Video Zeci de angajaţi ai Spitalului de Urgenţă "Bagdasar Arseni" au protestat luni, nemulţumiţi de sporuri / Protest spontan şi la Spitalul Craiova din cauza diminuării veniturilor medicilor şi asistentelor / Ce spune ministrul Sănătăţii| FOTO

Aproximativ 450 de medici şi asistente de la Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova au ieşit în curtea unităţii medicale, luni dimineaţă, într-un protest spontan provocat de nemulţumirile privind veniturile salariale. 30 % din personal a rămas să asigure funcţionarea secţiilor. De asemenea, în jur de 50 de angajaţi ai Spitalului de Urgenţă "Bagdasar Arseni" din Bucureşti protestează, în curtea unităţii, fiind nemulţumiţi de sporuri, care, potrivit noii legi a salarizării, sunt plafonate la 30%, ceea ce pentru unii dintre angajaţi duce la scăderea veniturilor.

2677 afișări

UPDATE

Bica (Spitalul Bagdasar Arseni): Protestul, din neînţelegerea mesajului din nota internă

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Bagdasar Arseni, unde, luni dimineaţa, în jur de 50 de persoane au protestat, susţine că nemulţumirile au fost cauzate de neînţelegerea mesajului din nota internă trimisă vineri, privind aplicare sporurilor.

"Discuţiile s-au încheiat. Concluzia este că nimeni nu va pleca acasă cu venitul net mai mic decât în luna precedentă. Protestul a apărut din neînţelegerea mesajului din nota internă", a declarat Florin Bica, purtătorul de cuvânt al Spitalului Bagdasar Arseni.

Precizarea a venit după ce protestatarii au mers la discuţii cu cei din conducerea unităţii sanitare.

Zeci de angajaţi ai Spitalului de Urgenţă "Bagdasar Arseni" protestează, nemulţumiţi de sporuri 

În jur de 50 de angajaţi ai Spitalului de Urgenţă "Bagdasar Arseni" din Bucureşti protestează, în curtea unităţii, fiind nemulţumiţi de sporuri, care, potrivit noii legi a salarizării, sunt plafonate la 30%, ceea ce pentru unii dintre angajaţi duce la scăderea veniturilor.

Infirmiere, brancardieri şi asistente de la Spitalului de Urgenţa "Bagdasar Arseni" din Bucureşti au ieşit, luni dimineaţa, în curtea unităţii sanitare, pentru a protesta. Oamenii sunt nemulţumiţi de noua modalitate de calcul al sporurilor, susţinând că va duce la scăderea veniturilor cu sute de lei.

 

În cursul zilei de luni, ministrul Sănătăţiii, Sorina Pintea, va avea o întâlnire cu ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, pentru a discuta regulamentul de sporuri care se aplică angajaţilor din sistemul medical.

"Am ales să discut cu fiecare, să vedem care sunt problemele. Discut cu fiecare manager în parte, îi rog să-mi prezinte situaţia, modul în care s-au repartizat sporurile. Nu este obligatoriu ca toată lumea să ia sporul maxim. Cred că weekendul ăsta am vorbit cu o sută de manageri. Până acum s-au dat sporuri maxime", a spus Sorina Pintea la Digi24.

Zeci de angajaţi ai Spitalului din Alba Iulia protestează în faţa Prefecturii

Zeci de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia protestează, luni, în faţa Prefecturii Alba, fiind nemulţumiţi de sporuri, care, potrivit noii Legi a salarizării, sunt plafonate la 30%, ceea ce pentru unii dintre ei duce la scăderea veniturilor.

Cadrele medicale afişează bannere cu mesaje precum ”Diferenţe aberante ale sporurilor aplicate în spitale”, ”Renunţarea la plafonul de 30% pentru sporuri” sau ”Harababură guvernamentală” şi scandează ”Hoţii”, ”Unitate pentru sănătate”, ”Vrem drepturile înapoi” şi ”Vrem sporuri înapoi”.

Oamenii se manifestă zgomotos, având fluiere şi vuvuzele.

În clădirea în care se află Prefectura Alba se află şi Consiliul Judeţean, iar preşedintele acestei instituţii, Ion Dumitrel, a ieşit să vorbească cu cadrele medicale, imediat după ce a început protestul.

Protestatarii i-au spus că vor salariile promise şi l-au chemat să vadă cum este în secţii. De asemenea, ei au spus că şi personalul TESA face parte tot din echipa medicală. Un alt angajat al spitalului a afirmat că vrea să se reducă şi lucrul dacă i s-a redus salariul.

Salariile nete ale circa 270 de angajaţi, dintr-un total de peste 1.200 ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, au înregistrat o scădere în luna martie faţă de luna anterioară, printre cei afectaţi fiind categorii de personal ca biolog, chimist, kinetoterapeut, infirmier, brancardier.

Protest spontan la Spitalul Craiova din cauza diminuării veniturilor medicilor şi asistentelor

Aproximativ 450 de medici şi asistente de la Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova au ieşit în curtea unităţii medicale, luni dimineaţă, într-un protest spontan provocat de nemulţumirile privind veniturile salariale. 30 % din personal a rămas să asigure funcţionarea secţiilor.

Unul dintre liderii sindicatului angajaţilor din Spitalul Craiova, medicul Eleodor Cârstoiu a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că veniturile tuturor angajaţilor au fost diminuate, începând cu luna februarie.

„Brancardierii şi infirmierele nu au avut mărire de salariu, la 1 martie, iar valoarea procentuală a sporului care se aplică la salariul nemărit a scăzut, deci venitul lor scade. Asistentele sunt afectate la sporul de tură, adică cel pentru că lucrează şi noaptea. Nu au orele de noapte plătite, ca în Codul Muncii, cu 25% spor, ci se dă un spor mai mic de 15% pentru faptul că o treime din timpul lucrat este noaptea. Mai este afectată plata orelor de sâmbătă şi duminică, adică toate sunt la jumătate. La biologi, farmacişti, chimişti, la fel, nu s-a acordat mărirea de salariu, însă sporul a scăzut. Automat le-a scăzut şi venitul”, a declarat Cârstoiu.

El a adăugat că medicii au ajuns să fie plătiţi cu 5% pentru orele de gardă din timpul săptămânii.

„La medici, pentru gardă nu se foloseşte ca bază de calcul salariul de la 1 martie. Noi pentru gărzi avem un alt contract de muncă. Pentru acele ore de gardă am ca valoare de calculare a tarifului orar salariul din ianuarie, nu pe cel din martie, iar sporurile care în ianuarie erau 75% în timpul săptămânii şi 100% în weekend, la noi s-au redus la 5% în timpul săptămânii şi 10% în weekend. Adică pentru gărzile efectuate peste programul de muncă, oamenii vor primi mai puţini bani decât în ianuarie şi februarie şi probabil că vor fi destui care vor renunţa să le mai facă. De asemenea, apare problema că şi cei care vin din afara sistemului public, medicii care n-au contract cu spitalul şi vor doar să facă gărzi, vor fi plătiţi cu banii pe care îi ia un medici la debutul în profesie”, a afirmat Eleodor Cârstoiu.

Angajaţii spitalului sunt nemulţumiţi şi de faptul că nimeni din conducerea spitalului nu vine să vorbească cu ei.

„Mâine era un protest organizat, numai că oamenii n-au mai avut răbdare. Eu am fost oprit de oameni, nici n-am reuşit să intru în spital. Actul medical nu este afectat. 30% din personal a rămas pe secţii. La protest suntem 400-500 persoane. Ideal ar fi să vină cineva din conducere să dea nişte explicaţii. Până acum nu a venit nimeni”, a conchis Cârstoiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici