pensiile nu vor putea fi scăzute sub nivelul actual

Decizia Curţii Constituţionale stabileşte că pensiile nu vor mai putea fi scăzute prin lege sub nivelul din prezent, nici prin modificarea punctului de pensie, nici prin alte forme de recalculare, astfel că pentru echilibrarea sistemului trebuie găsite alte soluţii, a declarat ministrul Finanţelor.

20 afișări
Imaginea articolului Vlădescu: Prin decizia CC, pensiile nu vor putea fi scăzute sub nivelul actual

Vlădescu: Prin decizia CC, pensiile nu vor putea fi scăzute sub nivelul actual (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"În acest moment, indiferent de interpretările date de jurişti, cred că o ajustare a sistemului de pensii prin recalculare sau prin redefinirea punctului de pensie, care să ducă la o diminuare a pensiilor sub nivelul actual, este imposibilă. (...) Echilibrarea sistemului trebuie făcută prin alte metode. (...) Ceea ce spune suplimentar această decizie este că dacă vrei să faci ajustare în mod raţional, nu poţi, dar dacă totul se prăbuşeşte această ajustare se poate. Este ilogic", a comentat Sebastian Vlădescu.

Curtea Constituţională a deschis calea către "un lucru foarte periculos", care permite oricărui guvern, chiar şi în ultima zi de funcţionare, să majoreze pensiile şi salariile, iar următorul executiv nu poate decât să aplice aceste decizii, a afirmat ministrul Finanţelor.

Vlădescu a mai arătat că modalitatea de echilibrare a sistemului de pensii în 2011 va trebui decisă în funcţie de cum va arăta forma finală a Legii pensiilor.

Curtea Constituţională a decis vineri că măsura prin care Guvernul urma să reducă pensiile cu 15% este neconstituţională.

Plenul Parlamentului a votat marţi raportul comisilor juridice întocmit după reexaminarea legii echilibrului bugetar în acord cu decizia Curţii Constituţionale, prin care se elimină articolul referitor la reducerea pensiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici