VREMEA până pe 26 mai. Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua până la sfârşitul lunii în fiecare regiune din ţară

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 13 - 26 mai, în fiecare regiune a ţării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

7657 afișări
Imaginea articolului VREMEA până pe 26 mai. Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua până la sfârşitul lunii în fiecare regiune din ţară

VREMEA până pe 26 mai. Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua până la sfârşitul lunii în fiecare regiune din ţară (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Valorile termice vor fi în scădere la începutul intervalului, astfel încât maximele se vor situa uşor sub normele climatologice ale perioadei, până la 16...17 grade. Intervalul 16-18 mai va fi caracterizat de o încălzire a vremii, cu maxime ce vor atinge valori medii maxime în jur de 28 de grade şi minime de 15...16 grade, urmând o scădere treptată a acestora până spre 23...25 de grade în ultima parte a intervalului.

Ploile, mai ales averse, vor fi prezente în cea mai mare parte a intervalului, cu o frecvenţă mai mare în primele două zile şi din nou în partea a doua a acestuia.

CRIŞANA

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme răcoroasă, cu temperaturi de 16...17 grade ziua şi 8..9 grade în timpul nopţii. Intervalul 15-18 mai se va afla sub influenţa unei mase de aer cald, ce va determina creşterea temperaturilor până la valori medii maxime de 26...28 de grade şi minime de 13...15 grade, după care regimul termic va fi în scădere uşoară, atingând în medie 24 de grade.

Vor fi averse şi descărcări electrice în special în primele zile şi în intervalul 18-25 mai.

TRANSILVANIA

În primele zile regimul termic va fi sub normele caracteristice perioadei, îndeosebi în 14 mai când maxima va fi de 16...17 grade. Următorul interval va fi caracterizat de o creştere a temperaturilor, până la 26...27 de grade în 17-18 mai, după care acestea vor reveni în limite normale, cu valori medii de 22 de grade. Temperaturile minime vor fi scăzute la început, coborând în medie până spre 6 grade, vor creşte uşor la jumătatea intervalului, atingând valori de 8...10 grade, iar spre final se vor apropia de medii.

Averse de ploaie şi descărcări electrice vor fi la începutul intervalului şi după a doua jumătate a acestuia.

MARAMUREŞ

După o vreme răcoroasă în primele zile, cu temperaturi de 17...19 grade, va urma o încălzire ce va determina maxime în medie de 25...27 de grade şi minime de 12...14 grade. Din 19 mai temperaturile vor fi în scădere treptată, până la valori diurne de 22...24 de grade şi 10...12 grade noaptea.

Ploile vor avea şi caracter de aversă, trecător se vor semnala descărcări electrice, iar probabilitatea de apariţie va fi mai ridicată în 13-15 mai şi în 18-26 mai.

MOLDOVA

Temperaturile maxime vor fi scăzute în 14-15 mai, cu medii de 20…21 de grade, dar vor creşte uşor, până la 26...28 de grade spre mijlocul intervalului. Minimele vor avea aceeaşi evoluţie, pornind de la 10 ...11 grade şi atingând 14...15 grade. Partea a doua a intervalului va fi caracterizată de o revenire a valorilor termice spre limite normale perioadei, cu temperaturi ce se vor situa în jur de 24 grade ziua şi 12…13 grade noaptea.

Ploile vor fi în general slabe şi se vor semnala cu precădere după data de 19 mai.

DOBROGEA

Vremea va fi în general frumoasă, uşor mai rece la început, dar în încălzire treptată, mai ales în intervalul 16-20 mai. Maximele se vor situa în medie între 22 şi 24 de grade, cu valori mai coborâte în primele zile, iar minimele vor fi cuprinse în cea mai mare parte a intervalului între 12 şi 16 grade.

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai ridicată în 14-15 mai şi din nou din 20 mai.

MUNTENIA

Vremea va fi în general instabilă şi normală termic în primele trei zile când se vor semnala averse şi descărcări electrice, iar temperaturile se vor situa între 21 şi 24 de grade. Intervalul 16-19 mai va fi caracterizat de vreme în general frumoasă şi mai caldă decât în mod obişnuit acestei perioade, cu maxime ce vor atinge în medie 28…29 de grade şi minime de 13…15 grade, după care regimul termic se va apropia de normal, iar gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere.

OLTENIA

Vremea iniţial răcoroasă şi uşor instabilă, va deveni caldă şi în general frumoasă în intervalul 16-19 mai, când valorile termice vor urca în medie spre 28 de grade, cu 14...15 grade pe parcursul nopţii. A doua parte a intervalului va fi caracterizată de valori termice în jurul celor normale, astfel încât pe timpul zilei se vor înregistra în jur de 24 de grade, iar noaptea vor coborî până la 12...13 grade.

Tot atunci îşi vor face apariţia si ploile ce vor avea mai ales caracter de aversă şi pot fi însoţite de descărcări electrice.

LA MUNTE

Valorile termice vor fi în creştere uşoară, astfel încât, în medie vor porni de la 8..10 grade şi vor ajunge până la 16...18 grade în jurul datei de 18 mai. După acest interval vremea se va răci uşor, iar maximele vor atinge 14...15 grade. Minimele vor suferi o scădere accentuată în 15 mai când vor coborî spre 2 grade, dar şi acestea vor intra într-un proces de creştere, până la valori medii de 6 ...10 grade.

Aversele vor fi prezente în cea mai mare parte a intervalului, se vor semnala cu precădere după-amiaza şi vor fi însoţite de descărcări electrice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici