Zeci de angajaţi ai Filarmonicii Banatul din Timişoara, în grevă generală, nemulţumiţi de director

Peste 60 de angajaţi ai Filarmonicii Banatul din Timişoara au declanşat, vineri, greva generală şi nu vor urca pe scenă pentru a susţine concertul de deschidere al noii stagiuni, ei fiind nemulţumiţi de directorul instituţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

359 afișări
Imaginea articolului Zeci de angajaţi ai Filarmonicii Banatul din Timişoara, în grevă generală, nemulţumiţi de director

Zeci de angajaţi ai Filarmonicii Banatul din Timişoara, în grevă generală, nemulţumiţi de director

Potrivit reprezentanţilor Sindicatului Filarmonicii Banatul, peste 60 de angajaţi ai instituţiei au declanşat, vineri, greva generală, fiind nemulţumiţi de comportamentul directorului, dar şi că nu au fost respectate mai multe drepturi. Astfel, vineri seara, angajaţii nemulţumiţi nu vor urca pe scenă pentru a susţine concertul de deschidere al noii stagiuni.

„S-a ajuns în această situaţie în urma eşuării tuturor încercărilor de soluţionare a conflictului de muncă, care există de foarte mult timp între noi şi direcţiunea instituţiei noastre. Cei care suntem în grevă vom fi la concert şi vom da lămuriri publicului şi presei. Nu vom cânta, pentru că avem contractele suspendate. Suntem 65 de persoane, dintre care câteva sunt astăzi în concediu medical”, a arătat Sindicatul Filarmonicii Banatul.

În prezent, negocierea contractului colectiv de muncă a fost suspendată.

Ca urmare a declanşării grevei generale, directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Gârboni, a anunţat, vineri, pe Facebook, că a fost anulat concertul simfonic pregătit.

„Astăzi (vineri – n.r.), 5 octombrie, deschidem o nouă stagiune a Filarmonicii Banatul Timişoara, cu o tristeţe în suflet. Deşi pe scenă se află un număr de colegi din orchestră şi cor, nu putem, cel puţin azi să avem un concert simfonic demn de o deschidere de stagiune. Din 191 de angajaţi ai filarmonicii, o treime (62 persoane) au hotărât să declanşeze greva. Astfel, 42 de colegi din orchestră, nouă colegi din cor şi cinci din personal auxiliar şi administrativ sunt în grevă, dar şi 15 colegi în concediu medical, (probabil răpuşi de această gripă tomnatică), ne-au făcut să luăm decizia schimbării programului. Nedorind să improvizăm un concert ad hoc, nereprezentativ pentru noi, am hotărât împreună cu primăria să vă oferim un extraordinar recital al solistului nostru din această seară, Ştefan Horvath, concert maestru al Orchestrei din Bassel-Elveţia, acompaniat la pian de solistul filarmonicii nostre, Dragoş Mihăilescu”, a scris Ioan Gârboni.

Pe de altă parte, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat, vineri, că o parte a angajaţilor Filarmonicii Banatul nu au dorit să reia negocierile privind încheierea contractului colectiv de muncă şi a anunţat că va lua măsuri radicale pentru soluţionarea problemei.

„În principiu, trebuie să fie foarte clar şi pentru directorul Gârboni, şi pentru ceilalţi interpreţi angajaţi, muzicieni, indiferent de postul pe care-l ocupă, că trebuie să acţionăm cu respectarea legii şi că un contract colectiv de muncă trebuie negociat. Domnul Gârboni a vrut să negocieze un contract colectiv de muncă şi partea cealaltă a părăsit negocierile şi n-a mai vrut asta. Se va face linişte acolo, vă spun eu, dacă pleacă şi unii şi alţii, indiferent câţi, dar se va face linişte. Noi nu putem continua cu o astfel de atmosferă într-o instituţie culturală atât de importantă a oraşului. Nu stăm nici în muzicienii respectivi şi nici în directorul respectiv. Există pe planetă suficienţi”, a declarat Nicolae Robu.

Robu crede că dacă directorul a refuzat să negocieze contractul colectiv de muncă, atunci angajaţii sunt îndreptăţiţi să protesteze, dar dacă directorul a spus că după ce îşi rezolvă problemele de sănătate reia negocierile, atunci consider că protestul este incorect.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici