Votul online rămâne un vis aflat la cel puţin 2 ani distanţă

  • Deşi este menţionat tot mai des ca posibilitate, votul online este în continuare departe de momentul în care va fi implementat
  • Indiferent dacă este vorba despre votul tradiţional sau cel online, un calculator este implicat şi astfel apar vulnerabilităţile
  • În România, un astfel de sistem de vot online nu va putea exista pentru încă 2 ani
338 afișări

 

Imaginea cozilor din diaspora este nelipsită de fiecare dată când vine ora votului. Soluţia oferită de cei care trec prin această experienţă este mereu aceeaşi: votul online. Pare varianta ideală. Cu toate astea, nicăieri în lume nu a fost implementat. De ce este atât de dificilă trecerea la vot online? Care sunt riscurile? 
 
Când este implicat un calculator, apare posibilitatea unei vulnerabilităţi în ceea ce priveşte securitatea. Dacă în alte domenii un astfel de risc este asumat deoarece daunele sunt nesemnificative faţă de beneficii, în ceea ce priveşte votul o eroare poate invalida tot procesul.

„Prin vot electronic înţeleg, tu ca cetăţean, să te duci într-o cabină de vot, unde ai un aparat avizat de instituţii acreditate şi de unde îţi poţi exercita dreptul de a vota, în format electronic, pentru a combate frauda. Maşinile astea de vot electronic nu sunt conectate la internet ceea ce reduce extraordinar de mult suprafaţa de atac. Votul online întotdeauna va fi mai sigur pentru că, în primul rând faţă de votul clasic, deja laşi o urmă de biţi. Pe unde te-ai plimbat, dacă a intrat un hacker, dacă cineva a încercat să modifice numărătoarea”, a explicat Gabriel Cîrlig, expert în securitate cibernetică.  
 
Nu doar în România votul electronic este la minim 2 ani distanţă.
 
„Pentru alegerile din 2020 nu poate fi implementat. Este nevoie de cel puţin 18 luni înaintea votării ca acest sistem să existe. Toate organismele internaţionale - Strasbourg, Comisia de la Veneţia şi altele la care noi suntem afiliaţi spun că trebuie să ai două etape: etapa de pregătire a acestui sistem, 18 luni până în ziua votării, să conştientizeze electoratul şi să-i înveţi cum să utilizeze un astfel de sistem”, a spus Constantin Mituleţu-Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici