Zece cutremure au avut loc în ultimele zece zile în zona Izvoarele. Ce spune ministrul Cercetării

Activitatea seismică din Izvoarele, judeţul Galaţi, este scăzută, sub 2,0 Richter, iar frecvenţa de producere este mică şi nu sunt motive de îngrijorare, precizează, duminică, ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu, după ce în zona menţionată s-au înregistrat mai multe cutremure în ultimele zece zile.

804 afișări
Imaginea articolului Zece cutremure au avut loc în ultimele zece zile în zona Izvoarele. Ce spune ministrul Cercetării

Zece cutremure au avut loc în ultimele zece zile în zona Izvoarele. Ce spune ministrul Cercetării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, face un apel la calm către locuitorii aflaţi în aria de activitate seismică din judeţul Galaţi, precizând că nu existã motive de îngrijorare în privinţa cutremurelor de acolo, zona fiind monitorizatã în permanenţă de către specialişti.

TITLURILE ZILEI

"Activitatea seismică are un nivel scăzut, iar frecvenţa de producere este mică. Practic, magnitudini ale seismelor sub 2,0 Richter nu indică o îngrijorare privind zona Izvoarele, dar cu toate acestea situaţia este sub control şi permanent monitorizată de specialişti", declară ministrul Mihnea Costoiu.

Potrivit informării transmise Ministerului Educaţiei Naţionale de Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP), în perioada 10 - 20 septembrie, în judeţul Galaţi au fost înregistrate zece cutremure cu magnitudini între 0 şi 1,8 grade Richter. Conform datelor INFP, acceleraţia maximă înregistrată la cutremurul de 1,8 grade Richter din 18 septembrie a fost de 1.84 cm/s2, ceea ce corespunde unei intensităţi de II-III grade pe scara Mercalli. La o intensitate de gradul II, cutremurul este slab, de regulă fiind simţit de puţine persoane, în special de persoanele aflate la etajele superioare ale clădirilor, în timp ce la o intensitate de gradul II, cutremurul este perceptibil, fiind simţit în interiorul clădirilor şi mai pronunţat la etajele superioare. De asemenea, durata unui astfel de cutremur poate fi apreciată.

"Menţionăm că şi până în data de 10 septembrie 2014 s-au produs cutremure în zona Galaţi, dar nu au fost simţite la nivelul populaţiei. Acestea s-au produs cu o frecvenţă şi de cinci - şase zile între ele, înregistrându-se magnitudini mai mici de 2,0 grade Richter", se arată în comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, cele zece cutremure înregistrate în perioada 10 - 20 septembrie s-au produs la adâncimi mici, cuprinse între patru şi opt kilometri.

Din 23 septembrie şi până la începutul lunii octombrie a anului trecut, în zona comunelor Slobozia Conachi şi Schela din judeţul Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme înregistrate la Galaţi în această perioadă au avut 3,9 grade şi s-au produs în 29 şi 30 septembrie şi în 4 octombrie.

Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a instalat atunci în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negrea trei staţii seismice portabile, pentru localizarea cu precizie a zonei unde se produc cutremurele, precum şi echipamente de măsurare a deplasării faliilor cu rezoluţie de un milimetru.

Totodată, în această perioadă au fost prezenţi în zonă reprezentanţi ai INFP, însă specialiştii nu au putut stabili cauza producerii cutremurelor.

Satul Izvoarele din comuna Slobozia Conachi s-a numărat şi printre localităţile afectate de inundaţiile produse în perioada 13 - 14 septembrie 2013 în judeţul Galaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici