Voluntarii Colectiv: De vineri sunt în spitale kituri medicale speciale pentru răniţii în incendiu

Unii dintre voluntarii care au ajutat victimele din Colectiv au discutat, vineri, cu ministrul Sănătăţii şi cu reprezentanţi ai Guvernului, după întâlnire aceştia spunând că în spitale există, de vineri, kituri medicale speciale pentru cei răniţi în incendiu.

576 afișări
Imaginea articolului Voluntarii Colectiv: De vineri sunt în spitale kituri medicale speciale pentru răniţii în incendiu

Voluntarii Colectiv: De vineri sunt în spitale kituri medicale speciale pentru răniţii în incendiu (Imagine: Shutterstock)

Discuţia a avut loc la o lună după ce premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit cu grupul de voluntari care a participat la transferul persoanelor rănite în incendiul din clubul Colectiv de la spitalele din Capitală la cele din străinătate.

Voluntarii au dorit să ştie ce pot face în perioada următoare pentru a ajuta pacienţii care sunt îngrijiţi atât în spitalele din Capitală cât şi în clinicile din afară.

"Deoarece am văzut că în această lună de când am avut prima discuţie cu oficialii din Ministerul Sănătăţii nu s-au făcut foarte multe lucruri, am vrut să venim să vedem exact ce putem face imediat în perioada următoare pentru a ajuta pacienţii", a declarat Pavel Popescu, unul dintre voluntarii care s-au implicat în acest caz.

Una dintre problemele principale sesizate de voluntari a fost cea legată de linia telefonică unică deschisă de Ministerul Sănătăţii, la care victimele incendiului de la Colectiv şi rudele acestora pot solicita sprijin.

"Am văzut că acest hotline nu funcţionează aşa cum ar trebui, mai exact că pacienţii care sună sunt redirecţionaţi către fundaţii. Noi considerăm că ar trebui să existe un grup operativ format la nivelul Ministerului Sănătăţii care să preia toate solicitările făcute de pacienţi", a spus Ramona Strugariu, un alt voluntar, reprezentanta Comunităţii Virtuale a Românilor din Belgia (Rombel).

Pavel Popescu a precizat că, începând de vineri, în spitalele din Capitală care au tratat pacienţii răniţi în Colectiv există kituri speciale pentru arşi.

"Este foarte important ca pacienţii să meargă şi să ceară aceste kituri, care conţin şampon, săpun, unguent şi pansamente speciale pentru cei arşi, care îi va ajuta în procesul de vindecare. Aceste kituri sunt importate şi sunt la standarde europene", a mai spus Pavel Popescu.

De asemenea, voluntarii au precizat că la discuţia cu oficialii Ministerului Sănătăţii şi ai Guvernului au primit asigurări că vor avea loc modificări legislative pentru a reglementa situaţia concediilor medicale pentru victimele de la Colectiv, dar şi pentru cei din familiile acestora care îi îngrijesc.

În săptămânile următoare va fi reglementată legislativ şi problema banilor pe care familiile celor răniţi în Colectiv îi vor primi şi după externare.

În urma incendiului din 30 octombrie 2015 şi-au pierdut viaţa 63 de persoane, dintre care 27 au murit în incendiu, 24 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate. După incendiu au fost internaţi în spitale din Capitală 147 de răniţi.

Ministerul Sănătăţii a deschis, la sfârşitul anului trecut, o linie telefonică pentru sprijinirea răniţilor în incendiul din Colectiv, numărul de telefon pus la dispoziţia acestora fiind 021.3072.614.

Reprezentanţii MS precizau că apelanţii vor primi suport pentru acoperirea costurilor tratamentelor în străinătate, a echipamentelor speciale necesare în perioada de recuperare în ţară şi străinătate, recomandate de medicii specialişti, precum şi a altor costuri cu materiale şi medicamente necesare. De asemenea, pacienţii şi aparţinătorii acestora pot primi, la cerere, asistenţă socială şi psihologică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici