Voicu cere ICCJ eliberarea provizorie sub control judiciar

Senatorul Cătălin Voicu, arestat pentru fapte de corupţie, solicită Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie eliberarea provizorie sub control judiciar, cererea urmând a fi judecată vineri.

25 afișări
Imaginea articolului Voicu cere ICCJ eliberarea provizorie sub control judiciar

Voicu cere ICCJ eliberarea provizorie sub control judiciar (Imagine: Razvan Chirita/Mediafa Foto)

Senatorul Cătălin Voicu a fost arestat, în 23 martie, sub acuzaţiile de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.

În rezoluţiile de începere a urmăririi penale şi în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale procurorii au reţinut următoarele: în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator, a primit de la un om de afaceri, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Cătălin Voicu, a pretins şi primit de la un alt om de afaceri suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte de natură penală. Pentru a disimula faptele de corupţie, Cătălin Voicu şi cumpărătorul de influenţă au întocmit documente financiar-contabile care atestă împrejurări nereale, susţine DNA.

În aceeaşi cauză, în a doua jumătate a anului 2009, Cătălin Voicu a cerut unor persoane cu influenţă în sfera politică să îi acorde sprijin politic în ocuparea unei funcţii în Guvernul României, în schimbul intervenţiilor sale pe lângă magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea pronunţării unor hotărâri favorabile în care respectivele persoane aveau interese.

De asemenea, Cătălin Voicu a pretins unei persoane foloase patrimoniale constând în facilitarea obţinerii pentru firme aflate în sfera sa de interes a unor contracte de achiziţii publice la autorităţi contractante din judeţul Constanţa.

La data de 10 decembrie 2009, faţă de Cătălin Voicu s-a dispus urmărirea penală, iar la data de 11 decembrie 2009 s-a pus în mişcare acţiunea penală sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de trafic de influenţă. Ulterior, în 22 ianuarie 2010, respectiv la 11 februarie 2010 şi 12 februarie 2010, cercetările au fost extinse, fiind dispusă urmărirea penală faţă de Cătălin Voicu şi sub aspectul celorlalte infracţiuni menţionate în cererea de încuviinţare a arestării preventive.

Dosarul lui Voicu are 11 volume, conţinând aproximativ 3.000 de file.

În acest caz sunt cercetaţi şi judecătorii Înaltei Curţi de casaţei şi Justiţie, Florin Costiniu şi Cristian Jipa, precum şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu.

Pentru Florin Costiniu DNA a obţinut, miercuri, aviz de reţinere şi arestare, judecătorul fiind citat de procurori joi, pentru ora 12.00.

Tot joi, Costel Căşuneanu s-a prezentat la DNA, fiind aşteptat şi Marius Locic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici